Art specialistka Štěpánka Veselská: Umění je dostupné pro každého, to chceme ukázat v Invalidovně

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Art specialistka Štěpánka Veselská: Umění je dostupné pro každého, to chceme ukázat v Invalidovně
#Radosti#Úspěch#Umění

Chceme ukazovat, že umění má být součástí každodenního života. To je podle Štěpánky Veselské z Art Servisu J&T Banky jeden z hlavních cílů unikátní výstavní akce Art Index Pop-up, která se momentálně koná v mimořádných prostorách pražské Invalidovny. Co na ní uvidíte?


Začněme obdivuhodnými čísly. 50 umělců, 150 uměleckých děl, celková hodnota děl v desítkách milionů. To je třetí ročník výstavního projektu J&T Banka Art Index Pop-up, který probíhá od 7. do 10. září v pražské Invalidovně.

„Je to již třetí vydání této výstavy. Pokaždé jde přitom o jiný projekt. Poprvé jsme v domě na Malé Straně ukazovali, že umění a jeho sbírání je dostupné úplně každému. Druhý ročník se konal na pražském Újezdě a ukazoval různé přístupy ke sbírání umění. Letošní ročník jde ještě dál a ukazuje sílu umění, které má potenciál léčit jednotlivce i společnost,“ vysvětluje art specialistka Štěpánka Veselská v nejnovější epizodě J&T Art Talks. „A samozřejmě prostředí Invalidovny do toho krásně zapadlo jako dílek puzzle,“ dodává.


Top umělci

Na „Pop-upu“, jak se výstavě familiárně říká, je výběr pěti desítek z těch nejlepších současných umělců. Trojice kurátorek vybírala na základě umístění umělců v prestižním žebříčku Art Index. Ten byl letos na jaře zveřejněn již podesáté a za uplynulou dekádu potvrdil svou platnost jako skvělého průvodce současným uměním, a to nejen pro investory, ale také kurátory i běžné fanoušky umění.

„Na letošním Pop-upu jsou zastoupeni všichni z první dvacítky, i proto se nám na letošní výstavě opakují umělci z předchozích ročníků. Další umělce jsme vybírali právě ze zbylé stovky i s přihlédnutím k tomu, aby byly zastoupeny méně známé tváře,“ připomíná Štěpánka Veselská.

Z konkrétních jmen můžeme zmínit zejména Evu Koťátkovou, Kateřinu Šedou či Krištofa Kinteru, kteří se v aktuálním Art Indexu objevili na 1., 2. a 3. příčce.

Eva Koťátková zde prezentuje své koláže vycházející zejména z jejího dětství, ale také fascinující dvojici loutek. Kateřina Šedá představuje projekt, který tvořila ve spolupráci s rakouskou institucí věnující se seniorům. Výsledkem je série miniaturních domečků a různé kresby, které vycházejí ze vzpomínek jednotlivých seniorů na jejich dětství.

„Já bych zvlášť ráda upozornila na několik děl, která vznikla vlastně přímo pro daný prostor. Například Jakub Nepraš si vybral jednu místnost, do níž nainstaloval tři svá díla. Petr Dub zase vytvořil v jedné místnosti velmi neotřelou instalaci,“ dodává kurátorka.


Prodejní výstava

Také třetí ročník J&T Banka Art Index Pop-up je především oslavou sběratelství. I proto jsou veškerá díla dostupná ke koupi.

„Nebojte, nebudou tam žádné cenovky. My zájemci zprostředkujeme kontakt s galerií,“ vysvětluje proces případného nákupu díla či děl Štěpánka Veselská. „Ale ceny samozřejmě známe, jsou tu díla od nižších jednotek tisíc až po nižší miliony, aby si mohl přijít na své dlouholetý sběratel i začátečník,“ uzavírá kurátorka.


Jak funguje J&T Banka Art Index? A je současné umění vhodnou investicí? Sledujte nejnovější díl Art Talks.


J&T Banka Art Index Pop-up
Invalidovna
od 7. do 10. září
vstup zdarma


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.