Češi objevují cenu zdraví. Milionáři do něj chtějí investovat

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Češi objevují cenu zdraví. Milionáři do něj chtějí investovat
#Starosti#Cíle#Concierge

Nejméně od pandemie se mezi Čechy začíná doceňovat zdraví. Efektivní prevenci používá stále více lidí, zdravotní sektor a sociální služby patří také k vyhledávaným investicím. A tento trend, který je na západ od českých hranic na vzestupu již delší dobu, má stále větší potenciál také u nás.


Více než 400 miliard. Tolik v roce 2022 činily výdaje veřejného zdravotního systému v České republice, vyplývá to z dat ministerstva financí. Za posledních deset let tak zdravotnictví výrazně nabobtnalo. Čím dál více lidí si však uvědomuje cenu zdraví a také mezi dolarovými milionáři můžeme sledovat výrazný posun v mentalitě.

„Pro dolarové milionáře jsou investice do vlastního zdraví naprosto klíčové. Je to proto, aby mohli pracovat, užívat si života, vypadat dobře pro sebe i pro okolí,“ popisuje šéf agentury Perfect Crowd Jaroslav Cír, který připravuje nejnovější Wealth Report o chování českých a slovenských dolarových milionářů. „Úspěšní lidé se výrazně více než většinová populace hýbou, sportují, jedí zdravě a starají se také o duševní zdraví. Hodně populární je u nich buddhismus, meditace nebo jóga,“ dodává Cír.

Zdraví, zdravotní a sociální péče jsou pak podle něho pro dolarové milionáře rovněž příležitostí pro investici. „Mnozí v této oblasti vidí obrovský potenciál, který souvisí se stárnutím populace,“ připomíná Cír. A v tomto sektoru se skutečně soukromé peníze objevují čím dál více. Stát totiž nemůže zajistit potřebné investice na vybudování desítek tisíc lůžek, které budou do roku 2035 v České republice zřejmě chybět.


Klienti jezdí do top klinik

Nárůst zájmu o zdraví své a členů rodiny zaznamenali také v J&T Concierge, kde zprostředkovávají klientům nejrůznější služby na míru.

„Čím dál více zaznamenáváme zájem o prevenci. Z mého pohledu na to měla zásadní podíl pandemie, kvůli které si klienti začali uvědomovat, že i když máte možnost si zaplatit za nadstandardní služby, jenž nabízí privátní kliniky, nemusí to stačit,“ vysvětluje šéfka J&T Concierge Pavlína Salaba. „Stále častěji zařizujeme také pro klienty různé dlouhodobější pobyty na zahraničních klinikách, které najdete na překrásných místech, ať u moře nebo v horách, kde si nastavíte program na míru, který vám sestaví oborní lékaři a terapeuti. Standardem už jsou každoroční komplexní preventivní prohlídky, kdy se nejedná pouze o krevní testy a pohovor s internistou. Klienti vyžadují preciznost a úplnost, a tak není nic nevšedního, že si s ročním předstihem plánují několikadenní program, kdy navštíví několik specializací od dermatologie, přes fyzioterapeuta, oční, až po ortopedii,“ popisuje Salaba.

J&T Concierge pak během podzimu a zimy zařizuje často výjezdy do kanceláří a domovů, kdy provádíme různé testy nebo infuzní terapie.


Za sportem

Kategorií samou pro sebe je cestování. Klienti čím dál častěji poptávají zájezdy spojené s konkrétním sportem.

„V poslední době je v rámci sportu nejvíce populární kiting, yachting a cyklistika. Nejčastěji však hledáme kombinace, aby daná lokalita vyhovovala sportovnímu vyžití a zároveň nabízela kvalitní gastronomické možnosti,“ vysvětluje šéfka J&T Concierge. Ta se specializuje v rámci cestování na služby na míru v té nejvyšší kategorii. Téměř všechna místa, kam klienty posílá, zabezpečují ten nejlepší servis a možnosti v daném regionu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.