Krištof Kintera vládne aukčním prodejům současných mladých umělců

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Krištof Kintera vládne aukčním prodejům současných mladých umělců
#Radosti#Umění

Díla současných mladých umělců se na aukcích prosazují o poznání méně než obrazy autorů klasické moderny. Přesto zájem o tvorbu žijících autorů roste. Za posledních deset let je největší poptávka po tvorbě Krištofa Kintery, jehož celkové prodeje se blíží částce 15 milionů korun. Vloni se navíc podle dat serveru Artplus odehrál unikátní prodej díla Vojtěcha Kováříka za tři miliony korun. O které další autory je na aukcích zájem?



Kdo by nechtěl vlastnit nějaké opravdu velké plátno Františka Kupky, Bohumila Kubišty nebo Toyen, jejichž cena v současnosti atakuje hranici sta milionů. Přitom před sto lety se jednalo o mladé autory a cena jejich děl byla podle odborníků na trh s uměním srovnatelná s díly současných umělců. Ze stovek tvůrců se však podaří prosadit jen jednotlivcům. Na koho tedy vsadit?

Jednou z cest výběru může být úspěch na aukcích. Tam se mladí umělci prosazují stále častěji a úspěch zaznamenávají stále tatáž jména. Za posledních deset let podle databáze Artplus vynesla nejvyšší celkovou částku při aukčních prodejích díla Krištofa Kintery.

„Kintera vévodí žebříčku nejprodávanějších současných umělců podle obratu za posledních deset let. Více než 180 prodaných děl se na aukcích vyšplhalo na souhrnnou částku 14,5 milionu korun,“ říká šéfredaktor Artplus Jan Stuchlík. „V patách mu je Pasta Oner, za jehož 234 popartových obrazů utratili sběratelé 13,9 milionu korun. Dlouhodobě úspěšní jsou na aukčním trhu také Lubomír Typlt, Jakub Špaňhel či Jan Kaláb,“ dodává Stuchlík.


Fenomén Kovařík

Při pohledu na žebříček za rok 2023 objevíme v top 10 obdobná jména. Vedle Kintery, Kalába či Typlta tu je ještě Josef Bolf. Z mladší generace vidíme jasný nárůst popularity Adama Štecha.

Zajímavostí však je jméno, které vloni žebříček prodejů mladých českých umělců ovládlo, a to díky prodeji jediného obrazu. Jedná se o Vojtěch Kovaříka, který je v současnosti největší mezinárodní hvězdou pocházející z Česka. Vloni se na českých aukcích prodalo jediné jeho dílo, ale cena s provizí dosáhla částky 3 miliony korun. Tím překonal druhého v pořadí Josefa Bolfa, jehož celkový obrat dosáhl částky 2,7 milionu korun (za prodej 11 děl).

Kovařík se narodil v roce 1993 ve Valašském Meziříčí, umění vystudoval na ostravské univerzitě. Od roku 2020 jej zastupují galerie - Mendes Wood DM a Galerie Derouillon. Jeho díla jsou v mnoha světových sbírkách. Jeho obraz s názvem „Aphrodite“ se prodal v aukci Christie’s v New Yorku v roce 2023 za rekordních 378 tisíc dolarů.


Art Index – jiný pohled na umění

J&T Banka připravuje již deset let Art Index, který je dalším možným návodem na to, jak se orientovat v bohaté české umělecké scéně. Každoročně vychází žebříček sta umělců, kteří jsou nejviditelnější v uměleckém provozu doma i ve světě.

„Žebříček je postaven na institucionálním úspěchu umělců. Tedy zohledňuje to, jak často a kde vystavují. Řekl bych, že index je reprezentativní a první stovka je svým způsobem vypovídající jako celek. Například první čtvrtina zveřejňované stovky je rozhodně i vidět ve světě,“ vysvětlil u příležitosti desátého výročí založení Art Indexu jeden z jeho původních autorů Jan Skřivánek, v současnosti šéfkurátor Musea Kampa.

Kdo vévodí letošním Art Indexu? A jací tvůrci jsou v top 100? Podívejte se na stránky J&T Banka Art Indexu a přečtěte si profily jednotlivých tvůrců.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.