NFT nejdražšího obrazu na světě a příliv nových sběratelů

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


NFT nejdražšího obrazu na světě a příliv nových sběratelů
#Radosti#Umění

Minulý týden přinesl nečekané zemětřesení. Způsobili ho skákající fanoušci na koncertě Travise Scotta a málem při tom zbořili římské antické památky. Půda se metaforicky zatřásla i pod těmi, kdo obchodují s NFT. Sotheby’s teď čelí žalobě za zavádějící podporu prodeje opičích obrázků Bored Ape Yacht Club. Přináším ale i závan pozitivních zpráv. Podíváme se totiž na trend nově přicházejících zájemců o nákup umění.


První pololetí u Phillips 

Jeden ze tří největších aukčních domů Phillips zveřejnil své výsledky z prvního pololetí, ze kterých se dá vyčíst pár zajímavých jevů. Zaprvé, trh s uměním skutečně globálně ochlazuje – obrat Phillipsu meziročně klesl o 39 procent. Zadruhé, největší podíl na klesajícím obratu mají privátní prodeje, které klesly meziročně o dramatických 72 procent. Ty se přitom loni po covidové pauze dostaly na rekordní čísla. A zatřetí, aukční domy doslova zaplavují noví klienti. U Phillipsu to v minulém pololetí bylo dokonce 40 procent, 30 procent dražitelů a kupujících pak tvoří mileniálové a generace Z. Otázkou zůstává, jak dlouho u umění zůstanou. 


Zemětřesení poblíž Colossea 

Ředitelka římského Colossea Alfonsina Russo kritizuje obří koncerty, které se v posledních letech konají v přilehlé antické památce Circus Maximus. V historických kulisách se jen letos zpívalo a tančilo na kapely Imagine Dragons, Guns n’ Roses nebo Bruce Springsteena. Nedávný koncert rapera Travise Scotta v návštěvnících vyvolal takovou euforii, že svým skákáním způsobili zemětřesení. Což je jev minimálně nežádoucí v okolí nejvýznamnějších světových historických památek.

Circus Maximus kdysi býval jedním z největších antických sportovišť. Stojí mezi římskými pahorky Palatinem a Aventinem a dnes jeho prostory slouží jako veřejný park.


Salvador Mundi NFT 

Nejdražší obraz na světě Salvador Mundi, jehož připsání autorství Leonardu da Vinci dodnes budí vášně, získá vlastní NFT. Platforma ElmonX ho vytěžila ve spolupráci s licenční společností Bridgeman Images. Prodej byl spuštěn v sobotu a edice 660 kusů po 150 librách byla vyprodána prakticky okamžitě. Děje se tak paradoxně v době, kdy bublina praskla a trh s NFT silně ochlazuje.


Sotheby’s čelí žalobě za zavádějící podporu NFT

A u nepříjemností kolem NFT ještě zůstaneme. Skupina investorů zažalovala (mimo jiných i) aukční dům Sotheby’s za to, že poskytl misleading promotion společnosti Bored Ape Yacht Club, jejíž NFT s obrázky opiček v roce 2021 vydražil dohromady za 24 milionů dolarů (dvojnásobek vlastní odhadované ceny). Sotheby’s mělo mimo jiné tvrdit, že mezi kupci jsou tradiční sběratelé, ačkoliv se nakonec jednalo o kryptoburzu FTX, která mezitím stihla zkrachovat. Mezi dalšími obžalovanými mají být i Paris Hilton nebo Justin Bieber, což relevanci žaloby nepřidává, na druhou stranu debata o podpoře významných hráčů na trhu je na místě. NFT byl před pár lety skutečně nový investiční fenomén, kterému dodávali na důvěryhodnosti ti, kteří se mu věnovali. Ceny opičích hlaviček i dalších NFT ale od té doby dramaticky klesly. 


J&T Banka Art Report: nováčci na trhu s uměním 

Aukční dům Phillips uvádí, že v minulém pololetí přivítal 40 procent nových klientů a není v tom sám. Příliv nových zájemců o nákup uměleckých děl je globální fenomén, který potvrzují i data z letošního J&T Banka Art Reportu. Téměř 60 procent prodejců v průzkumu uvedlo, že loni zaznamenalo příchod nových klientů. A to celkem významně: třetina prodejců vyčíslila nárůst nových klientů na 11–20 procent, necelá pětina klientů hlásí doslova příliv 21–50 procent nováčků. Jedná se rozhodně o specifickou skupinu nakupujících, u kterých se častěji projevují finanční motivy, zejména v době zvyšující se inflace. Nejčastější zadání ale tak jako tak znělo: chci si domů pořídit originální umělecké dílo.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.