Martin Kujal: Ve fondech zvyšujeme podíl státních dluhopisů. Hodně si slibujeme od cestovního ruchu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Martinova práce má dvě roviny, jednak působí jako ředitel odboru Správy fondů, kde má na starosti koordinaci týmu portfolio manažerů. Zároveň také přímo spravuje fondy jako portfolio manažer.  


Martin Kujal: Ve fondech zvyšujeme podíl státních dluhopisů. Hodně si slibujeme od cestovního ruchu
#Dluhopisy#Fondy#Trendy

Význam dluhopisů v portfoliu nyní roste. Jejich výnosy totiž pomalu dosahují nejvyšších úrovní a je na čase přemýšlet nad jejich zafixováním na delší dobu, radí ředitel odboru Správy fondů J&T Investiční společnosti Martin Kujal. Podle něj ve fondech J&T nyní narostl podíl státních dluhopisů. Důvod? „Na obrat v politice centrálních bank tyto dluhopisy reagují vždycky jako první,“ vysvětlil dluhopisový specialista na konferenci Jak investovat v době vysokých úrokových sazeb.

Inflace a boj centrálních bank po celém světě poslal ceny akcií i dluhopisů v roce 2022 velmi nízko a rok 2022 patřil z hlediska investic mezi nejhorší za 150 let. V letošním roce se však situace pomalu otáčí. Inflace se obrací a zejména v USA zpomaluje v souladu s očekáváními. V souvislosti s problémy amerických bank se pak nejspíš přiblížil bod obratu v politice zejména americké centrální banky Fedu. Až se tak stane, lze čekat změnu situace na trzích.

„Nejrychleji na to budou reagovat státní dluhopisy, na nich se obrat cyklu vždy projeví jako první, až potom reagují korporátní bondy a nakonec akcie,“ prohlásil na konferenci Jak investovat v době vysokých úrokových sazeb Martin Kujal z J&T Investiční společnosti. „Právě proto jsme v poslední době navýšili podíl státních dluhopisů ve všech dluhopisových fondech,“ dodal Kujal.

Podle něj úrokové sazby ve světě již zásadněji neporostou. Nyní se hledá strop, někde mu již jsou centrální banky poblíž, někde ještě sazby mohou vyrůst. Nicméně nejdůležitější z hlediska investora je skutečnost, že tu vysoké sazby budou relativně dlouho, což bude mít zásadní dopad na hodnotu dluhopisů.


Výnos až devět procent

Dluhopisy patří mezi konzervativní a relativně bezpečné investiční nástroje. Podle Kujala dostaneme po odečtení nákladovosti dluhopisů nejpřesnější možný výhled potenciálu výkonu daných dluhopisů. „U státních dluhopisů to v současnosti je nějakých 5 procent, u firemních zhruba 7 procent. Samozřejmě tam je předpoklad, že všichni emitenti splatí celou nominální částku. Riziko, že se tak nestane, samozřejmě existuje, a pokud by k tomu skutečně došlo, výnos by byl nižší. Výhodou investování přes fondy je, že se snažíme aktivní správnou portfolia toto riziko eliminovat,“ připomněl investiční specialista.

Kujal zároveň dodal, že v současnosti navíc zajímavý dodatečný výnos nabízí rozdíl v úročení jednotlivých měn. Díky aktuálnímu rozdílu mezi úrokovými sazbami u koruny a u dolaru či euru lze při zajištění kurzu dosáhnout dodatečného výnosu na dluhopisech. U J&T Bond to jsou třeba 2 procenta ročního dalšího výnosu. Pro letošní rok to podle Kujala bude platit téměř jistě dál, protože rozdíly mezi sazbami zůstanou.


Sázíme na turismus

J&T Investiční společnost v poslední době vedle státních dluhopisů investovala také do několika zajímavých odvětví, u nich lze očekávat návrat na výsluní po odeznění pandemie či v souvislosti s aktuální zejména energetickou situací ve světě.

„Sázíme na cestovní ruch, který byl kvůli pandemii hodně podceněn a na dluhopisech i akciích se to stále projevuje, vidíme ale že lidé se již k cestování vrátili. I proto jsme investovali do dluhopisů společností Air France KLM Group nebo německé Tui Group. Z energetických společnosti sázíme například na J&T Energy Financing nebo mexickou společnost Pemex,“ prozradil Martin Kujal na konferenci Jak investovat v době vysokých úrokových sazeb.

Dále připomněl, že korunových emisí v současné době je naprosté minimum. České společnosti totiž nemohou konkurovat firmám z dalších zemí, když si reálně na trhu mohou půjčit za 9 procent. Podle Kujala nyní české firmy čekají, až klesnou úrokové sazby.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.