Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění
#Umění#Radosti#Úspěch

Do třetice všeho dobrého. Toto úsloví naplnila akce J&T Banka Art Index Pop-up, která na začátku září zaplnila budovu pražské Invalidovny. Představila se tu díla padesáti předních českých umělců, kteří se letos objevili v TOP 100 Art Indexu. Tématem výstavy byl vliv umění na člověka i společnost, a třeba i jeho terapeutické účinky. Ale stejně jako u předchozích ročníků i tentokrát byla akce především oslavou umění, sběratelství a vášně, která umělce a sběratele spojuje.


Umění může léčit. Může blahodárně působit na tvůrce, pro něhož je formou terapie. Může pozitivně působit na diváka, ale také na celou společnost, pro niž je umění jednou z klíčových projevů její existence a fungování.

Jedním z příkladů z historie může být i Josef Sudek, který se vrátil ze světové války jako invalida. V budově pražské Invalidovny začal fotografovat a dal svému životu nový smysl.

Na počátku září dostala nový smysl i budova Invalidovny. Stala se galerií nejsoučasnějšího umění, protože se tu uskutečnil třetí ročník projektu J&T Banka Art Index Pop-up. Ten se tradičně pokouší nejširšímu publiku přiblížit, co se právě teď odehrává na české umělecké scéně. Zatímco tématem prvního ročníku byla samotná aktuální umělecká tvorba a druhý ročník představoval různé přístupy ke sběratelství, letošní ročník ukazuje, jak nás může umění obohacovat nejenom finančně, ale i na duchu.

„Jako každý ročník, i ten letošní přichází s něčím novým, ať už je to nová neotřelá lokace, téma výstavy, nebo samotný výběr umělců. Historická budova karlínské Invalidovny má zcela specifickou atmosférou. Ostatně původní účel budovy se stal i inspirací k tématu letošního ročníku,“ vysvětluje jedna z kurátorek výstavy Valérie Horváth.

„Těší nás, že rok od roku roste nejen výstava, ale i zájem o ni. Zatímco první ročník představil přes 30 umělců a přes osm desítek děl, předloni jsme vystavili již více než čtyřicet autorů a skoro stovku děl a letos jsme se dostali až na padesát jmen a ke 150 dílům. Stejně tak s každým ročníkem roste i kurátorský tým – první ročník byl pod mou kurátorskou režií, na druhý se přidala Valérie Horváth a letos naši kurátorskou trojici doplnila Štěpánka Veselská,“ uvedla Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky.


Nejlepší umělci

Návštěvníci se mohli setkat s nejnovějšími díly pěti desítek autorů, kteří patří mezi nejvýraznější umělce současnosti. Série koláží a objektů loutek představila Eva Koťátková, rozměrnou, ale citlivou instalaci přivezla Kateřina Šedá, novinky ukázali také Krištof Kintera či Anna Hulačová.

Všichni z padesáti umělců patří do TOP 100 J&T Banka Art Indexu, který letos již po desáté zveřejnila J&T Banka ve spolupráci se serverem Artplus a jenž se snaží ukazovat stovku autorů nejvýrazněji zastoupených na domácích a zahraničních výstavách. Již tradičně se tu objevují všichni autoři z první dvacítky, ostatní jsou vybráni z dalších osmi desítek umělců.

„Každoročně roste podíl umělkyň, letos jsme jich na výstavě představili osmnáct. Daří se nám také ukazovat umění v celé škále uměleckých médií.  Kromě malby a sochy návštěvníci mohli videoart, multimediální instalace nebo práci s textilem,“ připomíná Štěpánka Veselská. „Navíc charismatické prostředí Invalidovny inspirovalo hned několik tvůrců, kteří připravili díla speciálně pro tuto akci. Například Petr Dub nebo Dominik Lang,“ dodala Veselská.


Oslava sběratelství

Unikátností výstavy J&T Banka Art Index Pop-up je kromě zastoupení nejlepších tuzemských umělců a jejich novinek na jednom místě také fakt, že všechna díla jsou na prodej. Část z nich si zamluvili již hosté First Choice Night, další pak návštěvníci během čtyř dnů, po které byla výstava otevřena.

Cílem výstavy bylo ukázat nejširší veřejnosti, že sběratelství nemusí být nutně výsadou jen těch nejbohatších. „Tomu odpovídaly i ceny, které se pohybovaly na škále od jednotek tisíc po jednotky milionu korun,“ dodává Štěpánka Veselská.

Investice do současného umění jsou stále oblíbenější. Potvrzuje to také letošní vydání průzkumu mezi sběrateli a vlastníky uměleckých děl J&T Banka Art Report 2023. Výhodou investice do současného umění jsou příznivější ceny, za které lze obvykle díla pořizovat. Velkým plusem je také možnost setkat se přímo s umělcem, mluvit s ním a navázat s ním vztah. Právě to ostatně velká část sběratelů označuje za hlavní důvod nákupu díla.

Jedním z problematických momentů investic do současného umění pak je náročná orientace v nabídce, která nováčkům na trhu s uměním může připadat nepřehledná. I proto ale vznikl žebříček Art Index, který se mimo jiné snaží nabídnout i laikům opěrné body, jak se zorientovat na současné umělecké scéně.


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Oslava sběratelství. Invalidovna hostila výstavu nejlepšího současného umění


Eva Koťátková, Kateřina Šedá, Krištof Kintera, Zbyněk Baladrán, Anna Hulačová, Jaromír Novotný, Jan Kaláb, Vladimír Houdek, Martin Kohout, Jiří Franta – David Böhm, Dominik Lang, Jiří Černický, Roman Štětina, Josef Bolf, Pavla Sceranková, Dušan Zahoranský, Jiří Thýn, Alena Kotzmannová, Vendula Chalánková, Jakub Nepraš, Daniel Pitín, Adam Vačkář, Richard Loskot, Lukáš Hofmann, Jan Šerých, Lenka Klodová, Martin Lukáč, Petr Dub, Anna Slama – Marek Delong, Marie Lukáčová, Federico Díaz, Pavel Mrkus, Pavla Malinová, Milena Dopitová, David Krňanský, Hynek Alt, Jan Vytiska, Jiří Petrbok, Anežka Hošková, Jakub Choma, Viktorie Langer, Johana Pošová – Barbora Fastrová, Romana Drdová, Lucie Svoboda Mičíková, Jakub Jansa, Jakub Hošek, Igor Hosnedl


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.