Výstavy na léto

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Výstavy na léto
#Radosti#Umění

Daniel Pitín: The Time Machine

(Nicodim Gallery, New York, USA)

Až do 12. srpna lze v newyorské pobočce Nicodim Gallery ve čtvrti Soho navštívit výstavu českého umělce Daniela Pitína, který patří k nejvyhledávanějším umělcům mezi českými sběrateli. Pitín zde představuje nejnovější díla zejména z loňského a letošního roku, výstava se jmenuje po jednom z nich The Time Machine.

„Je to moje první samostatná výstava v New Yorku, dříve jsem se tam účastnil několika kolektivních expozicí,“ uvedl Pitín. Ten je známý tím, že svá díla téměř vůbec neprodává napřímo, ale zejména přes galerie. Pro jeho aktuální tvorbu tak sběratelé budou muset vyrazit za Atlantik.

A co uvidí? „Ve východní a střední Evropě se minulost stává předmětem historických sporů a reinterpretací. Některé části minulosti se dostávají do popředí, jiné se stanou oběťmi kolektivní amnézie. Obrazy Daniela Pitína se zaměřují na tuto erozi vzpomínek,“ popisuje Pitínův tvůrčí přístup Jana Beránková v katalogu výstavy. „Proto ve své tvorbě využívá archivní fotografie, filmové scény, interiéry budov včetně slavné Vily Tugendhat,“ dodává Beránková.

Jednotlivá díla nesou názvy jako Stroj času, Poutník, Červená karkulka. Podle Beránkové se tu prolínají dva světy a dva různé časoprostory. Dystopická budoucnost plná dronů a podivných létajících předmětů a rozbitý svět vzpomínek na minulost.

Petr Nikl: Světloplach

(SmetanaQ Gallery, Praha)

Výstava Petra Nikla, doprovázená fotografiemi Honzy Sakaře a zvukovým dialogem Ondřeje Smeykala, je částečně procesuální instalací reflektující vlastnosti a povahu galerie umístěné na pražském nábřeží v druhém patře. SMETANAQ vás zve do světa světelných a zvukových proměn a her. Součástí projektu je představení hudebního komplexu strunných nástrojů Petra Nikla spolu s experimentálně dechovou hrou na australský nástroj didgeriddo Ondřeje Smeykala. Toto hudební vystoupení světelně ozvláštní velkoplošná projekce připravená fotografem Honzou Sakařem, který do výstavy vstupuje cyklem fotografií na plechu. Kurátorem výstavy, která končí 17. září, je Petr Vaňous.

Eva Koťátková: How many giraffes are in the air we breathe?

(Nottingham Contemporary, Nottingham, VB)

Instalace Evy Koťátkové nás zvou do jiného světa - světa, kde jsou přehodnocena společenská pravidla a vztahy. Její rozsáhlé a hravé scénografie kombinují sochu, kresbu, koláž, kostýmy, text a zvuk a soustřeďují se na imaginaci. Vyprávění příběhů je jádrem výstavy How many giraffes are in the air we breathe?, která zkoumá příběh mladé žirafy jménem Lenka. Lenka byla odchycena v roce 1954 jako vůbec první žirafa v pražské zoo, ale v zajetí přežila pouhé dva roky. Její tělo bylo poté darováno Přírodovědeckému muzeu, aby bylo využito jako další návštěvnická atrakce. Život Lenky jako muzejního předmětu zkomplikovaly chyby při konzervaci, které způsobily únik toxických plynů a dočasné uzavření hlavního pražského náměstí. Tato výstava zkoumá tento příběh a všechny jeho symbolické možnosti: jako obraz kolonizace našich těl a ne-lidského světa, stejně jako násilí moderního člověka. Výstava zve návštěvníky, aby vstoupili do příběhu žirafy a podíleli se na objevitelském světě Koťátkové.

Výstava bude otevřena v galerii Nottingham Contemporary do 3. září.

Norman Foster

(Centre Pompidou, Paříž, Francie)

Slavné pařížské muzeum Centre Pompidou otevřelo rozsáhlou výstavu Norman Foster, která zeširoka představuje žijící legendu současné architektury. Zakladatel britského ateliéru, architekt a designér Norman Foster zde představuje své nejzásadnější projekty za asi 60 let svého působení. Mimo megalomanských staveb po celém světě je poukázáno na výjimečný design staveb, jejich konstrukce i interiéry. Nechybí ani pohled do vášně Fostera, kterou jsou jedinečné vozy a technika obecně. Výstava zabírá téměř dva tisíce dvě stě metrů čtverečních a představuje širokou škálu výkresů, pracovních sešitů a modelů a prototypů v mnoha měřítkách, které nám umožňují získat přehled o přibližně stovce projektů v oblasti architektury i designu. Připomeňme, že Foster a jeho tým navrhoval mimo jiné hlavní budovu vinařství Patrika Tkáče Le Dôme v Bordeaux.

Výstava v pařížském Centre Pompidou probíhá až do 7. srpna.

David Böhm, Vladimir 518, Jiří Franta: Nic není problém

(Galerie 8smička, Humpolec)

V humpolecké galerii 8smička se setkávají tři výrazné osobnosti české výtvarné scény. David Böhm, Vladimir 518, Jiří Franta. „Tři negativní slova NIC NENÍ PROBLÉM, kterými se lidé paradoxně snaží navodit atmosféru bezstarostnosti. Tři autoři tvořící společně jednu kresbu. Tři týdny práce v bytech obyvatel Humpolce. Tři místnosti s lightboxy, naplněnými pohledy do cizích interiérů. Tři hlavy. Tři štětce. 16 kreseb,“ láká galerie na netradiční výstavu.

Letní výtvarný salon 2023

(Galerie KODL, Praha)

Letošním, již šestým ročníkem Letního výtvarného salonu vstuopuje projekt KODL Contemporary do druhé poloviny své první dekády. Postupem času se z představení ryze českých umělců výrazně internacionalizoval, což dokládá i aktuální ročník Letního výtvarného salonu, protože letos je rovnocenně zastoupen českými a zahraničními (konkrétně finskými) autory a autorkami. Těšit se můžete na díla těchto českých a finských umělců: Leena Nio, Lukáš Novák, Miika Nyyssönen, Rony Plesl, Vesa-Pekka Rannikko a Ira Svobodová. Salon se po pražské části přesune do Helsinek do prostor Embassy Gallery. „Sběratelům tímto nabízíme možnost vnímat umění svých oblíbených autorů v nových kontextech a umělcům příležitost prezentovat svou tvorbu zahraničnímu publiku. Naplňujeme tak naši hlavní misi posouvat kontext a hranice českého vizuálního umění a zasazovat jej do světového rámce,“ uvádí autoři projektu.

Pražská část výstavy skončí 31. července, v Helsinkách budou díla k vidění od 7. září do 2. října.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.