Mladá dravost i zkušenost. Fondu NextGen se daří

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Mladá dravost i zkušenost. Fondu NextGen se daří
trendyfondyuspechrust

Unikátní fond J&T NextGen funguje už půl roku a stále nabízí možnost podílet se na investičních nápadech nejmladší generace. Má za sebou úspěchy i drobné prohry. Od založení je ale v plusu a daří se mu to hlavní: lákat nové investory z generací, které do světa investic teprve přicházejí. Jak Michal Semotan a pětice talentovaných členů investičního výboru a letošních maturantů o investicích uvažují?


Možná ten příběh jednou vstoupí do českých učebnic finanční gramotnost a investování. Pětice studentů gymnázia Nový PORG nejprve uspěla na celosvětové investiční soutěži pro středoškoláky a posléze nastoupila na stáž do J&T Banky. Tím to pravděpodobně mohlo skončit s tím, že by si studenti odnesli cenné rady a možná pár tipů pro soukromé investice. Ale nestalo se tak. Naopak. J&T Banka se rozhodla s mladými investory navázat spolupráci a umožnit jim de facto řídit celý fond.

Tak vznikl J&T NextGen podílový fond, na jehož správě se podílí zkušený portfolio manažer Michal Semotan a investiční výbor, jehož členy jsou právě Mojmír Zálešák, Jonáš Machurek, Filip Hrubý, Jan Kubeš a Herbert Janda.

„Samozřejmě jsme řešili otázku, jestli de facto děti mají spravovat fond, ale už během praxe jsme usoudili, že už to nejsou děti,“ říká generální ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec. „Když se nám kluci ozvali, že by měli zájem o stáž v J&T Bance, věnovali se zejména akciím. Já jsem jim tenkrát říkal, že se budou muset hodně učit, protože svět investic je daleko širší. Jsou v něm dluhopisy, hedgeové fondy, privátní kapitál,“ dodává.


Nový pohled: alternativní data

Fond funguje tak, že členové investičního výboru a Michal Semotan přicházejí s nápady, posléze o nich diskutují a hlasují. Semotan pak má jako jediný právo veta.

„Jak vybíráme? Základem samozřejmě je fundamentální analýza, musíme ale sledovat také například politickou situaci, vývoj sentimentu trhu. Kluci z investičního výboru pak do rozhodování vnášejí také alternativní data, tedy například sledování chování insiderů, majitelů a vrcholných manažerů, sledují manažerské nákupy a prodeje. Právě to se nám vyplatilo u naší pozice v JP Morgan, která měla skvělé výsledky za rok 2023, ale po nich velká část manažerů akcie prodávala, tak jsme se rozhodli tu pozici zavřít, což se nám vyplatilo,“ vysvětluje Michal Semotan.

V současnosti přitom fond má proinvestováno zhruba 75 procent. Až bude plně zainvestován, očekává se, že zhruba 80 procent prostředků bude v akciích a maximálně 20 procent v dluhopisech.


Semotanovo veto

Fond je od svého založení v plusu, ačkoli v prvních měsících čelil propadu. Ten byl dán zejména problémy společnosti Boeing, kterou postihlo hned několik negativních událostí v čele se skandálem s odpadlými dveřmi v průběhu letu.

Investiční výbor přitom původně Boeing koupit nechtěl a akcie amerického výrobce letadel se tak do portfolia dostaly nečekanou cestou.

„Kluci původně přišli s tím, že bychom mohli koupit akcie společnost Spirit, která pro Boeing dělá části letadel. Já jsem říkal, že má firma velké zadlužení a že by tedy bylo lepší koupit raději Boeing a využil jsem právo veta. Po té situaci s odpadlými dveřmi šly dolů akcií Boeingu i Spiritu, ale Boeing posléze podal nabídku na odkup akcií Spiritu, tedy kdybychom je původně koupili, vydělali bychom,“ připomněl Semotan. „K investování patří také špatné sázky, a tohle byla ta naše,“ dodal investor.


Dobré sázky na Amazon a Porsche

Největší pozice v současnosti fond drží ve společnostech Amazon (více než sedm procent), Novo Nordisk (3,6 procenta) či Alphabetu (vlastník Googlu) a Porsche. Například na Amazonu Semotan ukazuje, jak jej spolupráce s mladými investory obohatila.

„Pro mě Amazon nikdy nebyla společnost, do které bych investoval. Kluci mě ale přesvědčili.“

Na prezentaci fondu poté právě členové investičního výboru Filip Hrubý a Herbert Janda představovali svůj pohled na fungování největšího e-shopu světa, který přitom již dávno není jen obřím retailerem.

„Amazon jsme kupovali na úrovni 151 dolarů, nyní je kolem 180. Věříme, že společnost má potenciál dál růst, a to zejména kvůli digitálním službám AWS. To je dáno zejména růstem poptávky po cloudových službách spojené zejména s AI,“ uvedli Hrubý a Janda. „Další výhodou je také mimořádně solidní zadlužení a dostatečně rychle rostoucí zisky, kterých Amazon dosahuje,“ připomněli.

Další významnou investicí pak představuje výrobce luxusních vozů Porsche. Ten se na akciový trh dostal teprve před dvěma lety, stylově se prodává pod tickerem P911 a 911 milionů akcií bylo emitováno.

Výhody a smysl investice do Porsche opět představoval Michal Semotan, známý svou zálibou v automobilech.

„Porsche má extrémně věrné zákazníky, má proto poptávku odolávající výkyvům na trzích a ta poptávka stabilně roste. Ročně vyrábí kolem 300 tisíc vozů a patří k automobilkám s nejvyšší marží na trhu. Lepší marži má například Ferrari, ale tam zase počet kusů zdaleka nedosahuje Porsche. Ze sériově vyrábějících automobilek tak Porsche patří k těm nejlepším, co se tržeb týče. Není moc zadlužená a vyplácí dokonce dividendu,“ vypočítává některé z klíčových parametrů Semotan. „Porsche navíc prochází velkou generační obměnou modelové řady, proto věříme v budoucí zisky.“

To potvrdil také zástupce obchodníka s luxusními vozy Porsche Praha Aleš Svoboda, který připomněl, že Porsche chystá hned několik elektrických vozů.


Investovat s mládím

Půlroční fungování fondu J&T NextGen potvrzuje, že pohled nejmladších investorů může být přínosný pro zkušené portfolio manažery i drobné investory. Umějí se totiž na byznysovou podstatu firem dívat jinýma očima, analyzovat i jiná data než ta, která naceňují investoři ostřílení. To může vést k daleko efektivnějšímu řízení portfolia, než bylo doposud zvykem.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.