V srpnu budeme na lovu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


V srpnu budeme na lovu
#Trendy#Akcie

Letošní rok je pro akciové investory odměnou za utrpení v loňském roce. Tedy alespoň zatím. Za prvních sedm měsíců jsou akciové indexy slušně v plusu, většina trhů si připisuje mezi +10 až +20 %, technologické akcie září ještě více. Např. taková Meta od začátku letošního roku přidává přes +150 %! Jak je to možné?

Obecně je potřeba říci, že zrovna Meta byla na konci loňského roku stlačena dolů až neadekvátně. Ale když to zobecníme, řada investorů stála ze začátku roku opodál a obávala se dalšího růstu sazeb a negativního dopadu na ekonomiku, tím pádem očekávala pokles akciového trhu. A ten nepřišel.

Takže klasicky, jako se děje vždy, syndrom „ujíždějícího vlaku“ způsobí naskakování dalších a dalších investorů a posouváme se postupně nahoru. Pak začnou pochybovat i ti, co byli super přesvědčeni, že akcie musí klesnout. A raději si něco koupí a trh se opět přizvedne nahoru. Pak to vystresuje i shortaře, protože pozice jde proti nim a své pozice v rámci disciplíny raději zavřou. K tomu přichází z ekonomiky relativně dobré zprávy, žádná recese, zaměstnanost solidní, lidé stále relativně utrácejí a mají co utrácet. A jsme tam, kde jsme – od začátku roku index S&P roste o více než 16 %, evropské akcie jsou přes +14 %.

Ale teď už jsme přece jen všichni relativně nákupy nasyceni, vnímáme, jak trhy rostly od začátku roku, poměřujeme i riziko akcií s tím, co nesou americké státní desetileté dluhopisy – okolo 4 % p. a. Do toho se úplně nečekalo snížení ratingu USA od Fitch, zavedení wind-fall tax na banky v Itálii trh nyní také překvapil. A semínko nervozity je zaseto, začíná se prodávat. A možná je tady před námi korekce akciových trhů a srpen tak skončí v červených číslech.

Nebylo by to nic nezdravého, tak to chodí, akcie neznají jen jeden směr, resp. jsou tam vždy alespoň nějaké zuby způsobené výkyvy. Ale pro longterm hráče, a tam bychom se měli řadit i my, to bude příležitost. Dokoupit akcie, které jsme vyprodali nebo které nám utekly až moc vysoko z našeho pohledu a jež se mohou stát dostupnější, valuačně atraktivnější. A tak třeba následující měsíc dva budeme mít před sebou období, kdy je potřeba portfolia doplnit. Já na to čekám. Jsme na lovu!

A na co číháme? Je toho více, např. švýcarská UBS, řada firem obchodovaných na britském trhu, ať dividendových hráčů, či z menších indexů, některé řecké akcie, v USA pak čekám na příležitost vrátit se do Applu.

Také máte své favority, u nichž čekáte na lepší cenu? Tak teď v nejbližších týdnech a měsících dávejte pozor, ta šance něco pěkného si „ulovit“ podle mě přichází. Budeme tak na lovu akcií spolu.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.