Colt CZ po půlroční odmlce zpět na úrovni 600 Kč

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



Colt CZ po půlroční odmlce zpět na úrovni 600 Kč
#Trendy#Akcie

Přestože zbrojařské společnosti ze zhoršené globální geopolitické situace ve světě a opětovnému návratu států ke zbrojení v posledních letech těží, akcie společnosti Colt CZ za sebou nemají lehké období. Jejich cena se v předešlém půlroce neustále propadala, což mělo za následek nezájmem investorů a slabý zobchodovaný objem akcií na pražské burze. Přestože čistý zisk společnosti na kvartální bázi v meziročním srovnání stále roste, tržby v roce 2023 v meziročním srovnání klesaly.

Zdá se, že by však v roce 2024 mohlo dojít k obratu. Akcie společnosti se ze svých prosincových minim na hladině 520 Kč začaly rychle zvedat a aktuálně bojují o hladinu 600 Kč, kterou jsme naposledy viděli právě před půl rokem. Na konci listopadu podpořil Colt CZ i její zakladatel, který na trhu nakoupil 89 tisíc akcií společnosti za průměrnou cenu 535,80 Kč.

Colt CZ zveřejnil v listopadu výsledky hospodaření za první tři čtvrtletí roku 2023. Celkové tržby klesly meziročně o 3 % na 9,91 mld. Kč, což bylo výrazně pod odhadem trhu 10,52 mld. Kč. Tento pokles jde zejména na vrub klesajícímu komerčnímu trhu s ručními zbraněmi v USA. Americký trh je v korekci již druhým rokem následkem silných prodejů v předešlých letech, předzásobením z dob covidu, aktuální snaze domácností snížit výdaje a zřejmě i předáním vedení celého severoamerického trhu managementu amerického Coltu. USA se na celkových tržbách podílí 46 %, tržby na tomto trhu meziročně propadly o 19,8 %.

Za globálním poklesem tržeb dle společnosti stojí navíc vyšší sezónnost prodejů v segmentu ozbrojených složek a dopady přepočtu z cizí měny, zejména pak USD a EUR.

Proti tomuto negativnímu vývoji jdou výnosy v ČR, které za prvních devět měsíců k 30. září 2023 vzrostly o 95,9 % na 1,7 mld. Kč. Meziroční nárůst prodejů v České republice souvisí s pokračujícími dodávkami Armádě ČR pod rámcovou smlouvou. Zajímavý nárůst je také patrný v Kanadě (79,3 %) v souvislosti s podporou Ukrajiny ze strany kanadské vlády.

Nicméně obecně platí, že společnosti Colt CZ nepřinesla válka na Ukrajině výrazné zvýšení tržeb jako výrobcům větších zbraňových systémů.

S oznámenými výsledky za první tři čtvrtletí společnost revidovala celoroční cíle. Celkové tržby by měly být 15,2–15,5 mld. CZK a EBITDA 3,0–3,3 mld. CZK (předchozí 16,0–16,4 mld. CZK a 3,2–3,4 mld. CZK). Důvodem je pomalejší oživení US komerčního trhu a také přesunutí některých zakázek do dalšího roku. I přes toto snížení celoroční výhled indikuje, že ve čtvrtém čtvrtletí by měl Colt reportovat velmi silná čísla. Tržby by měly dosáhnout na 5,4 mld. CZK a EBITDA na 1,7 mld. CZK. Projevit by se mohla slabší koruna, zlepšený marketing a dva nové produkty nabízené v USA. Současně má výraznější vliv na obnovení poptávky v USA konflikt na Blízkém východě, který narůstá.

 

Colt CZ se snaží navýšit tržby anorganicky, když v lednu pokračuje v akviziční politice. Po v prosinci oznámené akvizici výrobce munice Sellier & Bellot oznámil nákup práv duševního vlastnictví k technologii automatického granátometu Mk 47 od americké firmy General Dynamics. Práva zahrnují kromě samotného granátometu Mk 47 40 mm Advanced Lightweight Grenade Launcher i systém řízení palby.

Jan Drahota, ředitel společnosti, očekává, že po spojení se Sellier & Bellot vznikne druhý největší výrobce ručních zbraní na světě po italské Berettě. Výhody vidí v prodeji, kdy je možné zákazníkům jedné firmy prodávat i produkty té druhé, a výzkumu či vývoji.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.