Memento láká na skvělou kuchyni i pocit vzájemnosti

4-minutové čtení
J&T specialista
j&t logo
sdílení
J&T Redakce



Memento láká na skvělou kuchyni i pocit vzájemnosti
RadostiUmění

V centru Prahy lze nově navštívit restauraci Memento. Najdete ji na hranici Kampy pod kavárnou Bella Vida Café. Restaurace vsadila na autentickou italskou a španělskou gastronomii, ale také na krásný interiér i výhled na Vltavu. „Chceme, aby si návštěvníci užili Memento všemi smysly,“ říkají zakladatelé restaurace Gabriela a Jakub.


Vsadili jste na italskou a španělskou kuchyni. Proč právě tato kombinace?

Gabriela: Restaurace odráží naše chutě, touhy a přání. Itálie a Španělsko jsou země, které mám velmi ráda. Líbí se mi tamní kultura a život. Nejen jejich temperament a chuť žít, ale především to, jak si umí vychutnat okamžik a drží spolu.

Jakub: A co pak to jídlo! Ať už v Itálii přijdete kamkoliv, dobře se najíte. Ze základních surovin tu vykouzlí vždycky doslova poklad na talíři.


A Španělsko?

Jakub: U nás není jejich kuchyně tak rozšířená jako třeba ta italská, ale jen těžko hledat náhražku za tapas, hostinu o několika chodech, při kterých ochutnáte známé i neznámé suroviny.

Gabriela: A hlavně obě kultury v jídle odrážejí pospolitost, jídlo spojuje nejen rodinu, ale i přátele. Je to takový společenský zážitek. Mít čas si vše vychutnat, nejen jídlo, ale i přítomnost lidí, se kterými jste.


Což se odrazilo i do názvu restaurace - Memento…

Gabriela: Ano, čas je velmi důležitý, zvláště dnes, kdy je svět uspěchaný. A i když všude plyne stejně rychle, tak když se podíváme na Italy a Španěly, tak spěchají tak nějak pomalu. Užívají život plnými doušky a stále obklopeni blízkými. A tím pojítkem setkání je pak povětšinou jídlo. Jejich typické několikachodové menu dává dostatek času vše probrat a užít se navzájem, prožít tu vzájemnou pospolitost. I proto se celou restaurací nesou různá motta o čase a životě. A i kdyby to k zamyšlení donutilo či oslovilo deset procent návštěvníků každý den, tak to beru jako úspěch. Memento jsou v překladu vzpomínky a i ty mohou být spojené s restaurací, s těmi, s nimiž tu sedíte, s těmi, se kterými jste zavítali do Prahy… Vlastně stačí jen vnímat.


Memento láká na skvělou kuchyni i pocit vzájemnosti - Gabriela a Jakub

Gabriela a Jakub, teta a synovec, zakladatelé a provozovatelé restaurace.


Takže tuto atmosféru chcete nyní nabídnout i českým návštěvníkům?

Gabriela: Ano, velmi často totiž vidím, jak jsou sice lidé společně v restauraci, ale každý je duchem někde jinde. Třeba i kvůli mobilu nebo shonu kolem. Chtěla jsem prostě vytvořit klidný ostrov, kde se může člověk nadechnout a žít přítomným okamžikem. Prostě Memento, které si uchováte. Memento, které si vychutnáte všemi smysly. Pohodlně se usadit a nechat na sebe působit vše kolem.

Jakub: Dobrý na to, že restauraci nechtěla, co? V podstatě jsem ji musel ukecat (smích). Když se pak uvolnil prostor tady na Kampě, se založením „rodinného“ byznysu souhlasila a nebyla by to teta, kdyby se nepustila do vymýšlení. Já věděl jen to, že chci, aby restaurace byla italská a pizza se tam stříhala nůžkami…

Gabriela: To je pravda, když za mnou synovec přišel, že se tu uvolnil prostor a že by bylo super otevřít tam restauraci, chvíli jsem váhala. Nicméně byl vytrvalý a mně se hlavou začaly honit různé myšlenky, jak by mohla restaurace působit a fungovat. Najednou jsem toho byla plná a z představy nadšená. Takže jsem kývla, poprosila svého přítele Martina o design a logo a sama se pustila do realizace.


Kuchařem je zkušený Matteo Crubellati. Jaký je jeho přístup?

Jakub: Matteo je Ital v pravém slova smyslu – miluje dobré jídlo a je velmi přátelský, je radost s ním pracovat.


Co nabízí menu? A bude se během roku měnit?

Jakub: Vedle denních specialit, které jsou také typické pro italské či španělské restaurace budeme mít letní a zimní menu.


Memento láká na skvělou kuchyni i pocit vzájemnosti


Memento leží uprostřed živé turistické tepny Prahy. Čekáte, že klienty budou hlavně turisté, nebo i domácí a firmy?

Jakub: Chceme přilákat hlavně místní „Malostraňáky“, kteří se k nám budou vracet. S ohledem na lokalitu k nám samozřejmě zavítá i mnoho turistů, ale nejde jen o jednorázové návštěvy. Ti, kteří jsou v Praze více dní, se k nám vrací, a to nám dělá velkou radost. Přijít sem můžete nejen na pracovní či soukromou schůzku, ale připraveni jsme i na větší akce až do 60 lidí.


Podstatnou součástí menu je vždy také víno. Jaká nabízíte?

Jakub: Nabízíme vína z devíti různých zemí a v různé cenové relaci, aby si vybral opravdu každý.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.