Pekelné sáně ovládly galerii Magnus Art

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Pekelné sáně ovládly galerii Magnus Art
#Radosti#Umění

Může být dvojice postav sedících na křeslech jedním z hlavních lákadel výstavy moderního umění? Jasnou odpověď na to dává aktuální expozice v galerii Magnus Art v sídle J&T Banky nazvaná Jezdec, která nabízí průřez soukromé sbírky Josefa Maixnera.


Odpověď na úvodní otázku zní: No to si pište. Instalace nazvaná Dvě postavy je dílem slovenské autorky Evy Macekové a jde o dvojici pletených postav, které sedí na křeslech. Je to vtipné, je v tom hodně řemesla a celé to podněcuje spoustu otázek. Ideální reklama na současné mladé umění.

A toho nabízí nedávno zahájená výstava Jezdec celou řadu. Mezi vystavenými umělci je celá řada větších i menších hvězd současné umělecké scény Česka a Slovenska. Namátkou Marek Meduna, Václav Stratil, Igor Hosnedl, Tadeáš Kotrba, Julius Reichl nebo Jiří Petrbok, který patřil k hvězdám zahájení výstavy. Jeho dílo tu je zastoupeno akvarelem Zavražděný pórek, který perfektně vystihuje Petrbokovu tvorbu, ačkoli jinak jde o netradičně malé dílo.

Josef Maixner je proslulý zejména tím, že svou sbírku Pekelné sáně představuje na stejnojmenném instagramovém profilu. A sociální sítě patří k důležitým zdrojům inspirace pro sběratele.

„Umělce sleduji dlouhodobě, třeba i na Instagramu, chodím na výstavy a klauzury, kde mě často osloví i úplně neznámí, začínající umělci. Když je to možné, objednávám se na návštěvu ateliéru. K někomu zajdu opakovaně, než se rozhodnu, že něco koupím,“ zopakoval na zahájení Josef Maixner svůj přístup k výběru umělců, které do své sbírky začlení.

„Pro mě je nejdůležitější, že se mi dané dílo musí líbit. Pak je mi jedno, jestli to je obraz, nebo socha,“ dodal Maixner při vernisáži.

Hvězda vedle hvězdy

Většina děl na výstavě v galerii Magnus Art spadá do tradičních forem, tedy zejména malba, kresba a socha. Hned v první části výstavy zaujme hned několik obrazů nejmladší generace, například obří plátno Lesní tanec od Karolíny Netolické nebo ještě větší malba Loop od Marka Meduny, kterou lze sledovat dlouhé minuty a neustále objevovat další a další nevšední detaily.

Právě zde také uvidíte dílko Karla Nepraše Pekelné sáně, které stálo na počátku Maixnerovy sbírky a dalo jí i jméno. Mimochodem v současnosti čítá jeho sbírka přes 300 děl, ačkoli začal sbírat umění až po padesátce.

V druhém patře pak najdeme již díla současných superstar. Je tu Anna Hulačová, Pavla Malinová, Alexander Tinei, Vladimír Houdek. A najdeme zde také pletací stroj přetvořený v dílo Monument for Unfinished Labor od Pavly Scerankové.

Průchodem pak lze projít do vestibulu banky, kde výstava logicky vrcholí například světelným objektem Kulturní roj, který je typickým dílem Jakuba Nepraše, a hlavně zmíněnou instalací Dvě postavy od Evy Macekové.

Sbírání je radost

Galerie Magnus Art se od svého uvedení snaží představovat díla ze soukromých sbírek, která jinak zůstávají veřejnosti nedostupná. „Když se s Josefem Maixnerem bavíte o umění, pochopíte, že není mnoho současných jmen na umělecké scéně, která by mu byla neznámá. Jeho sbírka nemá jednotné téma, motiv, techniku ani médium. Je eklektická. Rozsáhlá. Maixner se nebojí malých formátů, ale ani monumentální malby. Má ve své sbírce velká jména i doposud neznámé autory. Ve své mnohotvárnosti však jeho sbírka tvoří jakýsi komplexní celek,“ popisují Maixnerovu sbírku kurátorky aktuální výstavy Jezdec Anna Pulkerová a Valérie Dvořáková. „Ukazuje, jak lze pekelnou sběratelskou jízdou dojet do ráje nalézání nových úhlů, příběhů a pohledů na svět kolem nás,“ dodávají kurátorky.

Josef Maixner 

Moravský podnikatel, sběratel umění a mecenáš. Stojí za uměleckou sbírkou známou pod názvem Pekelné sáně. Absolvent programování na VUT v Brně v roce 1998 založil v Kroměříži společnost LAW CZ s.r.o., která dnes patří mezi největší dodavatele papíru, kancelářských a školních potřeb a obalového materiálu v České republice. 

Kromě firemní filantropie Josef Maixner coby mecenáš podporuje konkrétní umělce. Uměním se zabývá od mládí, sběratelem se stal až po padesátce. Jeho sbírka dnes čítá více než 300 děl. Velké plány má s galerií současného umění v centru Kroměříže, kterou vybudoval v budově bývalé konírny ve středu památkové rezervace

Pekelné sáně ovládly galerii Magus Art

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.