Investice do hmyzí farmy?

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Martin Holman je Equity and Fixed Income Trader J&T banky se zaměřením na obchodování akcií a dluhopisů. Zároveň také vykonává činnost „market makera“ na pražské burze za J&T banku a je odborníkem na psychologii trhu a vyhodnocování ideálních tradingových příležitostí.


Investice do hmyzí farmy?

Stále častěji se v souvislosti s globálními změnami klimatu spolu s přelidněním některých částí planety mluví o hmyzu jako o potravině budoucnosti. Vysoký obsah bílkovin a velmi nízká náročnost na chov v porovnání s tradičními hospodářskými zvířaty představuje řešení krize nedostatku půdy a s tím spojené odlesňování rozsáhlých ploch v jižní Americe a Africe nebo oteplování způsobené vypouštěním metanu dobytkem. Navíc kromě lidské stravy lze brouky a jejich larvy využít i jako krmivo pro domácí zvířata, krmivo pro narůstající umělý chov ryb nebo jako hnojivo.


Jak ale do udržitelných zemědělsko-potravinářských podniků investovat? Pominu-li ventures capital fondy nebo private equity fondy spravující aktiva pro velmi bohaté klienty, jsou jako minimální vstupní investice u nejrůznějších fondů kvalifikovaných investorů v zahraničí uváděny částky kolem 250 tisíc eur.

Jako daleko přístupnější spekulace se však pro drobné investory může jevit vstup do některých společností prostřednictvím hromadného financování přes bezpočet crowdfundingových platforem. Např. společnost Eat Grub z Velké Británie plánuje později v tomto roce získat peníze na další rozvoj v oblasti produkce pečených cvrčků a kobylek.

Příčí se vám investice do jedlého hmyzu? Co tedy zkusit mikrobylinky, tzv. microgreens. Opět se jedná o trendy segment na vzestupu spojující mnoho aktuálních témat rezonujících celou společností. Jsou zdravé, vegan, resp. raw, pěstované lokálně, bez chemie a v každém ročním období, navíc šetrně k životnímu prostředí. Na oblibě rostou i nejrůznější mrazem sušené potraviny, sušená masa, stejně tak v současné extrémně rychlé době alternativní formy stravování prostřednictvím bezpočtu nutridrinků, jejichž výrobci mohou představovat další investiční příležitosti.

Stačí jen sledovat vývoj v daných odvětvích, a pokud prezentovaná čísla budou dávat ekonomický smysl, zkusit netradiční investicí diverzifikovat své portfolio.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.