Rok 2023 se zatím nese na vlně euforie

9-minutové čtení
J&T specialista

Rok 2023 se zatím nese na vlně euforie
#Trendy#Akcie#Cíle

Máme za sebou přes měsíc a půl roku 2023 a investoři do akcií si oproti loňskému roku užívají doslova nirvány. Na trhu se prosadil názor, že vidíme, že inflace začíná zpomalovat, a to investory nakoplo k akci. Podpořeni Fedem, který zvedl sazby o minimální možnou míru, se na začátku roku doslova vrhli do nákupů.

Příliv nových peněz do akciových fondů byl za poslední roky nejvyšší, a tak je vidět, že se investoři nakonec zachovali správně – pochopili, že nižší ceny na investičních instrumentech z dlouhodobého pohledu znamenají investiční příležitost.

Dařilo se nadále evropským akciím, sektorově vypálily nahoru technologické akcie – ano ty, co byly bity v roce 2022, a ano, ten sektor, o kterém jsme tvrdili, že obrat povede právě on. Přišla úplná euforie podpořená řadou solidních výsledků od jednotlivých společností, což v kombinaci s pozitivním sentimentem trhu vedlo k vyššímu nárůstu, než by člověk čekal. Tedy přesně obráceně vše, než co jsme zažívali v 2022.

Dostatek hotovosti, pocit, aby neujel vlak, někde možná i zavírání short pozic, to vše stojí za růstem v prvních týdnech roku 2023. Je však tento vývoj udržitelný? Zvlášť, když po sobě nyní přišla čísla z americké ekonomiky, která ukazují, že inflační tlaky nadále přetrvávají. A tak se může stát, že po euforickém začátku 2023 si dají akciové trhy trochu oddych.

Podívejme se tedy na to, jak si stály jednotlivé akciové indexy od začátku letošního roku 2023: S&P 500 +6,24 %, SXE (Evropa) +12,69 %, Hang Seng (HK) +4,74 %, PX +16,44 %, Nasdaq +12,62 %. PXko je v čele, to nebývá často!

Evropa si stojí překvapivě dobře

Překvapivě dobře se nadále vyvíjejí evropské akciové trhy a dalo by se s klidným srdcem říci, že právě Evropa byla tahounem počátečního růstu akciových indexů. Dařilo se jak průmyslovým výrobcům (Airbus, Mercedes, BMW), tak finančnímu sektoru – banky a pojišťovny, to vše bylo podpořeno solidními výsledky za poslední kvartál minulého roku.

Mercedes i Porsche přidaly více než +20 %, Volkswagen cca 13 %, z těch akcií, co máme v portfoliu, bych zmínil Allianz a Société Générale (+18 %). Postupně jsme snižovali s růstem ceny váhu těchto titulů, přece jen růst nám přišel dost rychlý a prudký a nemyslíme si, že je všechno na akciích a především na evropských akciích jen růžové.

To, že optimismus zde je velký, však ukazuje růst řeckých akcií, které jsou takovou „pákou na evropské akcie“, pokud bych měl udělat nějaké přirovnání. V době propadu klesá aténský index rychleji, naopak v době optimismu je tažen nahoru kupci, kteří vidí, že násobky na tomto trhu jsou oproti více západní Evropě několikanásobně nižší a nabírají pozice. To se přesně stalo nyní, participujeme na tom přes akcie Alpha Bank (letos +38 %) a producenta podmořských kabelů a potrubí společnost Cenergy (+32 %).

Ukazuje se tak, že má smysl evropské akcie obchodovat, mít je v portfoliu, ale i zde je potřeba postupovat selektivně. Jde především o průmyslovou výrobu s vyšší marží, luxusní produkty nebo výrobky, kde ve světě není moc velká konkurence (třeba právě Airbus). V neposlední řadě se k růstu konečně odhodlaly telecomy, které byly fakt sraženy na velmi nízkou úroveň a kupci si jich v poslední době všimli, nahoru tak jde konečně Telefónica, ale i Orange a Vodafone.

