Akcie pokračují v krasojízdě. Kupovat? Ano!

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Akcie pokračují v krasojízdě. Kupovat? Ano!
#Trendy#Akcie

Akciové trhy od začátku roku pokračují v růstu podpořeny očekávaným snižováním úrokových sazeb centrálními bankami. K reálnému snížení přistoupila zatím domácí ČNB a Švýcaři. Americký FED pravděpodobně sníží třikrát během letošního roku a na tahu je z našeho pohledu i ECB – čím dříve, tím pro evropskou ekonomiku a průmysl lépe.


Nadále pokračuje na akciových trzích rozdílný vývoj, mohutný růst je tažen především technologiemi zaměřenými na AI (Nvidia, Microsoft, Meta a další), naopak jsou sektory a regiony, kterým se letos zatím příliš nedaří (technické kovy, realitní sektor, výrobci elektřiny, prodejci spotřebního zboží, z regionů pak Čína). Také na domácím písečku vidíme silně ziskové akcie (především banky Moneta, Erste i KB) a naopak ty, kterým se nedaří, viz ČEZ (pokles ceny elektřiny, nadále politické zásahy ohledně mimořádných daní a výstavby jaderných bloků).


Obecně ale platí dle mého názoru jedna věc, má smysl přesunout peníze z vkladových produktů do investic, a to čím dříve, tím lépe. Možná, že v nejbližší době dojde na akciových trzích ke korekci (po skoro 5 měsících růstu je to možné a reálné), ale to bude právě ta příležitost, kdy překlopit svoje peníze do akciových instrumentů – ať už se jedná o konkrétní společnosti, fondy, či v poslední době tolik populární ETF.


V delším období je totiž jedno, jestli FED letos sníží jen třikrát nebo více či méně, ale sníží – takže story menší atraktivity vkladů je jednoznačná a naopak investoři hledající výnos budou kupovat akcie a dluhopisy. A kdo bude čekat déle, bude za rok kupovat výše – takže následující měsíce jsou vhodné k tomu, odvázat se a nastoupit do akcií či dluhopisů. Podle mého názoru je ten růst za poslední měsíce a posun akciových indexů k novým maximům tažen právě již postupným přesunem cashe do akcií a dluhopisů. A že tento trend bude pokračovat, o tom jsem přesvědčen.


Abych nepsal jen v obecné rovině, uvedu pár příkladů akcií, které v současné době kupujeme. Na evropském trhu se soustředíme na producenta cementu společnost Titan Cement, nadále posilujeme realitní sektor (Grand City Properties, Derwent), na londýnské burze nám přijde zajímavé Glaxo a Eurowag (kompletní služby pro kamionovou dopravu, česká firma).


Velmi levné nám přes geopolitické riziko přijdou technologie v Číně, zde se nám líbí se svou tržní dominancí Baidu. Americké trhy nabízejí široký výběr, v posledním období jsme kupovali Dell, Paramount a Pinterest.  Na domácím trhu bohužel nyní téměř nekupujeme, banky jsou relativně vysoko a ČEZ je silně ovlivněn politickými tlaky současné vlády, zvažoval bych nákupy na úrovni okolo 800 korun.


Takže rozbijte prasátka, pojďte investovat a za rok dva si řekneme, jak jsme se posunuli. Věřím, že nebudeme litovat! 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.