Češi milují investice do známek. Ukazuje to unikátní výstava v Obecním domě

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Češi milují investice do známek. Ukazuje to unikátní výstava v Obecním domě
#Umění#Radosti

V Obecním domě startuje výstava Poklady světové filatelie II. Římská dvojka naznačuje, že jde o druhé vydání unikátního výstavního projektu, který české veřejnosti představí poklady sběratelů známek v celkové hodnotě kolem půl miliardy korun. Výstavu pořádá český filatelistický klub Prestige Philately Club Prague (PPCP) ve spolupráci s hostujícími kluby Vindobona a slavnou filatelistickou organizací Club de Monte-Carlo.



Praha se opět stává hlavním městem přinejmenším evropské filatelie. V Obecním domě od 28. října do 5. listopadu probíhá druhé vydání úspěšného výstavního projektu Poklady světové filatelie, díky němuž se návštěvníci budou moci seznámit s filatelistickými unikáty, které běžně bývají schované v trezorech. Celková hodnota představených exponátů dosáhne částky 500 milionů korun.

Výstavu pořádá český filatelistický klub Prestige Philately Club Prague (PPCP) ve spolupráci s hostujícími kluby Vindobona a filatelistickou organizací Club de Monte-Carlo. „Je nám ctí, že právě do Prahy dorazí řada velmi vzácných známek a společně s nimi i významné osobnosti světové filatelie. Naším cílem je přiblížit kouzlo tohoto oboru nejenom sběratelům, ale hlavně široké veřejnosti. Česko má obrovskou filatelistickou tradici a my si dali za cíl ji opět pozvednout,“ uvedl prezident klubu PPCP Tomáš Mádl.

„Aukce nabídne i několik opravdu mimořádných položek, z nichž některé se na veřejném trhu objeví po několikaleté pauze či se bude jednat o jejich vůbec první veřejný prodej. Nejzajímavější položkou celé aukce bude pravděpodobně nabídka exkluzivního meziarší 3,50 Kč s motivem Křivoklátu z roku 1932 s levým okrajem. Dle dostupných pramenů existuje pouze deset kusů tohoto výjimečného meziarší, přičemž s tímto levým okrajem se jedná o unikátní exemplář,“ upozorňuje jednatel aukční společnosti Petr Flaška.


Skutečné unikáty

Návštěvníci výstavy budou podle něj mít možnost seznámit se s historií známek, které patří k posledním dochovaným. Jedním takovým unikátem je blok 20 saských trojek v hodnotě téměř 50 milionů korun. Tento exponát bude veřejně k vidění poprvé za 60 let. Saská trojka z poloviny 19. století je jedna z nejznámějších a nejvyhledávanějších evropských známek, v tomto případě jde o jediný dochovaný exemplář, který našli na bavorském zámku nalepený na dveřích od skříně. Dnes je v soukromém majetku jednoho z největších filatelistů současnosti, uvádějí pořadatelé.

Dalším unikátem je Labuan 10 dolarů. Tento jediný známý kus na světě je nyní ve vlastnictví českého sběratele. Jde o specifickou známku s vysokým nominálem. Tyto známky se příliš nepoužívaly, bylo jich tak vytištěno velmi málo. Když se ostrov Labuan stal součástí britské kolonie Úžinových osad, tak se známky znehodnocovaly razítkem.


Filatelie jako investice

Sbírání známek patří k nejčastějším sběratelským aktivitám v Česku i na světě. Z investičního hlediska pro ni platí podobné poučky jako pro trh s uměním či starožitnostmi. Jedná se o takzvané emoční investice, které sběrateli vedle případného zhodnocení přinášejí i jiný užitek, například estetický či pozitivní emoce z držení určitého unikátního statku.

Zároveň však odborníci upozorňují, že na rozdíl od konvenčnějších nástrojů (akcie, dluhopisy) známky i jiné sběratelské předměty mají výrazně menší likviditu a také jejich zhodnocení probíhá pomaleji a je potřeba počítat s delším investičním horizontem.


Známky jako radost i výhodná investice_Labuan
Známky jako radost i výhodná investice_Hawaii
Známky jako radost i výhodná investice_Vermilion Mercury
LabuanHawaii No. 1Vermilion Mercury
Známky jako radost i výhodná investice_Pink Mercury
Známky jako radost i výhodná investice_Yellow Mercury

Pink MercuryYellow Mercury


Co na výstavě neminout

Havajská Misionářská two cents

Do roku 1850 vydalo své známky na celém světě jen zhruba 20 zemí či teritorií. Z malých ostrovů pak pouze Trinidad a Mauricius (oba 1847), a tak se malé odloučené Havajské ostrovy se svým vydáním z října 1851 řadí ke skutečným známkovým průkopníkům.


Rakouské Merkury (vydání z roku 1851 a 1856)

Rakouské císařství bylo první zemí na světě, která vydala novinové známky. Tyto známky byly používány k vyplácení poštovného za poštovní přepravu novinových zásilek. Součástí císařství bylo Království lombardsko-benátské. Na jeho území také platily novinové známky – rakouské Merkury.


Aršík první známky Saska

První známka staroněmeckého státu Sasko, tzv. Saská trojka (Sachsendreier), byla vydána jako provizorium 29. června 1850 s platností pro poštovní použití od 1. července 1850. Od tohoto data totiž vešla v platnost nařízení Německo-rakouského poštovního spolku, která vyžadovala, mimo jiné, frankování dopisů známkami.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.