Příprava na pokles sazeb začala

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Příprava na pokles sazeb začala
#Trendy#Akcie

Máme začátek prosince 2023 a za poslední měsíc i za vývoj od začátku roku můžeme být celkem spokojeni. Kdyby nám někdo loni na konci roku nakreslil čísla, co máme v tabulkách s letošními vývoji indexů, brali bychom to všemi deseti. Ale nebylo to tak jednoduché a jasné, jak to nyní vypadá.


První polovina roku se nesla v optimistické náladě, zdálo se, že boj s inflací postupuje úspěšně. Do července si akciové trhy připsaly (až na Čínu) pěkné zisky a skoro daly zapomenout na ztráty z předchozího roku. Pak však přišlo pár silnějších čísel z americké ekonomiky, FED se vyjádřil silněji ohledně vyšších sazeb po delší dobu a přišel výprodej. Strhlo to americké, ale i evropské akcie a část zisků z předchozích sedmi měsíců byla za srpen až říjen fuč.

Na přelomu října a listopadu dolehly konečně vyšší úrokové sazby na americkou ekonomiku, ta zbrzdila tak, jak si většina investorů a FED přáli, výnosy dluhopisů z dlouho nevídané úrovně okolo 5 % začaly prudce padat a během měsíce se dostal výnos 10letých amerických státních bondů k 4,30 %. S tím přišla euforie na akciích, podpořená velmi dobrou výsledkovou sezonou. Investoři začali hledět do roku 2024, sazby vnímají v současné době jako na maximech a od toho povede v roce 2024 jen cesta dolů. Kam? Tipl bych úrovně 3,5–4 % v půlce pololetí 2024. Silné nákupy, někde možná zavírání short pozic, vyhouply trhy nahoru a akciové indexy hlavních trhů si připsaly jen za listopad 5–10% nárůsty.


Klasická sedmička technologických titulů

Pojďme se podívat na aktuální situaci na akciových trzích. Listopad byl tedy brutal výtah nahoru a nebude se teď úplně lehce nastupovat do pozic. Čelo pelotonu táhne klasická sedmička technologických titulů, v trháku je pak Nvidia a Meta. Na Nvidii jsem bohužel nic neměl, Metu jsme doprodali okolo 300 dolarů, o takových úrovních jsem si před rokem mohl jen nechat zdát.

Důvodů pro růst zmiňované sedmičky je více. Kromě fundamentálních jsou to i velká flow přes pasivní investování do trhu a tím pádem stále se opakující nákupy. Navíc pokud aspoň nějakou akcii z této vybrané skupiny nemáte, jako by člověk nebyl, těžko se pak dohání výkonnost trhu.

My jsme v současné době long Microsoft a trošku Apple, v rámci diskusí debatujeme i Amazon. Vlna optimismu s rozjíždějícím se využitím AI posílá akcie v tomto oboru nahoru, všechny ale vítězem určitě nebudou. Jsem přesvědčen, že řada odvětví bude přes AI změněna, bude mít pozitivní efekt na rychlost a přesnost u některých činností. To je neoddiskutovatelný fakt. Jak se však na tom na akciích přiživit, když zrovna nejste IT fan, není úplně jednoduché.

Něco jsem si načetl, vyposlechl a rozhodl se doplnit v polovině roku portfolio o Snowflake (poskytovatel platformy pro skladování dat přes icloud) a Crowdstrike (kybernetické zabezpečení těchto služeb, reagující na hrozbu i online). Poslední kvartální výsledky ukazují rostoucí zájem o služby obou těchto firem, ale nelze se opřít o klasické valuace, na to by byly tyto akcie drahé – člověk tam jede vlnu, že o jejich produkty bude nadále větší a větší zájem. A to je přesně ono, vždy jde o produkt, co firma vyrábí či poskytuje, to alfa a omega všeho.


Další příležitosti k investicím

Ale nemyslím si, že jen další rallye technologických titulů potlačí akciové indexy v Americe nahoru. Valuace i klasických firem se dostaly někde na velmi nízké úrovně a jsou příležitostí k investicím. Dlouho dobu bitý General Motors, oslabovaný stávkami a neúspěchem svých robotických taxi, se obchoduje na velmi nízkých násobcích zisku, ročně generuje 6 až 8 dolarů při ceně okolo 30. K tomu oznámil navýšení dividendy a buyback v objemu 10 miliard dolarů – sakra, to už je suma, ta by helpla českému rozpočtu zalepit skoro celou díru, co tu máme letos ve státní kase. Jsem long a budeme ještě kupovat.

