Koťátková na bienále a skandální rekonstrukce Clam-Gallasova paláce

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Koťátková na bienále a skandální rekonstrukce Clam-Gallasova paláce
#Radosti#Umění

Týden uběhl zase jako voda a ve světě umění je zase o čem mluvit. Nejčastěji to v kuloárech švitoří díky restaurování umělecké výzdoby Clam-Gallasova paláce, která zděsila nejednoho kunsthistorika. Mluví se také o projektu Evy Koťátkové, který Národní galerie vybrala pro příští prezentaci České republiky na výtvarném bienále v Benátkách. Slyšet jste mohli i o právě zahájené platformě PULSE, která ověnčila novou Cenou Jana Kaplického světoznámého architekta Daniela Libeskinda a přivezla ho u té příležitosti do Prahy. A předmětem diskuzí byl opět i status umělce a jeho ukotvení v zákoně.


Restaurovaný Clam-Gallasův palác sklízí kritiku

Po nedaleké kauze s bizarní podobou nového Staroměstského orloje má nejen pražská restaurátorská scéna zase o čem mluvit, bohužel. Čerstvě zrekonstruovaná Clam-Gallasův palác totiž nově zdobí velmi svérázné restaurátorské zásahy, které jeden z jejich kritiků celkem trefně popsal jako připomínající výzdobu podřadné pizzerie. Rekonstrukce tohoto barokního skvostů přitom loni paradoxně získala titul Stavba roku. 

 

Na příštím bienále se představí Eva Koťátková 

Národní galerie minulý týden zveřejnila, kdo bude zastupovat Českou republiku na výtvarném bienále v Benátkách v roce 2024. Bude to Eva Koťátková (na úvodní fotce) se svým projektem Srdce žirafy v zajetí je o dvanáct kilogramů lehčí, na kterém spolupracuje s kurátorkou Hanou Janečkovou, umělkyní Himali Son Soin a kolektivem Gesturing Towards Decolonial Futures. Nebude to ovšem poprvé, kdy se Koťátkové tvorba objeví na bienále. V roce 2013 byla součástí hlavní kurátorované výstavy.


První ročník PULSE Awards

V Praze se minulý týden odehrál první ročník Pulse Awards, středoevropské platformy zaměřené na architekturu, urbanismus, interiérový design i design jako takový a související ocenění. Vůbec prvním laureátem se stal slavný architekt Daniel Libeskind, který si převzal cenu za celoživotní dílo. Celá akce se odehrávala v nové budově pražské UMPRUM a předcházela jí i tematická konference, kde kromě Libeskinda vystoupili i Judita Horváth a Adam Štěch. Více takových projektů, prosím!


Status umělce znovu předmětem diskuzí

Téma statusu umělce rezonuje českým kulturním světem už pěkných pár let. Minulý týden debatu znovu rozproudil průzkum napříč uměleckou scénou, jehož výsledky by měly pomoct formovat nový zákon. K tématu doporučuju obsáhlý článek Anežky Bartlové na Artalku nebo podcast 5:59 s Jonášem Zbořilem v roli hosta. Přála bych umělcům, aby se v blízké budoucnosti smysluplně posunul status umělce nejen v českém zákoně, ale i v představách široké veřejnosti, která mnohdy žije v poněkud pomýlených představách o praxi českých umělců.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.