V krizích se ukazuje skutečná síla známek, říkají úspěšní filatelisté

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



V krizích se ukazuje skutečná síla známek, říkají úspěšní filatelisté
#Radosti#Umění

Výstava Poklady světové filatelie II. zve návštěvníky Obecního domu k nahlédnutí do soukromých sbírek těch nejlepších filatelistů českých, ale i světových. Jak se pozná cenná známka? A jak se vlastně určuje hodnota filatelistických klenotů? I na to odpovídali odborníci z Prestige Philately Club Prague David Kopřiva a Radoslav Míšek v další epizodě J&T Art Talks.



Termín „Modrý Mauritius“ pravděpodobně slyšel každý, kdo tuší, že existuje filatelie a že sbírání známek má i nejvyšší úroveň, kde se za vzácný exemplář platí v milionech eur. Na pražské výstavě Poklady světové filatelie II. je nyní k vidění šest desítek filatelistických lahůdek, které patří k tomu nejcennějšímu z českých i světových sbírek.

„Největší raritou zde je dvacetiblok Saské trojky, která pochází ze sbírky člena Clubu de Monte-Carlo. Tento blok nebyl šedesát let veřejně vystavován. Je to jediný takto dochovaný blok z celkového nákladu 25 tisíc bloků. Jeho cena je zhruba dva miliony eur,“ vysvětluje v nejnovější epizodě J&T Art Talks Radoslav Míšek, ředitel Odboru řízení rizik J&T Banky a člen Prestige Philately Club Prague. „Máme tu také reprezentativní soubor prvních známek světa, britských Penny Black, mimo jiné v podobě nepoužitého dvanáctibloku, který patří k největším dochovaným celkům. Jeho cena je kolem 12 milionů korun. Dále je tu soubor prvních novinových známek na světě, které pocházejí z Rakouska-Uherska. Každý ze šedesáti představených exponátů má celosvětový význam,“ doplňuje zakládající člen Prestige Philately Club Prague David Kopřiva.


Jak se pozná cennost

Exempláře podle odborníků zahrnují všechny světadíly a všechna filatelistická teritoria. „Ve filatelii samozřejmě fungují různé trendy a módní vlny. V určitém období je zvýšený zájem o konkrétní teritorium a ceny známek z něj rostou. V současnosti například s bohatnutím Indie a Číny rostou ceny a zájem o známky právě z těchto zemí,“ připomíná Míšek.

Cena známek je přitom skutečnou alchymií, protože se do ní promítá celá řada proměnných. A to, že jde o unikát, že jde třeba o jediný dochovaný exemplář nějaké známky, z ní ještě zákonitě nečinní věc, u níž cena poroste donekonečna, připomíná David Kopřiva.

„V ceně známky se projevuje racionalita tržní, ale také racionalita sběratelská. Významnou roli hraje také provenience, tedy to, v jaké sbírce již známka byla,“ dodává odborník na filatelii.

Podle Kopřivy pak známky jsou vhodnou investicí. A potvrzují to vždy v dobách ekonomických i geopolitických krizí. Začalo to již při krachu vídeňské burzy v sedmdesátých letech devatenáctého století, při níž mimochodem podle Pavla Kosatíka (autora životopisu s názvem Jiný TGM) o značné jmění přišel také Tomáš Garrigue Masaryk. Potvrdilo se to při první světové válce, španělské chřipce, hyperinflaci, za druhé světové války i za ekonomických krizí v sedmdesátých i osmdesátých letech.

„A platilo to i v těch nedávných krizích. Movití lidé totiž v takovém období hledají bezpečné přístavy. Známky k nim patří. A jak roste poptávka, roste také cena. S tím filatelisté vstupují do každé krize,“ dodává David Kopřiva v J&T Art Talks.


Kolik je na světě filatelistů?

Které slavné osobnosti jsou členy celosvětově prestižního filatelistického Clubu de Monte-Carlo, který se na pražské výstavě také prezentuje? A proč se v poslední době k filatelii dostávají mladí lidé? Sledujte nejnovější epizodu J&T Art Talks.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.