Akcie válku zásadněji nezaceňují

Blíží se nám však neblahé výročí invaze Ruska na Ukrajinu, trochu jsme se bál, s čím přijde Rusko k prvnímu výročí, nyní spíš mám obavu z dlouhodobějšího zakonzervování konfliktu a nemožnosti se posunout výrazněji ani na jednu, ani druhou stranu. Rusko evidentně nechce riskovat vyšší zatažení letectva do válečného konfliktu, zřejmě z obavy z vyšších ztrát tohoto drahocenného artiklu, Ukrajina vzdoruje úspěšně díky své motivaci bránit svoje území a podpoře dodávek zbraní ze Západu, otázka však je, zda to stačí na nějakou výraznější ofenzivu směr východ, to si myslím, že ne. Takže budeme pokračovat v současném stavu, což je pro obyvatele Ukrajiny šílená patová situace a může trvat výrazně déle, než jsme si mysleli. Ano, trhy si na to již zvykly, vlastně vůbec nyní nijak zásadně válku nezaceňují, asi by se to stalo jen při vyšším vyhrocení konfliktu.

Zajímavé tituly na pražské burze

Můžeme se posunout k nám, kde od začátku roku pražská burza pěkně posiluje tažena bankami a již tolikrát zmiňovaným ČEZem. Erste se svezla na euforii západních bank, dodala solidní čísla a po růstu nad 830 Kč jsme trochu pobrali zisky. KB předvedla také velmi dobrá čísla a pěkný návrh dividendy (60 Kč). Zde nám přijde cena na trhu ne úplně doceněná, a proto jsme část volných prostředků do KB alokovali a navýšili tak váhu této pozice na pozici číslo 2 v J&T Opportunity.    

Moneta je takovým mým vnitřním černým koněm, kde jsme od 72 Kč posupně poctivě budovali pozici v J&T Dividendu, když čísla a návrh dividendy 8 Kč na akcii podpořily naši myšlenku. Navíc jen nutno přiznat, že je to poslední banka v Česku, o kterou je možné trochu svést boj, zájem o ni určitě mezi domácími investičními skupinami je, to potvrdil i Pavel Tykač ve svém rozhovoru, a tak není důvod si akcie Monety nepodržet nadále v portfoliu. Lehce jsme navýšili i akcie České zbrojovky, které jsou nyní trochu stranou zájmu, a je tam slabší likvidita, ale myslím, že potenciál zde ještě vyčerpaný rozhodně není.

Dění na americkém trhu

Pojďme zpět do Ameriky, kde se toho od začátku roku událo také dost. Hodně se investoři soustředili na velké big techy, kde se nejdříve na začátku roku dostal pod tlak Microsoft. Analytik UBS výrazně snížil cílovku a predikoval snížení dynamiky byznysu v oblasti cloudu. Dopad to mělo poměrně velký, akcie Microsoftu klesaly pod ceny 230 USD za kus. Nálada se však změnila po poměrně dobrých reportovaných číslech a především po oznámení Microsoftu o investici do OpenAI (chatGPT technologie).

Vypadalo to, že v tomto sektoru si Microsoft buduje náskok před svými konkurenty, a to především před Googlem.  Musím říct, že jsme od začátku roku začali Google do Microsoftu switchovat, především však z důvodu poklesu ceny Microsoftu, placení dividendy a pro mě konzervativnějšího byznysu oproti Googlu, který je více vystaven ekonomickým výkyvům a recese by na něj dopadla tvrději než na Microsoft. Paradoxně o ChatGPT technologii jsem si přečetl až poté, co Microsoft oznámil akvizici, a tak jsme v tomto směru měli spíše více štěstí, než že by to bylo plánované. To je tak, když člověk není úplně top fanouškem a znalcem některých sektorů. Zůstáváme tak více převáženi do Microsoftu.

Applu se zatím vyhýbám, růst od začátku roku mi neumožnil nástup do tohoto titulu, byl jsem připraven kupovat níže. Extrémně nás potěšila Meta, kde jsme mezi 180–195 dolary zredukovali naši pozici o půlku, když nám růst po výsledcích přišel až moc euforický. Přestože byl podpořen nejen lepšími čísly a sázkou na efektivitu a úspory, ale i pozitivním sentimentem trhu. Tak to holt na akciích chodí, viz propad na konci října při špatném sentimentu a nyní to byl pravý opak. Ano, buyback za 40 mld. dolarů je také pozitivním signálem. Ale za nás Meta došla na cenu, kde jsme ji viděli výrazně později, proto silné redukce váhy v portfoliu.

V Asii padají covidová omezení

Zajímavý byl i vývoj na asijských trzích, především v Hongkongu, kde se začátek roku nesl v úplné euforii z odstranění covidových omezení. To mělo vliv i na sektory na dalších trzích, když především firmy spojené s cestováním a ubytováním prošly nákupní vlnou – Airbnb, letecké společnosti, cestovní kanceláře, výrobci letadel a navázaných odvětví.  V posledních dvou týdnech již euforie opadla a přišel návrat k realitě a pokles řady akcií obchodovaných  v Hongkongu. Nechce se mi ale nyní pozici nějak výrazně navyšovat (držíme Alibabu, DIDI a BNP China Equity fund).

