Čeká nás valuační bublina?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Jan Jandák je trader J&T banky se zaměřením na sales trading a expert na akciové trhy. Přes dvacet let se věnuje obchodování s akciemi, dluhopisy a měnami. Ve své pozici každodenně komunikuje s retailovými klienty i finančními institucemi a exekuuje jejich objednávky.


Čeká nás valuační bublina?

Jsme zhruba v polovině výsledkové sezóny a prozatímní firemní čísla výrazně překonávají odhady, navíc řada společností zvyšuje výhled nejen na zbytek roku 2021, ale i na ten následující. Výsledky firem jak ve Spojených státech, tak v zemích Evropské unie naznačují pokračující oživení a následně vyšší ceny akcií, nicméně delta mutace covidu-19 udržuje trh v napětí a výrazně zvyšuje volatilitu.

Čtvrtletní výsledky firem v USA přinesly rekordní poměr překonaných odhadů analytiků versus „zklamání trhu“ za posledních 10 let. Celkem 55% firem v EU zvedlo roční výhled tržeb nebo zisku, zatímco jen 31% firem snížilo svoje odhady na druhé pololetí 2021.

Může tento trend pokračovat a nejsou akcie na vrcholu, ze kterého je jen cesta dolů, minimálně do doby, kdy výrazně ustoupí nákaza covidu?

V posledních několika měsících vycházel trh z předpokladu, že vrchol ekonomického cyklu a tím i firemních výsledků bude v druhém čtvrtletí tohoto roku. Nicméně ekonomická aktivita v druhém čtvrtletí zůstává velice silná a zdá se, že i nadále budou analytici ve svých predikcích příliš konzervativní.

Jen pro zajímavost – na začátku července podle některých zdrojů byly odhady růstu zisků firem S&P 500 na třetí čtvrtletí 24,7%, dnes je to 28,3% (pro čtvrté čtvrtletí 17,3 %, resp. 20,3%). Proto řada stratégů očekává další zvyšování odhadů růstu zisku na rok 2022 i díky fiskálním a monetárním stimulům a pokračujícímu tempu vakcinace v rozvinutých zemích.

Vypadá to, že dalšímu růstu akcií nic nestojí v cestě, ale je to skutečně tak? Nelze opomíjet další rizika než jen pokles ziskovosti firem. Ve hře jsou samozřejmě i výrazné inflační tlaky, s tím spojená hrozba růstu úrokových sazeb. Růst cen komodit a v řadě případů i personálních nákladů zatím dokážou firmy úspěšně přesunout na zákazníka, který je v současnosti plný hotovosti. Fed i ECB nicméně považují vyšší inflaci pouze za dočasnou a zdráhají se trhu udat směr, jak budou dále postupovat v monetárních stimulech.

Lze tedy očekávat zvýšenou volatilitu i nadále, zejména v následujících třech měsících, které jsou obecně považovány za slabší, co se týče vývoje na trhu. V kombinaci se „šílenými“ valuacemi trhu (dvacetinásobky zisků na 2022) můžeme očekávat zajímavou podzimní aktivitu a investiční příležitosti.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.