Blíží se druhý ročník J&T Banka Art Index Pop-upu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Blíží se druhý ročník J&T Banka Art Index Pop-upu

Tento týden bych vás především ráda nalákala na blížící se druhý ročník J&T Banka Art Index Pop-upu, přehlídky čerstvé tvorby nejvýraznějších českých současných umělců. Svět umění ale žije i mimo náš pop-up, a tak se tentokrát dočtete třeba o tajfunem unesené soše Jajoi Kusamaové, prodeji 11 Picassů ze sbírek MGM Resorts a novém hybridním výstavním prostoru v New Yorku.

Druhý ročník J&T Banka Art Index Pop-upu představí 44 umělců

Blíží se druhý ročník úspěšné prodejní výstavy J&T Banka Art Index Pop-up, na které bude k vidění čerstvá tvorba nejvýraznějších českých současných umělců. Všechna díla navíc bude možné zakoupit přímo v průběhu výstavy. 

Druhý ročník pop-upu se odehraje v činžovním domě na pražském Újezdě. Dům, který není volně přístupný veřejnosti, se na začátku září zaplní uměním od sklepa až po nejvyšší patro. Jednotlivé byty se zabydlí sbírkami fiktivních sběratelů a nabídnou tak návštěvníkům možnost inspirovat se různými přístupy ke sbírání umění. Výstava bude zdarma přístupná veřejnosti, a to od čtvrtka 2. září do neděle 5. září. Chystáme i komentované prohlídky, přijďte!

cs-picasso-restaurant-in-situ-nature-morte-au-panier-de-fruits-et-aux-fleurs-nature-morte-aux-fleurs-et-au-compotier-.jpg

Foto: Ivan Pinkava, Bez názvu

Sochu Jajoi Kusamaové odnesl tajfun

Na japonském „art ostrově“ Naoshima řádil tento týden tajfun a poškodil ikonickou dýňovou sochu japonské umělkyně Jajoi Kusamaové. Záběry sochy unášené mořem obletěly Twitter, nakonec se ale zdá, že se dílo podařilo zachránit. Dýňové sochy patří mezi signature díla Kusamaové a na trhu se pohybují v řádu milionů dolarů. Mimochodem, ostrov Naoshima vřele doporučuji všem milovníkům umění. A nejen já – kolegyně Anna Pulkertová ho nedávno zařadila mezi své tipy, kam za spojením umění a architektury.

MGM Resorts prodává 11 Picassů

Americký hotelový řetězec MGM prodá 11 děl Pabla Picassa, mezi nimiž nechybí portrét jeho múzy Marie-Therèse Walterové z roku 1938 nebo dva pozdní portréty Muž s dítětem a Busta muže z let 1969–70. Snaží se tak získat finance na diverzifikaci svých sbírek a podpořit méně známé, znevýhodněné umělce. Budget na to asi bude slušný, očekávaný aukční výsledek se pohybuje kolem 100 milionů dolarů.

cs-picasso-restaurant-in-situ-nature-morte-au-panier-de-fruits-et-aux-fleurs-nature-morte-aux-fleurs-et-au-compotier-.jpg

Foto: Picassova díla vystavená v restauraci MGM v Las Vegas, autor: Sotheby´s

Armory Show snižuje počet vystavujících galerií

Světové veletrhy už zase omezují epidemiologická opatření spojená s variantou delta. Americká Armory Show, která byla mimochodem jednou z posledních velkých událostí, která se v roce 2020 stihla odehrát ještě před globálním lockdownem, chystá v září další ročník, na kterém měla představit 212 galerií z celého světa. Plány se ale začínají měnit a počet vystavujících se snižuje o čtvrtinu. Přes 50 galerií, které z veletrhu vypadly, se představí alespoň na online platformě veletrhu. Vypadá to, že velké veletrhy v předpandemické podobě ještě jen tak nezažijeme. Uvidíme, jak proběhne září u nás v Evropě – za pár týdnů nás čeká tradiční Art Basel.

V New Yorku otevírá Art House

V New Yorku se otevírá hybridní výstavní prostor Art House, za kterým stojí tři veteráni uměleckých veletrhů: Michael Plummer a Jeff Rabin z TEFAFu a Geoff Fox z consultingové firmy Touchstone Event Management. Pětipatrová budova bývalého Barneys na Madison Avenue by měla v listopadu uvítat prvních 60 vystavovatelů. Art House se drží tradičního schématu podzimních a jarních sezón a kombinuje klasický veletrh s celoroční výstavní činností. Vzhledem ke zmíněným změnám kolem newyorského veletrhu je ale otázka, jak Art Housu plány vyjdou.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.