Vojtěch Kovařík za 8 milionů korun a Simone Leighová za 3 miliony dolarů

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Vojtěch Kovařík za 8 milionů korun a Simone Leighová za 3 miliony dolarů
#Radosti#Umění

Jarní umělecká sezóna je v rozpuku: na světových aukcích létají plácačky jako splašené a aukční rekordy se udrží sotva pár dní. To byl případ třeba současné americké hvězdy Simone Leighové, jejíž nejdražší dílo aktuálně nese cenovku 3 miliony dolarů. Pozadu nejsou ani Češi, obdivuhodný prodej se v Sotheby’s podařil i u díla mladého českého malíře Vojtěcha Kovaříka. Ne všechno ale musí stát sedmiciferné částky, a tak vás s radostí pozvu i na přehlídky aktuální tvorby nejmladší generace českých umělců přímo do škol.

8 milionů za Vojtěcha Kovaříka u Christie’s

Na květnové aukci Christie’s v New Yorku padlo hned několik rekordů, jeden z nich ale obzvlášť zaujal české publikum. S cenovkou 378 tisíc dolarů, tedy více než 8 milionů korun, totiž skončila malba Aphrodité Vojtěcha Kovaříka, a stala se tak dosud nejdražším dílem tohoto českého malíře. Aukční dům přitom ani takový výsledek neočekával, odhadovanou cenu stanovil mezi 80 a 120 tisíci dolarů.

Kovaříkovi je teprve 30 let, malbu studoval na ostravské FaVU, v roce 2029 získal Cenu kritiky za mladou malbu, většinu své kariéry ale směřuje do zahraničí, kde hojně vystavuje od New Yorku po Brazílii. Jeho charakteristicky masivní postavy vycházející z řecké mytologie zaplňují plátna obvykle monumentálních rozměrů. Snadno uchopitelné a vizuálně atraktivní malby lákají kupce z celého světa, a tak není divu, že se s takovým úspěchem dostávají i na sekundární trh.


Semestry se uzavírají, klauzury otevírají 

Pokud i vy chcete ulovit nějaký mladý český talent, ale 8 miliony nazbyt zrovna neoplýváte, máte báječnou příležitost. S koncem semestru se totiž blíží tradiční přehlídky prací studentů uměleckých vysokých škol. O posledním květnovém víkendu se otevřou dveře všech ateliérů pražské AVU, a kdokoliv se tak může podívat, na čem její studenti letos pracovali. Od 1. do 8. června se pak v obou budovách UMPRUM můžete seznámit s bakalářskými a diplomovými pracemi jejích studentů. Vřele doporučuji nejen pro (začínající) sběratele žíznící po mladém umění, ale i komukoliv, kdo chce mít přehled o smýšlení nastupující mladé generace obecně. 


První LG Guggenheim Awards získala Stephanie Dinkinsová

Před pár dny proběhlo vyhlášení prvního ročníku nové umělecké ceny, za kterou stojí společnost LG v roli sponzora a Nadace Solomona R. Guggenheima v roli pořadatele. Ocenění, které se zaměřuje na autory pohybující se na pomezí umění a technologií, je součástí širšího výzkumného programu, na kterém se následujících pět let podílí právě LG a The Guggenheim. Prvním z oceněných se právě stala Stephanie Dinkinsová. Tato newyorská umělkyně ve své tvorbě experimentuje s umělou inteligencí, často formou chatbotů nebo virtuální či rozšířené reality.


Simone Leighová za 3 miliony dolarů

V New Yorku aktuálně probíhá nejen umělecký veletrh Frieze, ale i vrchol jarní aukční sezóny. Největší světové aukční domy se předbíhají v rekordech a milionovými položkami se to jen hemží. Velká pozornost se upínala k dílům Louise Bourgeoise nebo Jeana-Michela Basquiata. Nejen mě ale zaujal rekordní týden americké sochařky Simone Leighové. V pondělí se v dražbě u Christie’s vydražila její bronzová socha Stick za 2,7 milionu dolarů a jen pár dní na to se u Sotheby’s prodala jedna z jejích charakteristických soch s názvem Las Meninas za 3 miliony dolarů. Simone Leighová je teď mimořádně v kurzu, o čemž svědčí nejen její aukční výsledky, ale i ohromný úspěch, který sklidila její instalace v americkém pavilonu na loňském bienále v Benátkách.


Zemřela Jitka Svobodová 

Minulý týden zemřela Jitka Svobodová, výrazná figura české umělecké scény druhé poloviny 20. století. Zabývala se primárně kresbou a tvorbou kovových objektů. Tematicky často čerpala ze svého civilního povolání, kterému se do revoluce musela věnovat místo volné tvorby, a totiž restaurátorství. V roce 1991 byla jmenována první profesorkou na pražské AVU, kde až do roku 2011 působila jako pedagožka, vedla ateliér kresby. Hořkosladkou shodou okolností právě v tuto chvíli probíhá v Galerii hlavního města Prahy velká retrospektiva Jitky Svobodové, která teď doufám bude praskat ve švech. Těší mě, že se jí dočkala.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.