Nejlepší vánoční trhy v Evropě

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Nejlepší vánoční trhy v Evropě
#Radosti#Concierge

Vánoční trhy k adventu neodmyslitelně patří a bývají každoročně jedním z hlavních cestovatelských cílů mnohých z nás. Trh na Staroměstském náměstí v Praze se snad již tradičně umisťuje ve všech světových žebříčcích na předních příčkách spolu s Vídní, Drážďany, Berlínem nebo Salcburkem. J&T Concierge přináší tipy, kam vyrazit za kouzelnou atmosférou, vkusem a dobrým svařeným vínem.



NĚMECKO – KOLÍN NAD RÝNEM

23. listopadu až 23. prosince 2023

Vánoce jsou v Německu oslavovány velkolepě a s jedinečným kouzlem. Všechna náměstí se promění v pohádkově vypadající místa, kde se mísí vůně perníku a svařeného vína se září třpytivých světel. Kolín nad Rýnem, který je dlouhodobě oblíbeným vánočním cílem, není výjimkou.

Konají se zde hned čtyři velké vánoční trhy. Největší a nejznámější z nich je vánoční trh u katedrály svatého Petra. Nachází se v samém centru města, přímo pod impozantní katedrálou ze 13. století. Kromě tradičních vánočních stánků se zde koná více než 100 scénických představení. Můžete se tak těšit na vánoční swingovou hudbu, koncerty s hromadným zpěvem a gospel.

Dalším z trhů je Markt der Engel čili Trh andělů. Tento trh nabízí některé z nejmagičtějších chvil, kdy stovky blikajících světel visí nad hlavou jako hvězdy a andělé se proplétají mezi bohatě zdobenými štíty. Pro děti je určen Nikolausdorf nebo Vesnice svatého Mikuláše. Tato vesnice vypráví příběh skutečného sv. Mikuláše a v pozadí majestátně vyčnívá Hahnen brána ze 13. století.

Doplnění sortimentu vánočních trhů zajišťují trhy věnované mytickým trpaslíkům a námořní historii, kde nechybí mořské písně a piráti. A pokud máte chuť na něco trochu tradičnějšího, obujte brusle a vydejte se na venkovní kluziště na Heumarkt.

V Kolíně nad Rýnem každý nalezne přesně to, co hledá. Ať už je to tradiční vánoční atmosféra, unikátní zážitky, nebo prostě jen dobré jídlo a pití.


POLSKO – GDAŇSK 

23. listopadu 2023 až 1. ledna 2024

Přístavní město Gdaňsk je považováno za perlu polského severu a během adventu se z něj stává magické místo se zářivou scenérií. Ačkoliv vánoční trhy v Krakově a Vratislavi jsou možná větší, gdaňské trhy jsou považovány za nejkrásnější vánoční trh v celém Polsku. Hlavní městské náměstí, Targ Węglowy, spolu s ulicemi Tkacka a Bogusławskiego, se v období Vánoc promění v malebný zimní ráj. Historické náměstí se zaplňuje více než 120 stánky, kde naleznete unikátní dárky, dekorace a regionální dobroty. Trhy jsou známé svou nabídkou místních specialit. Mezi nejoblíbenější patří tradiční polské jídlo – pierogi neboli pirohy. Tato lahodná pochoutka je jedním z nejlepších důvodů, proč gdaňské vánoční trhy navštívit.

Zajímavou součástí je Art Corner neboli Artystyczny Zakątek. Nachází se ve Velké zbrojnici, nádherné gdaňské budově a příkladu nizozemského manýrismu, která v tomto období skrývá kouzlo Vánoc. Můžete zde obdivovat a zakoupit díla studentů Gdaňské akademie výtvarných umění. Naleznete zde unikátní šperky, ručně vyráběné dekorace, a dokonce i medvědí bránu pro děti. Ať už hledáte tradiční vánoční dárky, chcete ochutnat místní speciality, nebo se jen procházet a nasávat vánoční atmosféru, Gdaňsk je tou správnou volbou.


