200 top světových sběratelů a Berlusconiho danajské dědictví

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


200 top světových sběratelů a Berlusconiho danajské dědictví
#Umění

Na serveru Artnews se objevil tradiční seznam dvou stovek top světových sběratelů a to znamená jediné: možnost pořádně se ponořit do sbírek z celého světa, jejich zaměření, původu i backgroundu jejich majitelů. Nenajdete mezi nimi ovšem Silvia Berlusconiho, který sice v posledních letech před smrtí nashromáždil neuvěřitelné množství výtvarného umění, své dědice tím ale nepotěšil. Co dalšího by vám tento týden ze světa umění nemělo uniknout? 



200 největších světových sběratelů definuje sběratelství dneška

Server Artnews zveřejnil svůj tradiční seznam 200 největších světových sběratelů. Už samotný seznam je, jako obvykle, zajímavým čtením – doporučuji si všímat, z jakých oblastí světa a backgroundů se sběratelé rekrutují nebo jak často se jedná o manželské páry či rodinné příslušníky. Artnews navíc letos všem sběratelům rozeslalo jednu anketní otázku: co vlastně dělá sběratele sběratelem v roce 2023? Podle některých je stejně definic sběratelství, jako je samotných sběratelů, jiní jsou specifičtější. Vřele doporučuji k přečtení.


Aukce 1. Art Consulting otevřela podzimní sezónu

Aukční podzimní sezóna se pomalu rozjíždí i v Česku. Aukční síň 1. Art Consulting uspořádala jednu z prvních velkých podzimních aukcí letošního roku a slaví úspěchy: 11 milionových položek, celkový obrat 66 milionů korun a slušnou prodejnost 84 procent. Táhla především velká jména české malby: Emil Filla, František Kupka, Josef Šíma nebo František Muzika, jehož malba Gobelin II (Fuga II) z roku 1962 se s kladívkovou cenou 8 milionů Kč (9,46 milionu Kč včetně provize) dostala na první příčku Muzikova aukčního žebříčku vedle díla Noc II, které před pěti lety za stejnou částku vydražila Galerie Kodl.

 

Berlusconiho danajské dědictví  

Potomci na jaře zesnulého Silvia Berlusconiho se potýkají s nečekaným dědictvím. Bývalý italský premiér se podle všeho v posledních letech svého života bavil budováním sbírky umění, činil tak ale trochu neobvyklým způsobem. Po nocích se zúčastňoval televizních aukcí umění, přičemž se bohužel soustředil spíš na kvantitu než na kvalitu. A to se mu rozhodně podařilo: nashromáždit měl na 25 tisíc děl nevalné kvality, které se teď staly pořádným břemenem dědického řízení. 


Vojtěch Kovařík v Tuilerijských zahradách

V rámci pařížského veletrhu Paris+ par Art Basel vznikla i outdoorová výstava současného umění přímo v Tuilerijských zahradách s názvem La Cinquième Saison, Pátá sezóna. Mezi Louvrem a Place de la Concorde se rozprostírá tvorba 26 současných umělců z celého světa, kteří zkoumají vztahy mezi flórou a faunou. Sarah Belmontová z již zmíněného serveru Artnews vytvořila seznam pěti instalací, které byste neměli v Paříži minout. A já přidávám ještě jednu: monumentální sochu Vojtěcha Kovaříka, mladého českého malíře, kterého paradoxně znají lépe ve světě než u nás. 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.