Nepraš v NGP a Banksy na prodej po kouskách

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Nepraš v NGP a Banksy na prodej po kouskách
#Umění#Radosti

Nad hlavami návštěvníků Veletržního paláce nově visí dílo Jakuba Nepraše dlouhodobě zapůjčené Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Jakkoliv byste si majitele tohoto díla možná představovali jinak, tahle informace dokazuje, že věda a umění si mají vzájemně co říct. Dnešní novinky přinášejí i další průniky umění do dalších sfér: od pražské burzy přes frakční vlastnictví až po eBay.


Nepraš v NGP

Nová stálá expozice Veletržního paláce byla doplněna o nové dílo, i když pouze zapůjčené. Přímo nad schody vedoucími do zřejmě nejoblíbenější budovy Národní galerie v Praze je nově zavěšena instalace Buňka Jakuba Nepraše. Multimediální dílo tematicky propojuje vědu a umění. Animace, pracující s prvkem buňky jakožto základního kamene života, má přibližovat práci vědců z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, díky jehož finanční podpoře dílo vzniklo.


Mmcité na burze

O pražské burze v novinkách o umění často nepíšu, teď k tomu mám ale skvělou příležitost. Společnost mmcité, která se zaměřuje na výrobu městských mobiliářů a venkovního nábytku obecně, už před pár lety okouzlila svět designu. Teď se jí podařil i úspěšný vstup na burzu. Po milionu akcií po 160 korunách se jen zaprášilo a investory byla ohodnocena na 480 milionů korun. IPO mmcité se zařadilo mezi historicky nejžádanější akciové transakce na pražském trhu Start.


Kurátor z British Musea kradl ze sbírek

Kurátor sbírek řeckého a římského umění British Musea Peter John Higgs byl ještě donedávna známý jakožto odborník na antické památky a kurátor velkolepých výstav. Teď si ho ale zřejmě každý spojí s dlouhodobými krádežemi drobných, ale cenných artefaktů ze sbírek muzea, které minimálně od roku 2016 prodával na eBay. A to tak amatérsky, že pro svůj eBay účet sice moudře zvolil pseudonym, ale napároval si ho na svůj osobní Twitter účet. British Museum se má v plánu s teď již bývalým kurátorem soudit, návrat ukradených artefaktů je ale nepravděpodobný. Odborníci soudí, že ho noví majitelé nejspíše rozebrali a roztavili jen pro samotný materiál.


Banksyho mural na frakce

Banksyho mural s názvem Valentine’s Day Mascara, který legenda street-artu vytvořila v britském městečku Margate, je na prodej. Nebude se ovšem dražit v aukci, ale prodávat na podíly, přesněji na 27 tisíc podílů, přičemž každý vyjde na lidových 120 liber. Nabídka je to lákavá, celková hodnota díla se odhaduje na 6 milionů liber, ačkoliv Red Eight Galleries, která za prodejem stojí, realisticky cílí na 1–1,5 milionu liber.

Banksy sice autorství potvrdil příspěvkem na svém instagramovém účtu, jeho autorizační studio Pest Control ale oficiálně certifikát nevydalo jako ostatně nikdy v případě, kdy je Banksyho dílo vytrženo ze svého původního kontextu. Prodej by měl proběhnout 22. srpna a pro rozvoj frakčního vlastnictví umění to jistě bude zajímavá kapitola.


J&T Banka Art Report: kolik peněz mají Češi uloženo v umění?

O sběratelství v oblasti umění má široká veřejnost často zkreslenou představu kvůli mediálnímu obrazu, který zpravidla tvoří fantastické aukční prodeje s desetimilionovými kladívkovými cenami. Kolik ale ve skutečnosti čeští sběratelé utrácejí za umění? 

Podle J&T Banka Art Reportu největší část z nich (bezmála třetina) během loňského roku nakoupila za statisíce, výjimkou nejsou ale ani milionové útraty. Nad milion korun loni nakoupilo umění 15 procent respondentů z řad sběratelů. Celkem pak typická česká sbírka umění obsahuje díla v celkové hodně v řádu milionů korun. Přes třetinu sběratelů uvádí, že celkově mají v umění uloženo 1–10 milionů korun, dalších 13 procent uvádí částku mezi 10 a 100 miliony korun, nad 100 milionů leží v umění čtyřem procentům respondentů. V kategorii vlastníků se z logiky věci Art Report v obou zmiňovaných otázkách dobral k nižším číslům.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.