5 tipů na originální umělecké dárky

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



5 tipů na originální umělecké dárky
#Radosti#Umění

Vánoční svátky toho nabízejí spoustu. Prostor ke zpomalení, čas strávený s rodinou i příležitost rozdávat kolem sebe radost. Pokud si zrovna s tou poslední částí nevíte letos rady, art specialistka J&T Banky Valérie Horváth přináší trochu inspirace v podobě pěti tipů na originální umělecké dárky od mladých českých tvůrců. Radost tak můžete rozdat hned dvakrát – podporou talentovaných výtvarníků i darem svým nebližším.



Figurky Tititi

Není hračka jako hračka. Studio Tititi se soustředí na výrobu opravdu jedinečných kousků na pomezí drobné sošky a dětské hračky. Dřevěné figurky jsou ručně vyráběné z českého dřeva a navazují na bohatou řemeslnou tradici. Některé z designů figurek se navíc inspirují vysokým uměním – ikonickými výtvarníky, jako byli Emil Filla či František Kupka, nebo třeba italskou Commedií dell`Arte. Tvorbu Tititi mimochodem najdete i ve sbírkách Umělecko-průmyslového muzea v Praze a v Moravské galerii v Brně. A velmi snadno ji můžete mít ve sbírce i vy a vaše ratolesti.


5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky


Porcelán na míru od Silvie Luběnové

Silvie Luběnová pod rozverně znějící značkou maestrokatastrof vytváří opravdové poklady českých domácností. Starožitný porcelán zdobí kolážemi z fotek, kresbičkami a úsměvnými texty. V delikátně zdobených servírovacích talířích, které jsme byli zvyklí oprašovat v babiččině vitrínce, tak nabízí nejen krásné nádobí, ale i krátký komiksový příběh nebo ilustraci. Kromě volné tvorby navíc nabízí i zakázkovou tvorbu, a tak se s porcelánovým příběhem na míru můžete blýsknout třeba na svatbě nebo zrovna teď, na Vánoce.


5 tipů na originální umělecké dárky


Sochy i sošky od Terezy Štětinové

Tereza Štětinová je opravdu mimořádný talent aktuální české umělecké scény. Její tvorba tkví primárně v sochařství, svou všestranností ale čas od času z přidělené škatulky odpluje do jiné. Pracuje na nekonečné škále od zcela drobných objektů blížících se jakýmsi talismanům až po zcela monumentální formáty. Nikdy ale neopouští svůj charakteristický rukopis, který v sobě pojí tu nejdojemnější něhu s nezlomnou silou přírodních materiálů. Až o ní jednou uslyšíte jako o velké mezinárodní hvězdě, budete moc rádi, že jste si její sochu pořídili už teď.


5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky


Akvarelové koláže Karolíny Rossí

Roztodivné vzájemně se prostupující tvary, které jako by pomalu a klidně pluly prostorem obrazu. Tak vypadají díla české malířky Karolíny Rossí, absolventky ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské AVU. Kromě malby se zabývá i tvorbou objektů či akvarelovou koláží. Drobná díla někdy ale umí vyprovokovat ty nejobjemnější myšlenky. A právě to je mnohdy případ nenápadných koláží, které ve shlucích barev a tvarů dávají prostor pro bezbřehou představivost.


5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky
5 tipů na originální umělecké dárky


Závěsný krystal od Lukáše Nováka

České sklo je světový fenomén, a to jak samotný materiál, tak umělecká díla z něj vytvořená. A vypadá to, že i nastávající generace českých sklářských výtvarníků v této tradici obstojí. Svědčí o tom i limitovaná kolekce krystalů s názvem Lil Mirage od mladého skláře Lukáše Nováka. Původně rozměrnější skleněné solitéry uvedl Novák na trh už loni, letos před Vánoci přišel se zmenšenou, dostupnější verzí. Oslnivý kus skla je do konečného tvaru diamantu ručně broušen v několika fázích. Závěsný krystal vás nikdy nepřestane nudit. Reaguje totiž na světlo, a tak vás při každém pohledu tak trochu překvapí.


5 tipů na originální umělecké dárky


J&T Banka Art Servis vám poradí i s výběrem dalších dárků z oblasti umění nebo zprostředkuje návštěvu ateliéru vybraného umělce. V případě zájmu se obracejte na e-mail artservis@jtbanka.cz.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.