Art Report 2023: Počet Čechů nakupující umění roste. Inflace není hlavní faktor

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Art Report 2023: Počet Čechů nakupující umění roste. Inflace není hlavní faktor
#Radosti#Umění

Češi utrácejí za umění čím dál více peněz a počet sběratelů roste. Důvodem přitom není komplikovaná ekonomická situace způsobená inflací, ale ukazuje se, že lidé umění vnímají spíše jako emocionální investici. Taková jsou hlavní zjištění aktuálního průzkumu Art Report 2023, na kterém se podílely J&T Banka a portál ART+.


Umění se stává nezbytností pro čím dál více lidí. Dokládají to údaje o prodejích umění na veřejných aukcích, během nichž Češi vloni utratili rekordní částku přesahující 1,6 miliardy korun. A potvrzuje to také exkluzivní průzkum J&T Banky a portálu ART+ nazvaný Art Report 2023, který právě vyšel.

Hlavní zjištění, které přinesl?

„Potvrdila se domněnka, že umění nadále láká řadu nových sběratelů. Někteří hledají možnosti, kam uložit své peníze a ochránit je před vysokou inflací, další touží po originálním uměleckém díle a jiné přesvědčily novinové články o rekordních aukčních prodejích,“ uvedla Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Autoři průzkumu očekávali, že na rostoucích výdajích za umění se podepsala zejména vysoká inflace, která historicky vede investory k přesunu do nefinančních investic, a tedy i umění. Vliv inflace však podle šéfredaktora ART+ Jana Stuchlíka není zdaleka tak výrazný. Očekával se také vliv války na Ukrajině. Mezi sběrateli měla zvýšená inflace vliv na rozhodnutí ke koupi jen u 22 procent respondentů. Válka na Ukrajině na rozhodování sběratelů prakticky vliv neměla.

„Průzkum ukázal, že tyto faktory ovlivnily jen menšinu sběratelů. Mnohem silnější zůstávají při nákupu emoce, které jsou bezprostředně s uměním spojeny. Prostě návštěva zajímavé výstavy nebo setkání s inspirativním umělcem mají na rozhodnutí o nákupu umění větší vliv než vysoká inflace. To je ve výsledku dobrá zpráva. Nehrozí, že by se z umění mohla stát jen další čistě investiční komodita,“ myslí si Stuchlík.

Ceny rostou…

Přesto přinejmenším jeden důležitý vliv aktuální ekonomické podmínky mají – a tím jsou výrazné nárůsty cen. Podobně jako na přehřátém trhu s nemovitostmi se lze i na trhu s uměním setkat s názorem, že za rychle rostoucími cenami je nástup kupců, kteří na umění nahlížejí pouze jako na investici, aniž by měli k umění jakýkoliv vztah. S tímto názorem souhlasí jak většina sběratelů, tak se na tom shodnou také prodejci a experti.

To však neodrazuje sběratele od dalších nákupů, což průzkum také potvrzuje. Sběratelé loni nejčastěji, v 54 procentech případů, koupili od dvou do pěti děl. Více než tři čtvrtiny sběratelů z této skupiny za nakoupená díla zaplatily do půl milionu korun. Nejčastěji sběratelé nakupovali umění v online aukcích, následovaly přímé nákupy od umělců v jejich ateliérech a od galeristů.

… a dál porostou

Z investičního pohledu umění platí za investici s dlouhodobým horizontem. To se sice v posledních letech mění, přesto na rozdíl od investic zejména do akcií či spekulací na kryptoměnách se umění zhodnocuje pomaleji.

I proto se aktuálně nejvyšší nárůsty v následujících pěti letech očekávají od českého poválečného umění, které na aukcích v uplynulých letech bylo ve stínu meziválečné avantgardy. Právě to je pak podle průzkumu v současnosti naceněno vysoko a zásadní nárůsty očekávat momentálně nelze.

Perspektivu má pak podle průzkumu i odborníků současné české umění, kterému věří 21 procent sběratelů. Právě současné umění však dominuje mezi odborníky i prodejci. Současné umění pak podle průzkumu dominovalo nákupům sběratelů v roce 2022. Dílo od žijícího autora si vloni pořídily dvě třetiny z respondentů. Důvodem je přirozeně cena a vyšší dostupnost. Negativem by mohla být sázka na umělce, jehož dílo se dlouhodobě neukáže jako perspektivní. Toto riziko lze do velké míry snížit dlouhodobým sledováním umělecké scény, průběžným vzděláváním, tříbením oka, nebo poradenstvím s nezávislými odborníky, kteří se trhu s uměním věnují.

Rok 2023? Hlavně nakupovat

Vloni však sběratelé pouze nenakupovali, ale také prodávali. Většina sběratelů (61 %) loni prodala umělecká díla za méně než půl milionu korun. Za více než milion korun prodalo svá díla 18 procent sběratelů. Mezi vlastníky se polovina zbavila uměleckých děl za méně než 50 tisíc korun.

Pro rok 2023 plánuje 31 procent sběratelů pouze nakupovat umělecká díla. Necelá čtvrtina hodlá koupit i prodat umění. Na 40 procent sběratelů zatím nemá konkrétní plán na rok 2023.

O průzkumu

J&T Banka a odborný server Artplus.cz provádějí od roku 2022 průzkum mezi hlavními účastníky trhu s uměním v Česku. Oslovují sběratele a vlastníky umění, prodejce umění, odborníky, kteří se na umění, jeho hodnocení a posuzování specializují, ale také lidi, které umění jen zajímá. Do letošního průzkumu, který probíhal v první polovině dubna, se zapojilo celkem 766 respondentů. Průzkum monitoruje, jak se v Česku nakupuje umění, jak se tvoří umělecké sbírky, ale také jaké trendy na trhu převládají a nakolik je pro jeho aktéry trh transparentní.
Více o průzkumu zde.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.