Geopolitické události: Proč může být místo nákupu nebo prodeje lepší držet

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jakub Kudýn



Geopolitické události: Proč může být místo nákupu nebo prodeje lepší držet
#Starosti#Akcie#Fondy

Většina z nás začne každé ráno kontrolou zpráv, abychom se ujistili, že je svět a naše portfolio v bezpečí. V poslední době bohužel zprávám dominují geopolitické krize. Ať už je to napětí mezi Izraelem a Íránem, probíhající válka na Ukrajině, nebo boje v Gaze. Jak bychom měli na takové zprávy reagovat a zda vůbec?


Podle Daniela Kahnemana, laureáta Nobelovy ceny, bychom možná měli zpomalit a přemýšlet dvakrát. On sám říká: „Nic v životě není tak důležité, jak si myslíte, že je důležité, když o tom přemýšlíte.“ Emoce hrají ve finančních rozhodnutích velkou roli. Když se na titulní stránce objeví zpráva o nějaké potenciální krizi, mnoho z nás má pocit, že musí něco dělat – cokoliv.


V nejhorším případě se z nás stávají okamžití experti na zahraniční politiku a snažíme se předvídat dopady těchto události na globální ekonomiku. Toto je však velmi komplikovaná úloha a často vede k nevýhodným rozhodnutím především pro nás.


Přesto historická data ukazují, že i přes krátkodobou volatilitu způsobenou geopolitickými událostmi mají trhy tendenci se stabilizovat. Níže je uveden přehled několika geopolitických událostí a jejich dopadu na index S&P 500:




S&P 500 výkonnost


Geopolitické krizeDatumMěsíc3M6 MěsícůRok
Napadení Pearl Harbor7. 12. 1941−1,0 %−11,0 %−6,5 %4,3 %
Kubánská krize16. 10. 19625,1 %14,1 %20,7 %27,8 %
Teroristický útok na Dvojčata11. 9. 2001−0,2 %2,5 %6,7 %−18,4 %
Anexe Krymu20. 2. 20141,5 %2,6 %8,0 %14,7 %
Ruská invaze na Ukrajinu24. 2. 20225,9 %−7,2 %−2,1 %−7,1 %
Napadení Izraele Hamásem7. 10. 20231,3 %10,6 %--

Zdroj: Carson Investment Research


V porovnání se škodou, kterou tyto události napáchaly na lidských životech, jsou finanční dopady téměř nemateriální, ne-li pozitivní. Historie ukazuje, že naše diverzifikovaná portfolia jsou v bezpečí.


Co bychom měli zvážit, než uděláme finální rozhodnutí:

  1. Věřím si, abych odhadl všechny dopady nastalé události?
  2. Dokážu předpovědět, jak ovlivní tyto události finanční trhy?
  3. Umím odlišit, které události budou mít významný dopad a které nikoliv?
  4. Je některý z těchto dopadů relevantní pro můj investiční horizont?
  5. Musím měnit své dlouhodobé investiční cíle kvůli této jedné události?

Pokud máte většinu odpovědí „ne“, pak je obvykle lepší nereagovat a držet se svých investičních cílů.


Investování není o hazardu, ale o strategii. Poučme se z minulosti, zachovejme chladnou hlavu a držme se svých investičních plánů. Tímto způsobem můžeme i v nejistých dobách dosahovat solidních výsledků. Tím se vracíme zpět ke Kahnemanovi – věci nikdy nejsou tak důležité, jak se zdají být ve chvíli, kdy o nich přemýšlíme. Tak proč reagovat unáhleně?


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.