Druhý ročník J&T Banka Art Reportu a Klimt za 2,35 miliardy korun

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Druhý ročník J&T Banka Art Reportu a Klimt za 2,35 miliardy korun
#Radosti#Umění

Posledním červnovým týdnem rezonoval londýnský aukční týden a rekordní Klimtův prodej uprostřed jinak vlažné poptávky (a vlastně i nabídky). My v J&T ale tyto dny žijeme především druhým ročníkem J&T Banka Art Reportu, unikátního průzkumu českého trhu s uměním, kterého se i letos zúčastnilo na osm set sběratelů, obchodníků, odborníků i milovníků umění. 


Druhý ročník J&T Banka Art Reportu je venku!

Zatímco v loňském prvním ročníku jsme pracovali s čistým papírem a snažili se zmapovat celý trh, jak široce to jen bylo možné, letos jsme se mohli zaměřit primárně na to, co se na něm odehrálo během roku 2022.

Potvrdila se domněnka, že umění nadále láká řadu nových sběratelů. Někteří hledají možnosti, kam uložit své peníze a ochránit je před vysokou inflací, další touží po originálním uměleckém díle a jiné přesvědčily novinové články o rekordních aukčních prodejích.

Nejsilnějším důvodem ke koupi umění napříč všemi skupinami respondentů našeho průzkumu ovšem zůstává emocionální hodnota. Znovu se tak potvrzuje zlaté pravidlo, že umění je v první řadě investicí emocionální.

Velký dík patří i letos portálu Art+, ve spolupráci se kterým Art Report vzniká, i bezmála osmi stům sběratelů, obchodníků, odborníků i milovníků umění, že nám letos pomohli zase trochu poodhalit pozoruhodný svět sběratelství.


Nový seriál o umění v ČT

V České televizi vzniká nový cyklus dokumentů, který by diváky měl zavést za uměním tam, kde by umění úplně nečekali. Pořadem budou provázet herečka a výtvarnice Ester Geislerová a kurátor a propagátor umění Ondřej Horák. Jeden z dílů by měl být věnován ostravskému Platu, tedy galerii, která se z bývalého hobbymarketu přestěhovala do bývalých jatek.


Klimt za 85 milionů liber

Minulý týden se v Londýně již tradičně nesl v duchu aukcí. Nejvíc pozornosti ale přilákalo jediné dílo: Dáma s vějířem Gustava Klimta, která se u Sotheby’s vydražila za 85 milionů liber, v přepočtu 2,35 miliardy korun. Stalo se tak nejdražším uměleckým dílem prodaným na evropských aukcích. Ve světle takového úspěchu možná překvapí rojící se komentáře o pokulhávajícím londýnském trhu. Prodávající i kupující se víc a víc soustředí na pocitově prestižnější New York, případně na vyhlášený veletrh Art Basel, a než dojde na pozdně červnový aukční týden v Londýně, jsou rozpočty sběratelů a investorů rozebrané. Odpovídají tomu i meziročně klesající obraty londýnských aukcí.


České Budějovice Evropským hlavním městem kultury 2028

Tento týden se vybíralo Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. V minulosti se tímto titulem z českých měst pyšnily už Praha a Plzeň, tentokrát byly ve finále České Budějovice a Broumov. Muselo to být těžké rozhodování, obě města mají co nabídnout a za oběma projekty stály týmy respektovaných odborníků. Možnost po celý rok 2028 představovat místní kulturní scénu nakonec získaly České Budějovice, v jižních Čechách teď tedy budou mít příští pětiletku pěkně napilno.


Fotografie jako podceňované médium s investičním potenciálem 

Trh s uměleckou fotografií není českým ani zahraničním investorům a sběratelům neznámý, ostatně i v našem prostředí se cyklicky toto téma zjevuje i v mediálním prostoru. Tentokrát je to Daniel Sallick, předseda představenstva Hirshhornova muzea, který upozorňuje na stále nízké (a v některých případech dokonce krátkodobě klesající) ceny vůdčích osobností současné umělecké fotografie v protikladu k jejich ohromnému potenciálu. Stručně řečeno, možná právě teď je ta chvíle pořídit mimořádně hodnotné dílo s lidovou cenovkou.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.