Také realitní společnosti či firmy provozující obnovitelné zdroje energie závislé na úvěrovém financování byly v letošním roce bity – úrokové platby snižovaly jejich zisky, to vše by se mělo od poloviny 2024 zlepšovat a je dobré tam být o něco dříve.


Komoditní sektor nijak nezářil

Komoditní sektor také letos až na výjimky nijak nezářil, soustředíme se především na těžaře technických kovů a uranu. Cameco letos připsalo 100 % a udělalo nám velkou radost, postupně snižujeme pozici a jsme asi na 60 % původní pozice. Uran může ještě dál posilovat, ale nevybrat alespoň kus takových zisků by byl hřích. Vsadili jsme na budoucí kovy, měď a lithium, rozvoj elektromobility je neodvratný, a přestože tady spousta lidí vykládá, že je to slepá cesta, není podle mě v osobní dopravě už možný odklon od této cesty. Sami si někdy elektromobil vyzkoušejte a uvidíte, že je to rozdíl. Proto jsme long SQM (chilský těžař lithia, 2. na světě), koupili jsme Exxon (ropa a od 2027 lithium), držíme nadále Freeport (měď).


Rozvíjející se trhy chytají dech

S poklesem úrokových sazeb v USA a slábnoucím dolarem mohou ještě více chytat dech rozvíjející se trhy, zatím se soustředíme na Jižní Ameriku – především tedy Brazílii a již zmíněné Chile. Specifickým trhem jsou pak čínské akcie, které letos investorům opět mnoho radosti nepřinesly. Vytrvalé outlow trhu, kdy investoři nechtějí expozici vůči Číně, převažuje nad relativně velmi levnou valuací řady velkých i technologickým čínských firem. Měl jsem z toho také obavu, vnitřně jsem to dlouho řešil, poslední návštěva čínského prezidenta přímo ve Spojených státech mi dodala odvahu a váhu čínských akcií jsme mírně navýšili na současných cenách. Činí tak cca 5 % našeho portfolia.


Pohled na evropský trh

Přesuňme se do Evropy, nejdříve na ty méně významné trhy. V létě jsme skočili do Hidroelectrici v rámci velkého rumunského IPO, a přestože to chvíli trvalo, akcie se posunula již na vyšší úrovně a dělá nám poměrně radost. Provozovatel velkých vodních elektráren v Rumunsku je beneficientem z vyšších cen elektrické energie, kterou vyrábí z vodních zdrojů, takže ho vyšší cena emisních povolenek netrápí, spíše mu činí radost. Řecko je letošním symbolem návratu na výsluní trhů, když reformy pravicové vlády zabraly, dluh se dostal pod kontrolu, připravuje se privatizace řady státních podílů – srovnejme třeba tento přístup s Českou republikou. Akcie, které nadále držíme v této zemi, jsou Cenergy (letos > +100 %), Alpha Bank, PPC a nejnověji Optima bank.

Evropské akcie se oklepaly ze šoku války na Ukrajině a na začátku letošního roku posilovaly, pak však přece jen začaly na trh dopadat jednak rostoucí úrokové sazby ECB, jednak určitý útlum poptávky především zahraničních kupců po luxusním zboží, včetně osobních automobilů – kus výroby byl také přesunut mimo Evropu z důvodu vysokých mzdových nákladů a silného růsty ceny energií v Evropě.

Velmi často je zmiňovaná automobilka Volkswagen, jejíž akcie letos klesají. Nutno připomenout, že ale letos došlo k výplatě klasické dividendy plus mimořádně ve výši 19 EUR z prodeje 25% podílu na Porsche. Provozní čísla jsou nižší na zisku asi o 10 % proti původním odhadům, pokles prodeje v Číně za prvních 9 měsíců byl −2,6 % (žádná tragédie teda), celosvětově prodej dokonce vzrostl o + 11 %. Rozhodně VW zamakat musí, nákladovost, problémy se softwarem, výrazné přituhnutí konkurence v Číně, souběžný vývoj elektromobilů a aut se spalovacím motorem není nic, co bychom mohli VW závidět. Přesto si myslím, že právě velké koncerny, jako jsou VW či Stellantis, tento přechod zvládnou, i přes třeba určitou redukci značek a modelů. 

