Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě
#Radosti#Concierge

Francouzi říkají, že výroba těch nejlepších armagnaců je „un travail de longue haleine“. Musíte mít vytrvalost maratonského běžce, abyste překonali občasné těžkosti a zranitelnost mládí, uspokojili rozmanité nároky středního věku a dočkali se toho správného času, kdy je armagnac v ideální zralosti pro konzumaci.


Armagnac – umělecké dílo z kraje mušketýrů, slavného d´Artagnana a foie gras zažívá renesanci jak na koktejlové scéně, tak ve své čisté podobě. Je pokládán za nejstarší vinnou pálenku (eau-de-vie) z jihozápadní Francie, potažmo nejstarší pálenku evropského kontinentu, a jeho historie čítá 700 let. Svým stářím i vytříbeností často převyšuje svého mladšího bratrance – cognac. Oproti kolosálním koňakovým domům představuje armagnac protipól komunity menších butikových výrobců, kteří se koncentrují na kvalitu a individualitu.  

Původ má v jihozápadní Francii, v srdci Gaskoňska. Získává se z bílého vína, které je destilováno v tradičním přístroji „Alambic Armagnaçais“ jedinou, tzv. kontinuální destilací a dále vyzrává ve francouzských dubových sudech po dobu minimálně jednoho roku. Armagnac je lokálním řemeslným produktem, jehož výrazná osobitost v sobě odráží místní terroir, použité odrůdy, vášeň a přístup individuálních výrobců. Nehledá zalíbení pro masy, naopak jde za originalitou a charakterem a je předurčen být na předních příčkách prémiových destilátů.

Oproti jemnému a uhlazenému koňaku dominuje výraznější rustikálností a zemitostí. Snoubí v sobě řadu charakteristik výrazné osobnosti destilátu: tóny tabáku, vanilky, kůže, pečeného chleba a sušeného ovoce.

Aby výsledné eau-de-vie mohlo nést název Armagnac, musí celý proces výroby včetně vypěstování odrůd bílého vína proběhnout v jedné ze tří podoblastí apelace AOC (Apellation d'origine contrôlée) Armagnac: Bas Armagnac, Haut Armagnac a Ténarèze, jejichž vinohrady zabírají rozlohu 5 200 hektarů.

Oblast Armagnac se rozkládá ve třech departmentech: z největší části je to region Gers, dále do něj zasahuje východní část regionu Landes a jižní cíp regionu Lot et Garonne. V roce 1909 byla produkční zóna Armagnacu vymezena na tři podoblasti: Bas Armagnac, Haut Armagnac a Ténarèze.

Zákon povoluje deset odrůd bílých hroznů, které mohou být k výrobě armagnaku použity. Většinou se však používají odrůdy Ugni Blanc a Folle Blanche. Společným znakem pro všechny jsou silné a stálé kyseliny. Armagnac se od slavnějšího koňaku liší nejen oblastí a použitými odrůdami, ale i způsobem výroby a díky tomu samozřejmě také svými charakteristickými vlastnostmi. Víno se na rozdíl od koňaku, u něhož dochází ke dvěma destilacím, destiluje u většiny výrobců jen jednou. Zráním v sudech pak pálenka získává taniny i charakteristickou zlatohnědou barvu a zjemňuje se. Velmi důležitým stádiem je proces míchání. Když se sklepmistr rozhodne, že je eaux-de-vie v sudech dostatečně zralá, začíná proces zvaný coupage. Cílem je smíchat eaux-de-vie různého původu a stáří v harmonickou směs. Ta se poté naředí směsí destilované vody a armagnacu zvanou petites eaux na požadovaný objem alkoholu, který však nesmí klesnout pod 40 %.


Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě
Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě


Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě


Podle stáří rozdělujeme armagnacy čtyř kategorií:

VS či 3* – nejmladší složka min. 1 rok stará

VSOP – nejmladší složka min. 4 rok stará

XO & Napoleon – nejmladší složka min. 6 let stará

Hors d´Age – nejmladší složka min.10let stará


Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě


Současným trendem je označování stáří armagnacu přímo číslem, které značí nejmladší složku v blendu. Nová kategorie, přidělená zákonem v roce 2005, je tzv. Armagnac Blanche. Jedná se o eaux-de-vie nezrající v sudu. Jeho předností jsou aromata plná čerstvého ovoce a květin. Nesmíme opomenout ani rozšířenou kategorii Vintage Armagnac, tedy ročníkové armagnacy, které jsou vyrobeny ze sklizně jednoho roku a minimální délka zrání v sudu musí být 10 let. Případně starší, ale to je již na rozhodnutí příslušného výrobce. Novou kategorii tvoří tzv. Organic Armagnac (L´Armagnac BIO), jehož výrobci investují do přírodní péče o hrozny bez použití chemických postřiků. Ovšem na nové armagnacy s označením AB (Agriculture Biologique) si musíme ještě pár let počkat, neboť je to dlouhodobější proces a v režimu BIO začalo několik vinařů pracovat teprve před pár lety.

