Michal Semotan: Akcie čeká pravděpodobně pokles, jsme na to připraveni a budeme nakupovat

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Akcie čeká pravděpodobně pokles, jsme na to připraveni a budeme nakupovat
#Trendy#Akcie#Cíle

Nadále příliš vysoká inflace, pokračující růst úrokových sazeb, ale také dobré výsledky firem, jako je Meta Platforms, která provozuje sociální sítě Facebook a Instagram. Právě to se nejvíce podepsalo na velmi dobrém zhodnocení zejména fondu J&T Opportunity, který od začátku roku roste o 18 procent. „Situace nejspíš donutí Fed nadále zvyšovat sazby, což bude tlačit ceny akcií dolů. I proto máme připraveno dostatek cashe, abychom příležitost využili,“ říká portfoliomanažer z J&T Investiční společnosti Michal Semotan.

Leden byl pro vaše jedním z nejúspěšnějších měsíců v historii fondu Opportunity. Pokračovaly úspěchy také v únoru?

Neskromně si dovolím říci, že ano. J&T Opportunity dosáhla zhodnocení za únor + 3,72 %, od začátku roku pak roste o více než 18 %, v průběhu února jsme dosáhli historického maxima na NAV. Výkonnost byla podpořena naším převážením do titulů Meta, ČEZ, Airbnb, RR, ale i řeckých akcií. Aktivně s portfoliem pracujeme, jestliže na začátku roku jsme výrazně zainvestovali do akcií a podíl cashe snížili, v průběhu února jsme pobrali část zisků, některé tituly odprodali úplně a navýšili tak váhu hotovosti. Přeci jen nám přijde, že inflační tlaky přetrvávají, a vyšší sazby zde budou déle, než jsme si ještě na konci 2022 mysleli, a to není pro akcie pozitivní scénář krátkodobě.

Únor byl ve znamení výsledkové sezony, co patřilo k největším překvapením, ať už pozitivním, tak i negativním.

Tak pro mě osobně byly velmi příjemným překvapením výsledky Mety. Nejen že na číslech to bylo o něco lepší, než trh čekal, ale uvědomili si, že je potřeba začít i šetřit a chovat se efektivněji – doba rozhazování skončila. Přesně řekli, co trh slyšet chtěl, poučili se z chyb z prezentace minulých výsledků, a k tomu dodali buyback v solidním objemu 40 mld. USD. Proto tak pozitivní vliv na cenu akcie, shortaři zde zaplakali po loňském tučném kvartálu. Šokem, negativním, pro mě byli výsledky Novavaxu, který jsme dříve měli a na 100 USD stoplossovali, to že firma možná nepřežije letošní rok, to bych opravdu nečekal – příliš velká expozice na covidovou vakcínu bez dalších produktů jim téměř zlomila vaz.

Jak se dařilo titulům, na které sázíte?

Vedle Mety jsem byl uspokojen i výsledky bankovních titulů Komerční banky, Monety a Erste. Dividendy ohlášené českými bankami přes známou windfall tax nás utvrdili v přesvědčení, že jsme navýšení váhy na portfoliích u těchto titulů udělali správně. Obával jsem se výsledků Intelu (máme v J&T Dividendu), a tam jsem byl překvapen také – bohužel negativně. Slabší čísla snad na všech úrovních, následné snížení dividendy. Zkrátka jsme polovinu pozice do trhu prodali, když nechceme mít vyšší expozici v titulu, kterému bude trvat déle, než se ze současných problémů „vyhrabe“, přestože podniká v sektoru, co je žádán.

Co dál ovlivňovalo dění na trzích?

Únor byl primárně o výsledkové sezóně, druhá půlka měsíce však přinesla čísla z americké ekonomiky, která ukazují, že inflační tlaky nadále přetrvávají, a trh práce je tedy extrémně silný. To vše je prostředí, kde si Fed může dovolit výrazněji hýbat se sazbami, nebo je nechat vyšší po delší dobu, než jsme si mysleli. Proto se také nedá očekávat posun sazeb směrem dolů v letošním roce – a to jak v USA, tak u nás doma. Snížení sazeb tak podle mě přijde nejdříve v první půlce roku 2024, a to může vytvářet tlak na riziková aktiva, což jsou akcie, směrem dolů v nejbližší době. