Rekordní Kupka i Toyen v Paříži

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Rekordní Kupka i Toyen v Paříži
#Radosti#Umění

První listopadový týden přináším především novinky ze světa sběratelství. Kromě toho, že vyšel nový report UBS a Art Baselu, na kterém se svými odpověďmi podílelo přes 2800 high-net-worth sběratelů z celého světa, proběhly v poslední době i dva aukční prodeje sice v Paříži, ale přesto zajímavé pro český trh. S velmi vysokými konečnými cenami se totiž dražila díla Františka Kupky a Toyen. Podíváme se ale i na čerstvě laureátky benátských Zlatých lvů a úspěchy českých egyptologů.



Vyšel nový UBS & Art Basel Report o sběratelství

Pod hlavičkou Art Baselu a UBS vznikl nový report zabývající se globálním sběratelstvím v první polovině roku 2023. Průzkum sbíral data od více než 2800 high-net-worth sběratelů z celého světa. Ukázalo se, že v prvním pololetí letošního roku sběratelé nakupovali umění v podstatě ve stejném tempu jako loni a stejně jako loni byli opatrní co do výšky nákupů, ale i prodejů děl ze sbírky.

Nejvíce utráceli sběratelé z pevninské Číny, a to především za malbu. Vzhledem k aktuální ekonomické situaci v Číně se dá ale předpokládat, že za pár měsíců budou čísla hovořit zase trochu jinak. Digitální umělecká díla i letos klesají na atraktivitě – sběratelé za ně průměrně zaplatili jen 3 procenta svého celkového rozpočtu na umění a výrazně klesá i podíl množství digitálního umění ve sbírkách. Pro další zajímavá data o světovém sběratelství srdečně doporučuji pročíst si celý report.


Toyen v Paříži za 62,3 milionu

České umění se zpravidla nejlépe prodává v Čechách. Světlou výjimku globálního zájmu o českou tvorbu tvoří především dvě jména a shodou okolností se v minulých dnech obě objevila na pařížských aukcích. Poválečná malba české malířky Toyen s charakteristicky poetickým názvem Tu t'évapores dans un buisson de cris (Vypařuješ se v houští křiku) nabídla na konci října pařížskému publiku aukční síň Christie’s s cenovým odhadem mezi 700 tisíci až 1 milionem eur. Plácačky dražitelů ale konečnou částku dohnaly výrazně výš, až na 2,8 milionu eur (v přepočtu i s poplatky bezmála 62,3 milionu korun). Malba se tak stala pátým nejdražším dílem aukce, ale i třetím nejdražším dílem Toyen vůbec.


Kupka v Paříži za 86,4 milionu

Shodou okolností zase v pařížské pobočce konkurenční Sotheby’s bylo koncem října v nabídce další zásadní dílo českých dějin umění: malba Tvar žluté Františka Kupky. Předaukční odhad na škále od 2 do 3 milionů eur byl tentokrát blíže realitě. Konečná cena se zastavila na bezmála 3,7 milionech eur (v přepočtu i s poplatky 86,4 milionu korun). I Kupka tak získal nový prodej na špičce svého autorského aukčního žebříčku. Cena Tvaru žluté se totiž vyrovnala třetímu historicky nejdražšímu Kupkově dílu.


Benátské bienále udělilo ceny za celoživotní dílo

Další ročník benátského bienále se sice otevře až na jaře, už teď ale známe jména laureátů Zlatých lvů za celoživotní dílo. Staly se jimi Anna Maria Maiolinová a Nil Yalterová, umělkyně, jejichž tvorba doslova přesahuje hranice a navazuje tak na téma hlavní výstavy bienále 2024: Stranieri Ovunque – Cizinci všude. Zatímco Maiolinová pochází z Itálie, vyrůstala ve Venezuele a své monumentální sochy nyní tvoří v Brazílii, Yalterová se narodila v Egyptě, studovala v Turecku a žije a tvoří ve Francii. Gros její tvorby představují videa, instalace a převážně konceptuální tvorba zaměřená na ženskou a genderovou tematiku. Tvorba obou autorek bude zastoupena i na chystané hlavní výstavě blížícího se benátského bienále, tentokrát pod kurátorskou taktovkou Adriana Pedrosy.


Čeští egyptologové objevili bohatě zdobenou hrobku královského písaře

Česká egyptologie hlásí další úspěch. V archeologické lokalitě v Abúsíru našli bohatě zdobenou, dosud neprozkoumanou hrobku. Její majitel se podle badatelů jmenoval Džehutiemhat a vykonával funkci královského písaře. Z hrobky se zachovala pouze hlavní šachta s pohřební komorou. Ta je vyzdobena řadou výjevů a duchovně-rituálních textů, které měly za účel písaři zajistit věčný život na onom světě. Život před tím ale asi neměl jednoduchý – podle analýzy jeho kosterních ostatků trpěl nemocí ze sedavého zaměstnání, trpěl silným řídnutím kostí a zemřel v pouhých 25 letech.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.