Brazilská digitální banka již obsluhuje 80 milionů zákazníků, od března si její akcie připsaly 40 %

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



Brazilská digitální banka již obsluhuje 80 milionů zákazníků, od března si její akcie připsaly 40 %
#Trendy#Akcie

Série událostí v posledních dvou měsících otřásá základy bankovního sektoru. Březnový krach několika amerických regionálních bank a švýcarské Credit Suisse přidělaly vrásky nejednomu investorovi. Výsledková sezona za první čtvrtletí přinesla jisté uklidnění, když výsledky velkých finančních institucí zachránily úrokové výnosy těžící z rostoucích sazeb a stále ještě silná úvěrová aktivita spotřebitelského a firemního sektoru. Mračna nad bankovním sektorem však zůstávají nadále zatažena.

Pod vlivem posledních událostí dochází ke zpřísňování úvěrových podmínek, a  to dokonce největšímu od dob velké bankovní krize. Současně nárůst sazeb odrazuje stále více žadatelů o úvěr. Dochází tak ke zpomalení úvěrové aktivity, která se v následující výsledkové sezoně již projeví. Řada bankéřů a stratégů navíc předpokládá, že zpřísňování podmínek poskytování úvěrů bude nadále pokračovat a mohlo by v budoucnu způsobit hlubší recesi.

Finanční sektor se v rámci S&P 500 aktuálně nachází více než 10 % pod svým únorovým maximem. Existují však výjimky v rámci rozvíjejících trhů, které se poslednímu vývoji vymykají.

Na Nubank sází i Warren Buffett

Vzácným příkladem je latinskoamerický Nu Holdings, který provozuje digitální banku Nubank. Akcie společnosti se nacházejí na svých ročních maximech, přičemž od březnových minim si připsaly 40 %.

Banka vznikla v roce 2013 a v roce 2021 vstoupila na burzu. Její zakladatelé banku stále řídí. Nubanka sídlí v Brazílii, která je i jejím hlavním trhem. Nicméně zahájila úspěšnou expanzi do Mexika a Kolumbie.

Nubank je zcela digitální bankou, která si klade za cíl zpřístupnit bankovnictví široké veřejnosti. Zaměřuje se na efektivitu a co nejmenší náklady pro své uživatele. Nabízí moderní přístup k bankovnictví, který sleduje současné trendy s cílem uspokojit aktuální potřeby populace.

Banka začala vydáváním spotřebitelských kreditních karet, neboť značná část latinskoamerické populace často neměla přístup k produktům klasického bankovnictví. Své portfolio služeb však úspěšně rozšiřuje, přičemž v současnosti má i svou kryptoměnu. K novinkám patří například firemní program půjček s odčitatelnou mzdou.  Banka poskytuje také pojištění a provozuje největší digitální investiční platformu v rámci Latinské Ameriky.

O úspěšné expanzi vypovídají poslední provozní čísla za první čtvrtletí 2023. Nubank v Brazílii již využívá 44 % dospělé populace, jen za první kvartál přidali 5 milionů uživatelů. V prvním dubnovém týdnu dosáhli milník 80 milionů klientů. Příspěvek Mexika a Kolumbie byl v posledním čtvrtletí 3,8 milionu uživatelů.

Nutno poznamenat, že mezi hlavní akcionáře se od prosince 2021 počítá i průkopník hodnotového investování Warren Buffett se svou Berkshire Hathaway, ta aktuálně vlastní 107 118 000 akcií, tedy 2,97 % společnosti. V lednu 2023 její podíl na Nu Holdings představoval největší investici mimo USA.

Nu Holdings bude reportovat kompletní hospodářské výsledky 15. 5.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.