Top 10 českých aukcí v roce 2023

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Top 10 českých aukcí v roce 2023
#Radosti#Umění

První letošní novinky ze světa umění se ohlížejí za loňskou aukční sezónou a připomínají deset položek, za které loni sběratelé utratili nejvíc peněz. Kdyby si někdo brousil zuby na celou loňskou top desítku českých aukcí, stálo by ho to necelých 253 milionů korun. Což není málo peněz, oproti výsledkům minulých let jde ale o značný propad, způsobený především předloňským absolutním rekordem (prodejem malby Bohumila Kubišty za rekordních 123 milionů korun) a letošním nepovedeným prodejem malby Oskara Kokoschky, která měla ambice pokořit 200milionovou hranici.



1. Toyen: Monte Carlo, 64 800 000 Kč

Malba Monte Carlo vznikla ve sběratelsky nejoblíbenějších 20. letech, kdy se Toyen věnovala tvorbě ve stylu poetismu. Součástí obrazu je navíc autorský bílý rám. Není proto divu, že o ni byl v sále pořádný zájem. Dražitelé malbu nakonec z vyvolávací ceny 21,6 milionu svými plácačkami zvedli na trojnásobek a zajistili jí tak třetí místo v žebříčku nejdražších děl Toyen vůbec.


2. Toyen: Puis, plus tard, 37 440 000 Kč

I druhé místo loňské top desítky patří Toyen. Oproti předchozímu dílu se naopak jedná o pozdní, poválečné dílo. To se dlouho nacházelo v zahraničí – ve Francii bylo naposledy vystaveno před 70 lety a podstatnou část života strávilo v Jižní Americe. Oproti Monte Carlu je možná cena téměř poloviční, i tak se jedná o nejdražší poválečné dílo Toyen vydražené na českých aukcích.


3. Karel Černý: Tanec v zahradě, 20 160 000 Kč

Tvorba Karla Černého poslední roky na českém trhu nápadně roste. Pomyslnou třešničku tomu loni nasadil Tanec v zahradě. I kdyby se prodal za vyvolávací cenu 4 miliony korun, zařadil by se mezi Černými nejdražšími díly na třetí místo. Dražitelé ale jeho konečnou cenu dohnali až na 16,8 milionu, a nový majitel tak s aukčními poplatky zaplatil přes 20 milionů korun. Předchozí rekord byl v době dražby přitom třetinový.


4. Zdeněk Sýkora: Linie č. 90, 19 940 000 Kč

Dílo Zdeňka Sýkory tak vysoko v žebříčku nejdráž prodaných děl potvrzuje už dobře známý fakt: geometrická abstrakce je na strmém vzestupu. S částkou těsně pod 20 miliony korun se jedná o Sýkorův nový rekord na českých aukcích, přičemž ten předchozí, starý jen pár měsíců, se zastavil na částce téměř poloviční. České ceny se tak poprvé přiblížily těm zahraničním, kde se Sýkorovi dlouhodobě daří lépe než u nás.


5. Jean Albert Gorin: Kompozice č. 3, 19 662 500 Kč

Na páté příčce se objevilo dílo francouzského malíře a sochaře Jeana Alberta Gorina, který se na českých aukcích v podstatě neobjevuje. Přesněji řečeno, v minulosti bylo na českých aukcích vydraženo jedno jeho dílo na papíře, které, se vší úctou, v podstatě ani nestojí za řeč. Malba, která silně připomíná ikonická díla Pieta Mondriana, jímž se ve své době Gorin inspiroval, byla evidentně úplně jiný šálek kávy. Novému majiteli stačil jediný příhoz, aby si ji za necelých 20 milionů korun odnesl domů.


6. Emil Filla: Zátiší s mandolínou, 19 440 500 Kč

Co by to bylo za top desítku bez Filly. Jeden z aukčně nejúspěšnějších autorů měl letos podle serveru ART+ rekordní rok, jak co do počtu prodaných děl, tak do celkového obratu. Nejdražší z děl, které loni prošlo aukcemi, je právě Zátiší s mandolínou.


7. Toyen: Un vide, un silence, 18 480 000 Kč

A do třetice ještě jedna Toyen. Na sedmou příčku v letošním žebříčku se dostala další poválečná malba z roku 1960 s názvem Un vide, un silence neboli Prázdno, ticho. I s poplatky aukční síni za ni úspěšný dražitel zaplatil bezmála 18,5 milionu korun.


8. Emil Filla: Zátiší se sokolem a podnosem, 18 452 500 Kč

Zátiší se sokolem a podnosem Emila Filly se u svých majitelů nikdy moc neohřeje, od roku 2004 to loni bylo počtvrté, co se objevil v aukci. A zatímco z té první odešel s konečnou cenou 2,9 milionu, loni už to bylo milionu 15,25. S aukčními poplatky se cena dostala téměř na 18,5 milionu. Uvidíme, kdy a za kolik ho příště uvidíme.


9. Bohumil Kubišta: Podobizna čtenáře (Antonín Matějček), 18 150 000 Kč

I letošní top desítka má svého Kubištu, ačkoliv oproti loňskému žebříčku, kterému neohroženě kraloval jeho rekordní Staropražský motiv, se do toho letošního jen tak tak vešel. Portrét budoucího slavného kunsthistorika Antonína Matějčka se nese ve zcela jiném duchu, poučen kubismem i matissovským fauvismem nepřekvapivě vznikl během Kubištova pobytu v Paříži. Z aukce malba odešla za vyvolávací cenu 15 milionů, která s poplatky určila konečnou cenu lehce přes 18 milionů korun.


10. Josef Šíma: Slepá ulička, 16 170 000 Kč

Žebříček deseti nejdražších obrazů loňských aukcí poeticky uzavírá Slepá ulička. Podobně jako zmiňované Fillovo zátiší, i tato Šímova malba se za posledních 20 let na aukci objevila počtvrté. A stejně se zvyšovala i cena. Mezi prvním a (alespoň prozatím) posledním prodejem se zvýšila pětinásobně.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.