Bílý poklad z Piemontu

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Bílý poklad z Piemontu
#Radosti#Concierge

Pokud patříte mezi opravdové gurmány, je velmi pravděpodobné, že už nyní odpočítáváte dny, kdy začne lanýžová sezóna. Vydejte se do mekky lanýžů a navštivte Alba Truffle Festival, který letos začíná 10. října. J&T Concierge připravilo pár tipů, které by se vám mohly hodit, pokud se rozhodnete vyrazit na výlet do italského Piemontu.

„Lanýžový festival sice trvá až do začátku prosince, ale doporučujeme stihnout návštěvu do poloviny listopadu. Později hrozí špatné počasí a místní vesničky působí trošku opuštěným dojmem. Každý, kdo se do regionu v tuto dobu chystá, by měl zavítat právě na trh, kde probíhá prodej a aukce,“ doporučuje Pavlína Salaba, ředitelka J&T Concierge.

Vstupné si zakoupíte na místě za 2 eura a pak už je na vás, jaký kousek ulovíte. Zde si totiž můžete koupit kvalitu za místní „velkoobchodní“ cenu. Proto si návštěvu naplánujte na poslední den svého pobytu, přibalte si dobře uzavíratelnou sklenici a dovezte si bílý poklad domů. Lanýž vám vydrží čerstvý přibližně týden, pokud se o něj budete náležitě starat.


Co dalšího ochutnat a kde se najíst

Restaurace Antica Corona Reale se nachází mezi Langhe a Monviso a její historie je víc než 200 let stará. Rodinný podnik získal ocenění dvou michelinských hvězd. Původně to byla mléčná farma, která se přetvořila do světově vyhledávané lokace, jež nabízí naprosto fantastický kulinářský zážitek. Když je hezké počasí, určitě si rezervujte stůl na krásné romantické zahradě s fontánkou.

„Kdo si nepotrpí na fine dining a má raději obyčejné, tradiční a jednoduché jídlo, ať zamíří přímo do centra Alby do Osteria dell´Arco. Ochutnáte zde zcela autentickou a regionální kuchyni,“ říká Pavlína Salaba.

V žádné jiné oblasti v rámci Itálie nenarazíte na takový počet sýrů jako v Piemontu. Asi nejznámější je Murazzano, který je vyroben z ovčího nebo kravského mléka a výborně chutná s marmeládou a ořechy.

„Přímo na tržišti v Albě zkuste smažená vejce s lanýži na čerstvém chlebu. V kombinaci se sklenkou vína je to naprosto dokonalá pozdní snídaně. Nejtypičtějším pokrmem, který najdete jak v obyčejných, tak luxusních restauracích, je pasta Tajarin al Tartufo, připomínající velmi tenké tagliatelle připravené na másle s lanýži.


Kde se ubytovat

Relais San Maurizio je pětihvězdičkový hotel, vybudovaný v bývalém klášteře ze 17. století. Nachází se na kopci mezi rozlehlými vinicemi v oblasti Langhe. Tento komplex vyniká hned v několika oblastech. Užít si ho můžete v botanické zahradě, v různých typech pokojů od základní kategorie až po prostorné apartmány, obdivovat a degustovat lze jejich vzácný vinný sklep z roku 1619. Hotel nabízí i různé pobytové balíčky, které jsou zaměřeny například na gastro, wellness nebo víno. Zacvičit si zde můžete s lektorem jógy, vyjet si na koni nebo si půjčit elektrokola.


Bílý poklad z Piemontu


Lidi z ulice všude nepustí

Pokud se vydáte na vlastní pěst, musíte se smířit s tím, že se nejspíše dostanete pouze do vinařství, která jsou určena pro masový turistický ruch. Jestliže jste zkušení vinaři a potrpíte si na kvalitu a unikátnost, je nutné si návštěvy u vybraných producentů domluvit předem. Ti však své dveře otevírají pouze někomu, a to na základě dlouhodobě vybudovaných osobních vztahů.

„Jestliže jste se nechali zlákat a plánujete vyrazit na lov lanýžů, je třeba začít s rezervací ubytování a restaurací co nejdříve. Jedná se o nejvíce vytíženou dobu, kdy se do Piemontu sjíždí celý svět,“ uvádí Pavlín Salaba.


Kam na lanýže v Praze

V rámci několikadenního festivalu šampaňského Grand Jour de Champagne se každoročně koná velmi oblíbená Snídaně s lanýži. Celé servírované menu je sestaveno z lanýžových pokrmů, ke kterým je pečlivě napárované šampaňské. Letos proběhne v neděli 12. listopadu.

Pravidelně do svého sezónního menu zařazují lanýže v restauraci Grand Cru v Petrské čtvrti. Sledujte jejich webové stránky a zajistěte si rezervaci včas.

Ve středu 11. října se uskuteční na Novoměstské radnici v Praze Nebbiolo Day. Vinaři, kteří potvrdili účast, patří mezi ikony vinařského světa – Angelo Gaja, Roberto Conterno, Elvio Cogno nebo Marchesi di Gresy. Součástí akce je i lanýžový market, na kterém budete moci ochutnat a nakoupit různé produkty dovezené přímo z regionu.


Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

Tip Pavlíny Salaba

Než se vydáte na výlet do Piemontu, absolvujte privátní lanýžové školení u sebe doma. Můžete si tak užít tematický večer s rodinou a přáteli, během kterého se naučíte rozeznávat a správně vybírat kvalitní lanýže. Znalosti pak zužitkujete na místní burze v Albě. Pokud si přejete zakoupit čerstvý lanýž, umíme zprostředkovat i účast na neveřejných aukcích včetně odborného poradenství. Už jste někdy darovali lanýž? Je to originální dárek, který ocení každý, kdo má rád delikatesy a vaření.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.