ČNB nechává sazby beze změny a krotí očekávání na rychlý pokles

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


ČNB nechává sazby beze změny a krotí očekávání na rychlý pokles
#Ekonomika#Trendy

Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo). Současně ČNB zopakovala, že je připravena intervencemi „bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny“.

Bankovní rada jednala poprvé v novém složení, ale konečné hlasování nebylo překvapivé, protože bylo 6:1 - 6 hlasů pro stabilitu (pravděpodobně Michl, Zamrazilová, Frait, Kubelková, Kubíček, Procházka) a 1 hlas (asi Holub) pro zvýšení o 25 bazických bodů. Na tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl zněl jestřábím tónem, když se snažil vymezit proti očekávanému snižování sazeb.

Větší počet pro-inflačních rizik

Bankovní rada se shodla, že nadále ekonomika čelí výrazným rizikům na obě strany, ale počet a vážnost je větší na straně pro-inflačních rizik. Hlavním rizikem je rychlejší růst mezd v ekonomice, který byl vyšší, než předpokládala zimní prognóza. Navíc údaje z ledna ukázaly další výrazné zrychlení mezd v průmyslu (12 % r/r) a stavebnictví (15 % r/r). Na květnovém zasedání se proto bude bankovní rada mzdovému vývoji hlouběji věnovat, pravděpodobně i ve světle nové makroekonomické prognózy. Vedle mezd vidí ČNB jako proinflační faktor i rozpočtovou politiku a také ztrátu ukotvenosti inflačních očekávání v ekonomice. Za faktor, který může více tlumit inflaci, považují centrální bankéři výrazný útlum spotřebitelské a investiční poptávky.

Vymezení se proti očekávánému snižování sazeb

Domácí peněžní trhy očekávají, že ČNB velmi brzy (od srpna) začne rychle snižovat sazby a už na přelomu roku budou blízko úrovně 6 procent. Guvernér Michl se snažil proti tomuto očekávání vymezit. Kvůli pro-inflačnímu vývoji mezd dokonce uvedl, že se nedá říct, že domácí sazby jsou už na vrcholu. Podle guvernéra bankovní rada o snižování sazeb vůbec neuvažovala a ani o tom nediskutovala. Naopak, pokud se sazby ještě nezvednou, tak zůstanou zvýšené po delší dobu. O stále pokračující potřebě utažených měnových podmínek mluvil guvernér i v otázce koruny, kdy bankovní rada dál pokračuje v politice silné koruny. Dokonce by, podle guvernéra Michla, měla být koruna ještě silnější, než nyní je.

Nadále za hlavní scénář považujeme, že ČNB ponechá sazby většinu letošního roku beze změny (2T repo 7,00 %). Pokud nepřijde nějaký výrazný vnější šok (finanční nestabilita v Evropě), tak případné pomalé snižování sazeb nemusí nastat ani letos, ale může přijít až na začátku příštího roku.

Koruna k euru v reakci na tiskovou konferenci guvernéra posílila o 10 haléřů na 23,58 CZK/EUR. Peněžní a dluhopisové trhy reagovaly mírným nárůstem sazeb o 5-15 bodů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.