Centrální banka hlídá inflaci. Zatím není vyhráno

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Marek Ševčík je aktuálně zodpovědný za správu čtyř investičních fondů s objemem aktiv ve výši 5 mld. korun. Na denní bázi vyhledává a selektuje nové investice a následně je začleňuje do portfolia v rámci risk managementu.


Centrální banka hlídá inflaci. Zatím není vyhráno
#Dluhopisy#Ekonomika

Rozhodnutí amerického Fedu zvýšit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu trh již očekával. Dřívější úvahy o půlprocentním bodu vzaly za své v posledních týdnech, kdy padly zámořské banky SVB a Signature. Evropa do vzniklé nejistoty ohledně zdraví finančního systému přispěla vynucenou akvizicí a záchranou Credit Suisse.

Dluhopisové trhy začaly po těchto událostech vyhlížet opatrnější Fed, nižší zvyšování a poté dřívější snižování úrokových sazeb. Na trhu státních dluhopisů tak došlo k relativně prudkému propadu výnosů amerických obligací. Výnos těch desetiletých činil na konci února 3,92 % ročně. O zhruba tři týdny později již pouze 3,50 %. Tento pohyb lze interpretovat jako nervózní útěk do bezpečných aktiv v podobě US státních bondů. Trh firemních dluhopisů (rizikovější aktiva) totiž tento pozitivní pohyb „eliminoval“ nárůstem rizikových přirážek.

Šéf Fedu Powell mluví opakovaně o finančních podmínkách, které ovlivňuje právě zmíněnými sazbami (mimo jiné). Tato sazba musí ale postupně „prosáknout“ do reálné ekonomiky. Jedna věc je vyhlášená úroková sazba, ale ekonomické subjekty se financují za základní sazby plus určitá riziková přirážka či kreditní prémie. V období stresu a nejistot věřitelé požadují tyto prémie vyšší, což byl právě případ posledních týdnů kvůli pádu zmíněných bank. Powel o těchto finančních podmínkách mluvil v kontextu, že současné utažení finančních podmínek kvůli nejistotě má efekt zhruba jako jedno zvýšení sazeb. Zjednodušeně je možné, že z jeho pohledu jsou sazby (finanční podmínky) nyní utaženější o 0,5 procentního bodu. Tak, jak se uvažovalo před pár měsíci.

S nadsázkou lze říci, že nyní nejspíš bude trh interpretovat špatné zprávy z ekonomiky a finančního světa jako pozitivní. Další banky v problémech budou silný argument skončit s cyklem zvyšování sazeb. Kdo by v takovém období byl vítězem situace, nám možná nastínil vývoj posledních dvou týdnů (doba od pádu zmíněných bank) – růstové akcie, technologie. My jsme ale naši expozici zatím nijak nezvýšili. Situace a okolnosti se umí rychle změnit, každopádně nyní vidíme stále Fed jako hlavního hlídače cenové stability. A až uvidíme větší pokroky na tomto poli, uvěříme, že chce sazby opravdu snižovat. Fed má ještě práci, není hotov.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.