Ačkoliv patří Armagnac k nejslavnějším, nejstarším a nejdražším typům brandy na světě, jeho konzumace mimo Francii není nijak zásadní. Přibližně 40 % produkce vůbec neopustí Gaskoňsko a čtyři pětiny ze zbylé části se vypijí ve zbytku Francie. Pro mnoho milovníků znalých vinných destilátů však bude často preferovanou, velmi atraktivní a trochu tajemnou alternativou k mnohem známějšímu Cognacu.


Maison Gélas si klienty vybírá

Rodinná tradice značky Maison Gélas čítá více než 150 let, s pravým srdcem i duší Gaskoňska, s kořeny spadajícími až do dob mušketýra D´Artagnana. Založena byla Babtistem Gélasem v roce 1865, synem uznávaného odborníka na výrobu sudů. Díky správným dovednostem a obchodnímu duchu začaly vznikat neopakovatelné ročníkové Bas Armagnacy a široká škála eaux-de-vie. V jeho šlépějích pokračuje po druhé světové válce syn Pierre a dostává značku Maison Gélas na mezinárodní úroveň. Jeho revoluční přístup spočíval ve výrobě exkluzivních armagnaců z oblastí Bas Armagnac a La Ténarèze, které nabízel v plné sudové síle, bez redukce alkoholu, jež si získaly neotřelou reputaci nejen ve Francii. 

V současnosti reprezentuje čtvrtou generaci rodinné firmy Pierrův syn Philippe, který pokračuje v inovátorském duchu svých předchůdců představením jednoodrůdových armagnaců a dává tak značce Maison Gélas jasné odlišení od ostatních tzv. alternativních armagnaců.

Tato selekce výběru vlastníků propůjčila produktům výjimečnou reputaci nejen ve Francii, ale i po celém světě a armagnacy Maison Gélas najdeme v nejlepších restauracích a barech zejména v Šanghaji, New Yorku nebo Paříži.

Maison Gélas má jedny z největších zásob ročníkových armagnaců vůbec a v jeho skladě najdeme ty nejstarší ročníky. Ročníkové armagnacy jsou uskladněny ve skleněných demižonech a lahvují se až na zakázku ve dvou variantách. První možností je tradiční lahev se vzkazem nebo věnováním nebo jako karafa „prestige“, která se vyrábí ve vybrané sklárně a každá lahev má originální design. Součástí této varianty je také certifikát podepsaným samotným Philipem Gélasem, datovaným ke dni lahvování.

Pokud si klient vybere nějaký opravdu výjimečný ročník, tak to ještě neznamená, že se k němu automaticky dostane, ale výběr klienta podléhá přísnému schvalování, protože s každou nalahvovanou karafou dává rodina Maison Gélas obrovský kus svého rodinného bohatství, historie a sofistikované kvality.

Foto Baptiste Gélas – zakladatel Maison Gélas

Jemný a voňavý armagnac – nejstarší brandy na světě


Co J&T Concierge zajišťuje

  • Zprostředkujeme vám nákup vybraného ročníkového armagnacu na zakázku, opatřeného vlastnoručním podpisem Philippe Géllase.
  • Zajistíme privátní degustaci armagnacu nebo cognacu se znalcem v oboru.
  • Doporučíme vám zajímavé tematické kurzy.
  • Zprostředkujeme vám cestu do Francie spojenou s degustací a prohlídkou vinic v oblasti Armagnacu.


TIP Lucie Kindlové

Když už budete v samém srdci Gaskoňska, určitě navštivte restauraci Domaine de Baulieu v Auchu, která se nachází v citlivě zrekonstruovaném původním statku. Šéfkuchař Maxime Deschamps vám nabídne čerstvé a lokální produkty v gastronomickém pojetí, které potěší všechny vaše smysly.

Vaší pozornosti by také neměla uniknout restaurace Le Puits Saint Jacques v Pujaudranu. Vyhlášené sezónní menu šéfkuchaře Williama Candelona, který má na svém kontě již dvě Michelinské hvězdy, určitě také stojí za návštěvu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.