DÁNSKO – KODAŇ

Od 17. listopadu do 31. prosince 2023

Mekku světové gastronomie se vyplatí navštívit kdykoliv v roce. Pokud se rozhodnete pro předvánoční čas, vyrazte do zábavního parku Tivoli, jenž se nachází přímo v centru. Tento 175 let starý park se každoročně mění v jedinečný vánoční trh, který je zážitkem, na který se nezapomíná. Jakmile vstoupíte za jeho brány, čeká vás 60 stánků obalených v kouzelné dekoraci. Severské sruby ozdobené šiškami a vrstvami sněhu umístěné v zahradě, která září více než 70 000 vánočními ozdobami a více než tisíci světly zavěšenými na stromech.

Jen deset minut chůze odtud se nachází náměstí Højbro Plads, které se pyšní 18 000 zářícími světly a živými soby táhnoucími saně. Tento pohled je jako z pohádky a přitahuje návštěvníky z celého světa. V Tivoli Gardens naleznete vše, co byste chtěli od vánočního výletu. Od kluzišť až po Santovy saně, trhy nebo kořeněné víno se skořicí, které se v dánštině nazývá gløgg, a sladkou dobrotu æbleskiver. Navíc pro ty, kteří zůstanou v Kodani několik dní, je snadné přejít most do Malmö a poznat také švédské Vánoce.


FRANCIE – KOLMAR

23. listopadu až 29. prosince 2023   

Toto malebné městečko je známé svou vánoční atmosférou a přezdívá se mu „perníkové“. V centru tohoto středověkého města naleznete každoročně minimálně šest vánočních trhů. Procházka kolem stánků a dřevěných chatek, které prodávají řemeslné výrobky, gurmánské jídlo a samozřejmě proslulé alsaské víno z této oblasti je oblíbenou scénou francouzských filmů. Každou středu a sobotu odpoledne si tu můžete poslechnout dětské sbory zpívající tradiční koledy na osvětlených lodích na kanále v čtvrti zvané Petite Venise.

Vánoční trh v Kolmaru je pravidelně jmenován jako jeden z nejlepších vánočních trhů v Evropě. Pokud tedy hledáte místo, kde byste mohli prožít opravdu pohádkové Vánoce, pak je Kolmar tou pravou volbou. Místo ocení opravdový gurmáni, protože tu najdete několik michelinských restaurací. Doporučujeme výlet spojit s trhy ve Štrasburku, který je vzdálený přibližně 55 minut autem.


PORTUGALSKO – MADEIRA

1. prosince 2023 až 7. ledna 2024

Madeira neboli ostrov věčného jara je opravdu speciální místo, kde můžete trávit svátky. Hlavní vánoční trh se koná na centrálních chodnících Avenida Arriag, v srdci hlavního města Funchalu. Ulice se stanou výstavkou živých květin, ovoce a tradičního jídla.

Slavná Noc na trhu se koná 23. prosince na Farmer´s market. Oslavuje se a zpívá se tu až do ranních hodin. Pro děti je vhodná městská zahrada, kde je instalovaný dřevěný vánoční vláček, spousta kouzelných domečků a Santovy sáně. Funchal se doslova promění v jakýsi betlém v životní velikosti, a to i díky jeho přírodním rysům, jelikož připomíná amfiteátr. Určitě ochutnejte tradiční pokrmy – carne de vinha d´alhos, což je marinované maso v česnekovém víně nebo bolo de mel – medový dort.


BELGIE – BRUGGY

24. listopadu 2023 až 7. ledna 2024

Bruggy jsou proslulé svými vánočními oslavami, známými jako Vánoční zář. Tyto oslavy se neomezuji jen na hlavní trh, kde najdete stánky s řemesly a jídlem, ale rozprostírají se i na Simon Stevinplein, kde je spíše více pop-up barů a stánků. Kromě toho zde naleznete i zážitkovou stezku osvětlení a ledovou plochu pro bruslení před zvonicí.

Na trzích najdete stánky plné drobností a atmosférické osvětlení v typickém stylu Winter Glow, které dodává trhům útulnou atmosféru. Každý trh má také svůj vlastní charakter. Na Markt se nachází vše, co byste očekávali od tradičního vánočního trhu, zatímco na Simon Stevinplein je důraz kladen na řemeslné produkty. Podél kanálu se vznáší opojná vůně čerstvých vaflí a vychlazeného jeneveru. Na své si samozřejmě přijdou i ti, kteří holdují belgickému pivu, sýrům a teplým klobásám „na stojáka“.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.