Negativní scénáře se zatím nenaplňují

7-minutové čtení
J&T specialista

Negativní scénáře se zatím nenaplňují
#Trendy#Fondy#Ekonomika

Měsíc květen je hlavně ve znamení pokračující výsledkové sezóny a dozvuků zasedání centrálních bank. Trh zatím očekává celkově relativně dobrou kondici ekonomiky, potažmo firem, a tak se zatím spíše nenaplňují negativní scénáře, které investoři vnímali ještě před zahájením výsledkové sezóny.

Hned na začátku května proběhla zasedání sledovaných centrálních bank, která udala investiční směr následujících dní, resp. měsíců. Fed dle očekávání zvýšil sazby o 25 bazických bodů na 5,00–5,25 %. V prohlášení naznačil, že se již přiblížil vrcholu cyklu zvyšování sazeb, i když šéf Fedu Powell uvedl, že definitivní rozhodnutí zatím nepadlo a Fed bude pečlivě sledovat vývoj na trhu práce. I přes tento posun Fed dál plánuje pokračovat ve snižování své bilance v nezměněném tempu 95 mld. USD měsíčně. Powell ještě dodal, že aktuálně nesleduje výraznější tlaky v bankovním sektoru, které byly spojovány například s pádem Silicon Valley Bank.

ECB podle očekávání zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů, hlavní sazba se posunula na 3,75 %. Lagardeová naznačila, že ECB bude pokračovat ve zvyšování sazeb, ale rozhodnutí se budou vždy odvíjet od aktuálních makroekonomických dat. ECB ukončí reinvestice v programu APP v červenci 2023. Trh vnímal vyznění neutrálně s otevřenými možnostmi na obě strany.

ČNB ponechala sazby beze změny (2T repo na 7,00 %). Hlasování bylo protentokrát těsné 4 : 3, kdy byly dokonce 3 hlasy pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Současně ČNB zopakovala, že je připravena intervencemi „bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny“. Na tiskové konferenci zněl guvernér Michl jestřábím tónem a zopakoval, že na dalším zasedání (21. června) bude bankovní rada znovu zvažovat zvýšení sazeb.

„Celkově šlo označit proběhlá zasedání sledovaných centrálních bank za odpovídající očekávání, ale současně nedošlo k žádnému závazku rychlého snižování sazeb. Takové vyznění bylo pro riziková aktiva neutrální až mírně nepříznivé vzhledem k delšímu období zvýšených úrokových sazeb,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Výsledková sezóna je v plném proudu

V průběhu dubna začala výsledková sezóna za první kvartál 2023, která velkými jmény vrcholila ještě na jeho konci. Do konce dubna byla výsledková sezóna v USA za svou polovinou v rámci indexu S&P 500. Doposud došlo u tržeb k pozitivnímu překvapení ze 68 % a u čistého zisku ze 79 %.

„Je nutné připomenout, že i tentokrát došlo k významnému snížení očekávání ještě těsně před zahájením zveřejňování,“ upozorňuje Milan Vaníček. Zajímavý a příznivý byl pohled i na meziroční vývoj, kdy tržby doposud vykazují meziroční růst 4,0 % a čistý zisk snížení o 0,7 %, což je výrazně lepší výsledek než odhady trhu (−6,6 % r/r). „Celkově šlo tedy hodnotit probíhající výsledkovou sezónu příznivě,“ konstatuje Vaníček.

Dění v bankovním sektoru

I v dubnu se ostře sledovalo dění v bankovním sektoru po březnových pádech bank jako americké Silicon Valley Bank (SVB) či švýcarské Credit Suisse, kterou za podpory švýcarské vlády převzala konkurenční UBS. Situace se postupně uklidňovala nejen na úrovni akciové, ale i dluhopisové (AT1 bankovní dluhopisy). Nicméně do hry vstoupily menší americké banky opětovně po zveřejnění výsledků First Republic Bank, která byla již v březnu označována jako problematická ve smyslu řízení rizika a likvidity.

Zveřejněná data poukázala na velký odliv depozit (více než 50 % za 1Q23). Tento fakt vedl až k řízenému zrychlenému prodeji do rukou JP Morgan. Je patrné, že menší americké banky budou ještě delší dobu bojovat s obdobnými problémy a nelze vyloučit další konsolidaci v sektoru. Na druhou stranu je nutné podotknout, že toto je charakter zámořského bankovního systému. Evropa ukázala solidní resistenci na dění v americkém bankovním sektoru a situace se výrazně uklidnila. „V základním scénáři neočekáváme, že by se zámořská rizika v bankovním sektoru přelila do Evropy,“ uvádí Milan Vaníček.

V květnu proběhne druhá půlka výsledkové sezóny, která se dosud jeví lepším dojmem, než se očekávalo. Doplníme, že před jejím zahájením se očekával nejhlubší meziroční pokles zisku na akcii (−6,6 % r/r) od začátku pandemie. „Pokud tedy bude i druhá půlka ve znění té první, tak by to bylo pozitivním faktorem pro akcie,“ popisuje Vaníček.

Květnový výhled

V dubnu došlo k jistému uklidnění na trzích po zjitřeném březnu. Vidět to bylo na dluhopisech bank i na akciích, které se nakonec udržely v lehce kladném teritoriu. Jaký je výhled na květen, kdy se velmi často opakují fráze jako „prodej v květnu a odpočiň si od investování“ („sell in may and go away“)?

