Na trzích je dneska potřeba zachovat chladnou hlavu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Na trzích je dneska potřeba zachovat chladnou hlavu
#Trendy#Akcie

Amerikou i Evropou v posledních týdnech hýbou problémy některých místních bank, které nezvládly řízení rizik. To se projevilo i propadem akcií nejen bankovních titulů. Turbulentní doba je náročná, ale také nabízí řadu příležitostí, domnívá se portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan. „Soustředili jsme se na bankovní a realitní sektor, s tím, že jsme si vybírali podle našeho názoru ty silné hráče, kteří ustojí i případné další turbulence,“ prozrazuje Semotan, na které tituly se nyní zaměřil.

V posledních týdnech se často skloňovala možnost rozjetí bankovní krize. Jak se situace v USA a například u Credit Suisse podepsala na trzích?

Dopad v podobě poklesů trhů byl na americkém trhu patrný v bankovním sektoru, ale vzhledem k rychlému řešení se situace nevyvinula do nějakého těžko řiditelného problému – poděkujme víkendu a americkým regulačním orgánům. Naopak se nervozita přelila směrem do Evropy, a problém byl na světě – trh a vkladatelé si vyhlídli ten nejslabší kus, konkrétně Credit Suisse, a to už se ustát nedalo. Banka byla v minulých letech namočená v řadě skandálů a ztrátových operací, čelila v posledním roce mohutnému odlivu vkladatelů a přesun nervozity z USA byl její poslední hřebíček do rakve. Ani dodání likvidity ze strany švýcarské centrální banky nepomohlo. A tak se opět přes víkend upekl deal převzetím konkurenční UBS za pár centů a mohutné garanci opět ze strany centrální banky Švýcarska. Ono to vlastně jinak vyřešit nešlo (až na možné detaily s akcionáři versus držitele dluhopisů AT1).

Takže zásahy ze strany centrálních bank byly v pořádku?

Regulační orgány musely stabilizovat situaci. Nikdo nechce nechat rozjet nervozitu v bankovním sektoru, pak by to bylo nebezpečné domino. Takže UBS vyjde z tohoto dealu výrazně posíleno.

Kde se ta reakce na trzích projevila nejvíc?

Pokles na akciích byl silný v segmentu bank a pojišťoven, to se ale poslední dny zklidňuje. A výrazně dopadla na realitní sektor – z důvodu obav ze zdražení financování a horšímu přístupu k poskytovaným úvěrům. A to v kombinaci s možným poklesem cen realit. Dostalo se to, řekl bych, až do zbytečně panické fáze. Realita je podle mého názoru střídmější a pokles akcií realitního segmentu přehnaný. Ale je to můj osobní názor.

Na Twitteru jste uvedl, že jste v posledních dnech hlavně na nákupech. Co jste kupovali?

Soustředili jsme se na bankovní a realitní sektor, s tím, že jsme si vybírali podle našeho názoru ty silné hráče, kteří ustojí i případné další turbulence. Proto jsme z bankovních titulů kupovali BNP, Komerční banku a Erste, z realitního sektoru jsme navýšili pozici u akcií Vonovia.

Analýza Bloombergu ukázala, že asi nejlépe dopadají portfolia, která se v posledních turbulencích nesnaží nijak reagovat. Platí to? Nebo to je americké specifikum?

Těžko takto paušalizovat, ale rozhodně panická rozhodnutí většinou nikam nevedou, takže zachovat chladnou hlavu i v těžkých situacích je důležité. My jsme v Evropě, jakmile se objevily první problémy s SVB, vyprodali jsme akcie Société générale, a nadále jsou tyto akcie níže, než při našem prodeji. Na druhou stranu jsme nečekali tak velký propad již zmiňované Vonovie, a kupovali jsme i na vyšších cenách, než jsou nyní na trhu. Kdybych tedy s veškerými nákupy počkal na tento týden, určitě bychom část peněz ušetřili. Ale tak to je. Trh je tvrdá realita, všechny pohyby se chytit nedají, takže je potřeba se oprostit od emocí a snažit se reagovat s chladnou hlavou a nepanikařit.

Všichni hovoří o tom, že na trzích je nyní hlavní emocí nejistota. Jak se v takové situaci řídí portfolio?

Chladná hlava, rozmyslet si, co člověk realizuje danou změnou v portfoliu. Neprovádět prostě žádné harakiri obchody, naopak si spočítat, kolik má člověk cashe a zkusit využít paniky a poklesu k posílení pozic, kterým dlouhodobě věří. Ono se to lépe říká, hůře pak ve stresu na trhu realizuje, ale opravdu to platí. Musí se k tomu člověk dobrat postupnou zkušeností na trhu, a i tyto zkušenosti jsou případnými ztrátami vykoupené – to je realita kapitálového trhu, nedá se tomu podle mě vyhnout.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.