Firmy související s leteckou dopravou naopak letos výrazně rostly, dařilo se Airbusu, pomyslným vítězem je pak producent leteckých motorů Rolls-Royce, jehož cena letos vzrostla z necelé libry na dohled librám 3! Neuvěřitelná jízda, zúčastnili jsme se jen částečně, na úrovni 1,85 GBP jsme pozici vyprodali. Paradoxně sázka na cestovní ruch nám nevyšla, když akcie TUI klesaly i po navýšení kapitálu přes vysokou poptávku v Evropě. Zřejmě tam redukoval ruský vlastník pozici, jinak si to neumím vysvětlit.

Z našeho pohledu se i v Evropě dají nadále najít zajímavé firmy, příležitosti přicházejí s někdy rychlými a překotnými změnami v jednotlivých sektorech. Krach švýcarské Credit Suisse přihrál její klienty a část aktiv konkurenční bance UBS, po propadech v březnu a dubnu jsme si tam otevřeli pozici, protože v dlouhodobém horizontu bude UBS benefitovat z této akvizice – za normálních okolností by na takovou velkou akvizici za klasickou cenu nedosáhla. A to i přes některá právní rizika týkající se způsobu převzetí Credit Suisse. Nadále jsme pozitivní na vývoj německých firem v rezidenčním sektoru nemovitostí, akcie Vonovia a Instone Real Estate podržíme i do roku 2024.

Když jme u bank, kromě výše zmiňovaných jsme long KB, Moneta I Erste, kterou jsme lehce poredukovali na současné cenové úrovni. Ale její čísla byla vynikající a po právu se cena této akcie posunula výše než aktuálně obě dvě další domácí banky. Na druhou stranu, i Moneta za rok prošla úspěšným vývojem a cena se posunula ze 75 korun k 90korunové hranici.


Akcie se stopou České republiky

České akcie dále držíme, lehce jsme ponížili jejich váhu v portfoliu částečnou realizací profitu na Erste a Monetě, KB jsme také mírně snížili. ČEZ naopak držíme naplno a věříme, že dojde k dřívějšímu zrušení wind-fall tax oproti předchozím třem rokům. Za letošní rok ČEZ ukázal výborná provozní čísla, ořezaná pak dalšími kvazi daněmi, nicméně vysoká ziskovost by měla díky ceně elektřiny nad 100 EUR za Mwh držet i nadále. Z menších emisí souvisejících s Českem jsme long Gevorkyan, Primoco a výrazněji Eurowag, kde se nám jejich byznys model velmi líbí. Cena akcie se po nepovedeném IPO v 2021 drží nadále dole, chybí likvidita, ale to, jak firma funguje, kvalitní management a jaké má další plány v komplexnosti služeb pro kamionovou dopravu, nás přesvědčuje být zde long.


Co čekat od roku 2024?

No, to kdybych věděl… Křišťálová koule to neukazuje jednoznačně. Myslím, že ke snížení sazeb dojde dříve, než nyní FED připouští, a bude to pozitivní vzpruhou pro akciový trh. Možná, že do té doby ještě několikrát uslyšíme, že tomu tak nebude, ale nakonec se dočkáme dříve než na konci prvního pololetí příštího roku. Dluhopisy to budou anticipovat dříve a výnosy z nich klesnou v prvním kvartálu 2024. Zároveň se investoři budou pouštět do nákupu akcií, možná i takových, co letos tolik nerostly, a mírně se uzavřou i nůžky mezi vzývanou sedmičkou a zbytkem světa.

Z těch letošních top akcií má šanci nadále růst podle mého názoru Microsoft, Amazon, trošku i Apple (uvidíme ceny nad 200?), a když se vývojáři v Googlu pochlapí, třeba nakonec i on.

Co byste dělat neměli, je nechat si peníze na termínovaných a spořicích účtech a část jich posunout do investic typu dluhopisy, akcie. Ať už napřímo, nebo přes fondová řešení. Pokud preferujete ETF, tak i tento typ, i když já logicky z podstaty věci jejich fanda nejsem. Myslete na to, že i měny se mohou dost hýbat, viz nedávný rychlý pokles dolaru vůči EUR a tím i naší domácí měny.

A určitě chcete, abych byl konkrétní, tak mně se líbí pro rok 2024 tyto tituly: ČEZ, Eurowag, Gevorkyan, UBS, Optima Bbnk, Vonovia, Instone, Fortum, SQM, Vale, GM, Qualcomm, ON Semiconductor, Nextera Energy, Snowflake a Equity Residential.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.