„Očekáváme, že se bude jednat opětovně o neutrální měsíc, který by měl být bez jasného trendu alespoň na rizikových aktivech,“ konstatuje Milan Vaníček. Potvrzení déle trvajícího období zvýšených sazeb či jejich další růst jsou nepříznivým faktorem pro akcie, ale současně si na vyšší sazby trh již zvykl. To za předpokladu, že bude udržen růst zisku, resp. celkově relativně dobrá kondice ekonomiky, potažmo firem. To se prostřednictvím výsledkové sezóny zatím děje, alespoň vůči očekávání. Tedy spíše se nenaplňují negativní scénáře, které trh vnímal ještě před zahájením výsledkové sezóny.

„Odhadujeme, že aktuálně probíhající výsledková sezóna bude podpůrným aspektem pro zájem investorů o riziková aktiva, což může neutralizovat stále jestřábí vyznění zasedání sledovaných centrálních bank,“ dodává.

Na konci května pak dojde ještě k převážení indexů MSCI, které může zasáhnout do výkonnosti jednotlivých titulů.


Pohled na fondy J&T očima portfolio manažerů

Jsme nyní poměrně konzervativně nastaveni vůči riziku. U dluhopisových fondů postupně navyšujeme délku splatnosti portfolií a dokupujeme státní dluhopisy. V případě podnikových emisí vybíráme spíše bezpečnější firmy. U akciových fondů jsme realizovali část zisků a držíme zvýšenou váhu hotovosti, kterou rádi použijeme, jakmile akcie zlevní. Smíšené fondy jsou nastaveny neutrálně až mírně konzervativně. I zde trpělivě čekáme na příležitost nakoupit levněji.


J&T FLEXIBILNÍ

Pokračovali jsme v postupných nákupech českých a amerických státních dluhopisů. Realizovali jsme profit na fondu dluhopisů rozvíjejících se zemí. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 4,17. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 5,37 %.

J&T MONEY

Posílili jsme investice do dluhopisů J&T Finance Group, loterijní firmy Allwyn (dříve Sazka) a německé cestovky TUI. Na primárním trhu jsme koupili dluhopis developera Form Development a investovali jsme též do německé farmaceutické společnosti Cheplapharm. V rámci splacení a nového nákupu směnky J&T Private Equity jsme mírně navýšili objem investic do směnek JTPE splatných za jeden, resp. dva roky. Hrubý výnos do splatnosti portfolia stoupl na 7,11 %.

J&T MONEY II

V dubnu jsme zainvestovali volnou hotovost do dluhopisů Sappi 3,625 % 2028 a Form Development 6,5 % 2029. Účastnili jsme se primárního úpisu Sazka 7,25 % 2030 a Cheplapharm Float 2030. Navýšili jsme pozice ve fondu asijských HY dluhopisů. Modifikovaná durace vzrostla na 2,2. Výnos do splatnosti portfolia vzrostl na 7,6 % p. a.

J&T BOND

Zvýšili jsme investici v německé cestovní kanceláři TUI, nově jsme investovali do nadnárodní papírenské firmy Sappi a na primárním trhu jsme posílili pozici v dluhopisech Allwyn (dříve Sazka). Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,82. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 7,50 %.

J&T Credit Opportunities

Investovali jsme do nadnárodní papírny Sappi a německé farmaceutické společnosti Cheplapharm. Na primárním trhu jsme posílili pozici v dluhopisech Allwyn (dříve Sazka) a zvýšili jsme také investici v německé cestovní kanceláři TUI. Pokračovali jsme v postupných nákupech českých a amerických státních dluhopisů. Modifikovaná durace portfolia vzrostla na 2,73. Hrubý výnos do splatnosti portfolia byl na konci měsíce 6,65 %.

J&T RENTIER

V dluhopisové části jsme nakoupili dluhopisy Sappi 3,625 % 2028 a Cheplapharm 7,25 % 2030. Modifikovaná durace činila 3,5, výnos do splatnosti 7,3 % p. a. V akciové části jsme prodali BNP a Metu. Navýšili jsme logistický real estate CTP a British American Tobacco. Nakoupili jsme nově komoditní společnost Albemarle. Strategická alokace byla v dubnu 50 % akcií a 50 % dluhopisů.

J&T DIVIDEND

Vzhledem k růstu ceny ČEZu jsme část pozice uprodali, brali jsme také zisky na akciích Erste. Se ziskem jsme realizovali část pozice Airbusu a kompletně jsme vyprodali provozovatele nákladních lodí ZIM, když jsme pobrali tučnou dividendu a ještě jsme vydělali na posunu akcií směrem nahoru. Naopak jsme portfolio doplnili o brazilského producenta ropy Petrobras, před výsledky jsme navýšili váhu Microsoftu a přikoupili vyklesané komoditní společnosti Vale a Barrick Gold.

J&T OPPORTUNITY

Realizovali jsme částečně zisky na akciích ČEZu, kompletně jsme odprodali BNP Paribas, začali jsme realizovat naše pozice na Spotify a výrobci kabelů Cenergy. Naopak jsme doplnili náš fond o akcie Monety, navýšili jsme váhu těžaře mědi Freeport a posílili váhu technologických firem. Po úspěšném navýšení kapitálu cestovní kanceláře TUI jsme se vrátili do těchto akcií, když vidíme vysokou poptávku po službách v cestovním ruchu. Podíl hotovosti proti minulému měsíci o něco stoupl a dosahuje úrovně cca 17 %.

J&T Komoditní

V dubnu jsme opět navýšili pozici v ETF iShares Bloomberg Enhanced Roll Yield Commodity, který realizuje aktivní strategii otáčení kontraktů při zohlednění sklonu termínové křivky. Přikoupili jsme rovněž ETF na měď v sázce na růst poptávky v rámci investic do infrastruktury. Po výrazné korekci jsme dokoupili také akcie těžaře lithia společnost Albemarle na základě atraktivní valuace a očekávaného růstu poptávky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.