Nejlepší restauraci na světě najdete v Peru

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Nejlepší restauraci na světě najdete v Peru
#Radosti#Concierge

Rodinná restaurace Central v Limě se stala první jihoamerickou restaurací, která získala titul Nejlepší restaurace na světě v rámci žebříčku The World's 50 Best Restaurants, jenž se vyhlašoval na konci června.


Podnik, který v roce 2008 otevřel Virgilio Martínez, se zaměřuje na peruánské ingredience a nevšední techniku vaření, což je na místní gastro podniky celkem vizionářská myšlenka. Jeho žena a šéfkuchařka Pía León se k němu připojila v roce 2009 a stala se rovnou šéfkuchařkou, což položilo základy pro zážitek, jaký se dnes v Centralu nabízí a za nějž byli nyní oceněni.

Martínez a León sdílejí vášeň pro peruánskou kuchyni, která se přenáší na celý jejich tým. Například Martínezova sestra Malena vede Mater Iniciativa neboli takové výzkumné zařízení restaurace. Společně s nimi cestuje po celém Peru, navštěvuje producenty, ochutnává neobvyklé ingredience a přemýšlí o nových způsobech podávání jídla.

Jejich menu vede hosty na cestu po 15 peruánských ekosystémech, které jsou kategorizovány podle nadmořské výšky od 15 metrů pod hladinou Tichomoří až po 4200 metrů vysoko v Andách. Každé jídlo odráží původ svých ingrediencí, od suchého údolí (krevety, dýňový koláč, avokádo) po amazonskou vodu (pacu ryba, meloun a koka list).

V roce 2018 se Central přestěhoval do prostorné budovy Casa Tupac v limské čtvrti Barranco, která představuje krásnou zelenou oázu s velkou zahradou, výzkumným centrem, samostatnou restaurací Kjolle (osobní projekt Píi León zaměřený na zdravou a udržitelnou kuchyni) a rodinným domem. Je to útočiště plné lahodných chutí a promyšlené pohostinnosti.

Central se poprvé objevil na žebříčku The World's 50 Best Restaurants v roce 2013 na 50. místě, právě když jeho vliv na Latinskou Ameriku stoupal. Deset let poté se stal první jihoamerickou restaurací, která získala titul Nejlepší restaurace na světě. Můžeme říct, že se jedná o velký moment pro gastronomii tohoto regionu.

V posledních letech se Martínez a León stali globálními ambasadory peruánských chutí s řadou nových restaurací, jako jsou Mil vysoko v horách u Cusca, Olluco v Moskvě a Maz v Tokiu. V roce 2023 otevřou novou restauraci Estero v Riviera Maya v Mexiku, kde budou spojovat peruánské a místní ingredience do jedinečných kulinářských zážitků.

Kralující žezlo předala restauraci Central italská Osteria Francescana pod vedením šéfkuchaře Massima Bottura. Restaurace již dříve získala titul Nejlepší restaurace na světě v letech 2016 a 2018 a minulý rok se vrátila na vítěznou pozici. Restaurace se nachází v italském městě Modena a nabízí moderní italskou kuchyni s důrazem na sezónní ingredience a přírodní chutě.

Kde se ubytovat

Pokud chcete v Limě nocovat, vyzkoušejte jednoznačně hotel Belmond Miraflores Park, který se nachází v prestižním limském městském obvodu Miraflores. Tento luxusní hotel nabízí svým hostům pohodlné a elegantní ubytování s nádherným výhledem na Tichomoří, kde si můžete vychutnat ranní kávu. Všechny pokoje a apartmány jsou prostorné, moderně zařízené a disponují prvotřídními vybaveními. Nechybí ani venkovní střešní bazén, fitness centrum, lázně Zest s produkty z peruánských pralesů a světově uznávaná restaurace, kde si můžete vychutnat autentické místní speciality upravené do fusion stylu. Díky své ideální poloze v centru je skvělým výchozím bodem pro objevování místních památek a atrakcí, jako jsou například ruiny pyramid a obětního oltáře Huaca Pucllana nebo Kennedyho park a útesový park Miraflores Boardwalk.

Kdy cestovat do Limy

Lima má téměř celoročně vlhké a mírně teplé klima s minimálními výkyvy teploty. Nejlepší období pro návštěvu z hlediska počasí jsou období mezi prosincem a dubnem, kdy je méně srážek a teploty jsou mírné, kolem 20–25°C. Během zimy (červen až září) mohou být teploty nižší a může být více mlhavých dní.

Žebříček The World's 50 Best Restaurants

Tato soutěž se koná každoročně od roku 2002 a je považována za jednu z nejprestižnějších soutěží v oblasti gastronomie.

Kritéria hodnocení zahrnují kvalitu jídla, kreativitu a originalitu, atmosféru a design restaurace, ale také úroveň služeb a celkový zážitek hostů. Žebříček vytváří panel odborníků z různých zemí, zahrnující šéfkuchaře, restauratéry, food writery a další.

V průběhu let se v žebříčku objevily restaurace z celého světa, včetně restaurací z Evropy, Asie, Severní a Jižní Ameriky a Austrálie. Vítězové soutěže se stávají ikonami gastronomie a získávají mezinárodní uznání. Tato soutěž také pomáhá propagovat různé kuchyně a kulturní tradice z nejrůznějších koutů zeměkoule.

V roce 2020 byla soutěž zrušena kvůli pandemii covidu-19, ale v roce 2021 se uskutečnila v novém formátu, kdy byla představena také nová kategorie „50 Next“, která se soustředí na nejtalentovanější mladé lidi v oblasti gastronomie. Ta má za cíl podpořit další generaci kuchařů a restauratérů a pomoci jim rozvíjet své kariéry.


Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

Tip Pavlíny Salaba

Pokud hledáte zajímavé události, můžete zvažovat návštěvu během karnevalu v únoru, kdy se v Limě konají různé oslavy a průvody. Další zajímavou událost představuje Día National del Pisco Sour, který se slaví 22. února a je věnován peruánskému národnímu nápoji Pisco Sour. Pokud máte rádi kulturu a umění, můžete navštívit Limu během Festivalu de Cine de Lima, který se koná každý srpen a nabízí širokou škálu peruánských a mezinárodních filmů. Když už vážíte cestu takto daleko, doporučujeme poznat starou aztéckou kulturu a vydat se i za dobrodružstvím do hor a krásné přírody, kterou tato země nabízí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.