Investice do kousku Muchova plakátu a rekordní kočička Davida Hockneyho

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Investice do kousku Muchova plakátu a rekordní kočička Davida Hockneyho
#Radosti#Umění

Frakční vlastnictví umění má v Česku další zajímavý vývoj. Portu Gallery, která nabízí investici do části vybraných uměleckých děl, přišla zatím s největším úpisem – sbírkou plakátů Alfonse Muchy, kterou roky dával dohromady bývalý tenista Ivan Lendl. Stále ale můžete nakupovat i úplně celé umělecké dílo – třeba jako nový majitel keramické sošky kočičky od Davida Hockneyho, za kterou minulý týden v Christie’s zaplatil přes 100 tisíc liber.



Lendlova sbírka Alfonse Muchy na Portu

Investiční platforma Portu, respektive její Portu Gallery, zaměřená na frakční vlastnictví uměleckých děl, přichází s dosud největším úpisem. Investorům nabídne slavnou „Lendlovu“ sbírku děl Alfonse Muchy. Jedná se asi o nejrozsáhlejší kolekci plakátů slavného secesního malíře, jejíž gros dal dohromady tenista Ivan Lendl, kterému na počátku radil umělcův syn Jiří Mucha. Téměř před deseti lety celou sbírku od Lendla za 3,5 milionu dolarů koupil podnikatel Richard Fuxa. A teď mění sbírka majitele znovu: koupila ji investiční skupina Wood & Company, která ji prostřednictvím Portu Gallery nabízí po kouskách svým investorům. Ti mohou investovat klidně pouhou jednu korunu.


Art Newspaper má nového majitele

Jedno z nejčtenějších světových médií o umění, Art Newspaper, změnilo majitele. Je jím hongkongská finanční skupina AMTD Group. V této oblasti není úplným nováčkem, do jejího portfolia patří i mediální skupina zaměřená na módu L`Officiel. Art Newspaper založil v roce 1990 Umberto Allemandi jako mezinárodní verzi svého Il Giornale dell`Arte. Od roku 2014 byla jeho majitelkou ruská sběratelka umění Inna Bazhenova. Dnes se jedná o respektované médium, které vedle online portálu vydává tištěný měsíčník a rozesílá denní newsletter.


Rekordní kočička Davida Hockneyho

Jméno Davida Hockneyho v souvislosti s rekordními aukčními prodeji dnes nikoho nepřekvapí. Žijící legenda současného malířství je pochopitelně i mimořádně sběratelsky oblíbená. Nejnovější rekord přesto vzbudil pozornost. Stojí za ním totiž keramická soška kočky, kterou Hockney vytvořil ještě jako student v roce 1955. Věnoval ji tehdy manželskému páru, který Hockneymu a jeho příteli nabídl přístřeší v silné bouřce. Minulý týden sošku nabídla aukční síň Christie’s s odhadem 40 000 liber, dražitelé ho ale více než zdvojnásobili a konečná cena se vyšplhala až na rekordních 111 875 liber.


Sbírka Eltona Johna ve V&A

Elton John pro vás jistě není neznámé jméno, věděli jste ale, že vlastní jednu z nejrozsáhlejších sbírek novodobé fotografie? A ne jen tak ledajakou. Na tři sta fotografií ze sbírky Eltona Johna a jeho manžela Davida Furnishe, mezi kterými nebudou chybět díla Cindy Shermanové, Roberta Mapplethorpe nebo Zanele Muholiho, v květnu vystaví londýnské Victoria and Albert Museum. Sbírka je ale mnohem rozsáhlejší – podle zpěváka čítá nějakých 7 tisíc děl. Mimochodem, spojení s V&A není náhodné, v roce 2019 John s Furnishem věnovali štědrý dar novému centru fotografie Victoria and Albert Musea a při té příležitosti muzeum přejmenovalo svou „Galerii 101“ na Galerii Sira Eltona Johna a Davida Furnishe.


Do Mnichova byl vrácen obraz ukradený za 2. světové války

Malba rakouského barokního malíře Johanna Franze Nepomuka Lauterera, která během druhé světové války zmizela z Bavorských státních sbírek malby, se vrátila zpátky do Německa. Nalezena byla v Chicagu, kde se přihlásil člověk s tvrzením, že má doba pravděpodobně kradený obraz, který jeho strýc přivezl do Spojených států, když se vrátil ze svého nasazení v druhé světové válce. Takové případy podle odborníků nejsou úplně vzácné. I vojáci na vítězné straně si občas dovezli domů trochu amorální suvenýr.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.