S cestováním se váže i naše pozice v Airbnb, kterou jsme poctivě budovali od roku 2021 a aktivně jsme s ní pracovali. Potvrdilo se naše očekávání, že čísla Airbnb i za poslední kvartál budou silná včetně pozitivního výhledu na 2023, věřili jsme v možnost zisku za 2022, a to se nám potvrdilo. Růst akcií až nad 140 USD přišel po výsledcích, mírně jsme redukovali, ale v posledních dvou dnech byla akcie opět již pod tlakem, když třeba Goldman Sachs sundal cílovku pod 100 a dal doporučení sell. Tak v tom se s nimi neshodnu a MS (tedy Michal Semotan) si myslí, že rok 2023 bude dalším silným rokem pro Airbnb, což se zákonitě projeví v ceně akcie – já bych viděl možnou cenu v letošním roce klidně na úrovních 150–160 USD.  

Spekulace na vykoupení ČEZu

Na závěr jsem si nechal ČEZ.  Akcie ČEZu začaly od druhé půlky ledna silně růst, sami jsme říkali, že okolo ceny 800 Kč a níže mají v sobě zaceněny všechny negativní scénáře. Evidentně to někdo silný pochopil také a našel dostatek prostředků na to, aby si pozici vybudoval. Pravděpodobně jsou v tom spíše logicky domácí investoři, zahraničí po chaosu od naší vlády v loňském roce spíše prodává a těší se z toho, že přišel nějaký růst.

Co se tedy děje? Spekuluje se nadále na vykoupení akcií ČEZu státem, případně jeho další rozdělení. I sám premiér tuto myšlenku neustále živí. Otázka je, jestli vše proběhne, jak to proběhne a za jakou cenu. Došli jsme tak daleko, že tak, jak nyní funguje ČEZ, není efektivní ani pro stát, ani pro ostatní akcionáře. Stát nás řeže na daních přes windfall tax, ale on si myslí, že mu zase blokujeme spoustu jiných věcí, co by s ČEZem chtěl dělat. Upozorňuji, že je rok 2023, máme právo na soukromé vlastnictví a stále se někdo do minoritních nestátních akcionářů naváží – to je pro mě nepochopitelné.

Takže přijde stát s férovou nabídkou odkupu a kolik je tato férová nabídka? Už jen to, že znalec započítá do ocenění výsledky po windfall tax, je prostě prasárna na druhou. Ale v pořádku, zklidním emoce a čekám, s čím přijdou. Po zkušenostech z předchozího roku a toho, co unikne do médií – viz LexČEZ – nemám velké očekávání – čekám 1200 až 1300 korun a nemyslím, že se dočkáme dividendy. Ale i tak cena pod 1000 Kč tedy dává smysl k dokupu pozic. Ceny elektřiny zde dlouhodobě vyšší zůstanou, a tak kdyby odkup neproběhl, z pohledu hospodaření dává smysl být long v ČEZu ještě vyšší!

No, nechme se překvapit, je jasné, že pokud by k odkupu došlo, bude to rána pro pražskou burzu… Skoro smrtelná. Proto žádám vládu, dejte emise, co nepotřebují být státní, privatizovat přes pražskou burzu – začněme Budvarem a Letištěm Praha!

Jak se se vším popasovat

Rozhodně to je na to, jít více do hotovosti, nic neroste do nebe a nárůsty na některých akciích jsou opravdu vysoké, možná i neadekvátní. Navíc čísla v poslední době indikují, že boj s inflací bude ještě těžký a možná delší, než si myslíme. A ano, můžeme fungovat s vyššími sazbami dříve a s vyšší úrovní inflace, tak to asi i bude. Ale akciové trhy nacenily v posledních týdnech až moc optimistický scénář, proto je určitý oddech na místě a na případnou korekci si chceme počkat. Ale rozhodně se nepouštím do shortů pozic či indexů, jsme long term investoři, kupujeme, co nám přijde dlouhodobě vhodné, a k tomu si občas zaspekulujeme, když se na trhu objeví vhodná příležitost.

Takže klidnou a chladnou hlavu v investicích i nadále, nenechte se unést rychlými emocemi, zkuste se na vše podívat ve větších souvislostech a v delším časovém horizontu. To podle mého názoru dává smysl. Hodně štěstí v investicích!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.