Zpomalení poptávky v Číně dopadá na výrobce luxusních hodinek. Jak se daří akciím?

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Zpomalení poptávky v Číně dopadá na výrobce luxusních hodinek. Jak se daří akciím?
#Trendy#Akcie#Byznys

Svět nejvyšší hodinařiny prožívá podivné časy. Na jedné straně export švýcarských hodinek roste a zaznamenává nejlepší výkon v historii, na straně druhé akcie největší hodinářské skupiny světa padají. A to přesto, že trhy rostou. Je svět Patek Philippe, Rolex a dalších tvůrců nejluxusnějšího pánského šperku v krizi?



Nejprve finanční krize, poté velký boj proti korupci úředníků v Číně, posléze pandemie covidu a nejnověji válka na Ukrajině. To jsou největší geopolitické události, které se za posledních 15 let podepsaly na výkonu hodinářského průmyslu, ten patří k významným položkám švýcarského exportu. Na tyto události prodeje luxusních hodinek vždy zareagovaly prudkým propadem. Ale také po nich téměř vždy následuje rapidní růst. To se stalo i v loňském roce, kdy celkový objem vývozu švýcarských hodinek dosáhl částky 23,7 miliardy švýcarských franků, což bylo nejvíc v historii.

Jednalo se o důsledek dvouletého kontinuálního růstu. Ten se však letos zastavil. Konkrétně v únoru export meziročně poklesl poprvé po dvou letech.

„Vliv na to měl zejména propad poptávky v kontinentální Číně. Na dalších trzích se dařilo prodeje naopak navýšit,“ komentoval měsíční statistiky šéf Federace švýcarského hodinářského průmyslu Jean-Daniel Pasche.

Propad poptávky v Číně přitom souvisí s celkovou změnou spotřebitelské nálady. Místní boháči se totiž začínají orientovat na domácí značky, krom jiného kvůli nové vlně patriotismu. Čína se totiž stále více zaplétá do obchodních válek s USA a Evropou a nosit hrdě místní brandy, tedy ostentativně podporovat domácí výrobce se stává součástí bontonu.


Prodraží růst kryptoměn rolexky?

Jak ale zmínil Jean-Daniel Pasche, další teritoria nabírají v posledních měsících na růstu. Důvodem podle analýzy Federace švýcarského hodinářského průmyslu přitom jsou zvyšující se pozitivní očekávání spojená s vývojem ekonomiky. Velmi pravděpodobně se totiž podaří Evropě a později i USA zkrotit obří inflační vlnu, a to aniž by obě silná teritoria upadla do hlubší ekonomické krize.

Další dobrou zprávou pro potenciální růst prodejů v segmentu luxusních hodinek pak je očekávaná změna měnových politik ECB a Fedu. Ty by měly nejpozději v polovině roku zahájit snižování úrokových sazeb, což zlevní financování projektů a dle teorie by mělo dojít k dalšímu výraznému oživení ekonomiky. A jak ukázal vývoj po finanční krizi z roku 2008, rapidní konjunktura se pozitivně odráží i na prodeji luxusu včetně nejdražších hodinek.

Podle agentury Bloomberg se pak zajímavý pohyb očekává také v důsledku růstu cen bitcoinu a dalších kryptoměn. Konkrétně by se to mohlo projevit na secondhandových hodinkách, které jsou obecně dostupnější než kusy na primárním trhu. Podle indexu Bloombergu, který sleduje 50 hodinek nejprodávanějších na sekundárním trhu, se cena seconhandu za poslední dva roky propadla o 40 procent. „Tento propad by však mohl být u konce, protože lze očekávat, že s nárůstem ceny bitcoinu vzroste zájem o tyto hodinky,“ uvedl Andy Hoffman z Bloombergu. Podle něj totiž právě luxusní zboží bývá tím, za co kryptomilionáři utrácejí nejčastěji při snaze přetočit krypto do reálných aktiv.


Proč padají akcie Swatch?

Pak tu je ale ještě jeden pohled na hodinářský průmysl, který již tolik radosti nevzbuzuje. Jsou jím akcie společnosti Swatch Group, která vlastní celou řadu slavných značek včetně Omegy, Breguet, Rado, Longines nebo Union Glasshütte. Akcie Swatch Group však z vrcholných pozic, kterých cenné papíry dosáhly loni v březnu, kontinuálně klesají. Za rok odepsaly více než 30 procent, a to v době, kdy trhy vzrostly o desítky procent, akcie některých titulů i o sto procent.

A Swatch se nedaří tento trend zvrátit ani v posledních týdnech. Přitom firma reportovala pozitivní výsledky, růst tržeb Swatch Group zaznamenala i v asijských zemích. Nicméně odborníci se obávají, že zpomalení v Číně se Swatch Group nevyhne.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.