V Neapoli shořelo dílo Pistoletta a Sotheby’s ochlazuje své NFT aktivity

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


V Neapoli shořelo dílo Pistoletta a Sotheby’s ochlazuje své NFT aktivity
#Umění

Nejen tuzemskou kulturu minulý týden pochopitelně nejvíce zasáhla zpráva o smrti Milana Kundery, české literární pýchy, a tak ji nemůžu opomenout ani já. Další novinky tentokrát přináším z italské Neapole, amsterodamského Hermitage muzea nebo z grafů letošního J&T Banka Art Reportu.


Zemřel Milan Kundera

Ve věku 94 let zemřel Milan Kundera, bez nadsázky nejslavnější spisovatel českého původu. Autor Nesnesitelné lehkosti bytí, Směšných lásek nebo Valčíku na rozloučenou se dlouhá léta stranil veřejnosti a zásadně neposkytoval rozhovory, dokonce ani v době, kdy mohl čelit nedávno vydanému kritickému životopisu. Je dobře známo, že Kundera strávil většinu svého života ve Francii, kde získal občanství, a od 90. let už psal výhradně francouzsky. Posledním česky psaným románem byla, v tomto kontextu příznačně, Nesmrtelnost.


Sotheby’s omezuje NFT segment

Aukční dům Sotheby’s zřejmě ochlazování trhu nenechává… chladným, a tak snižuje počty zaměstnanců. A to především v segmentu NFT, kterému se aukční dům zdánlivě ještě donedávna vášnivě věnoval. Už v polovině června došlo k rozhodnutí, že se NFT prodeje zcela stahují z pařížské pobočky, zřejmě v reakci na přísnější francouzské regulace v oblasti kryptoobchodu. Teď se ale zdá, že možná nepůjde jen o Francii. Že by se NFT aukčním domům už omrzely?


V Neapoli uhořelo dílo Michelangela Pistoletta

V italské Neapoli shořelo monumentální dílo Michelangela Pistoletta. Instalace Venuše v hadrech byla volně přístupná na náměstí Municipio, a to teprve pár týdnů. Příčina požáru ještě není potvrzena, ale všechno nasvědčuje úmyslnému založení. Venuše v hadrech je ikonické dílo Pistoletta, který se nejen v Itálii těší obrovské oblibě. První verze neoklasicistní sochy Venuše, která se přehrabuje v haldě hadrů, vznikla už v roce 1967, v době vzniku hnutí Arte Povera. Na neapolském náměstí stála její zvětšenina teprve od konce letošního června. 


Nový název amsterodamského Hermitage muzea budí vášně

Amsterodamské Hermitage museum se snaží zpřetrhat všechny ruské vazby, a tak mimo jiné mění i svůj název. Od letošního září by se mělo přejmenovat na H´ART museum. To se ale logicky nelíbí HART magazínu, významnému belgickému časopisu o umění, který má velký odbyt i v Nizozemí. Vzhledem k plánovaným aktivitám obou institucí totiž hrozí, že si veřejnost bude HART a H´ART snadno zaměňovat. Vyjednávání bohužel skončilo bez výsledku, a tak se magazín plánuje obrátit na soud.


Art report: jaké umění Češi nakupují?

V rámci letošního druhého ročníku J&T Banka Art Reportu jsme mapovali především to, co se na českém trhu s uměním dělo v průběhu minulého roku. Samozřejmě nás zajímalo, co sběratelé a vlastníci uměleckých děl nakupovali.

Z médií nepřekvapivě zvítězila malba, kterou loni nakoupilo 82 % sběratelů a 59 % vlastníků umění. Vlastníci o něco více investovali do prácí na papíře, které nakoupilo i 53 % sběratelů. Z období je pak jednoznačným vítězem současné umění, které loni nakoupilo 62 % sběratelů, respektive 68 % vlastníků umění. Na druhém místě skončil investičně silný segment poválečného umění, následovaný klasickou modernou. Rozdíly ve výběru ale najdeme u různých věkových skupin. Zatímco současné umění nakupují především sběratelé z řad třicátníků a čtyřicátníků, klasickou modernu preferují respondenti ve věku 50 a více let.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.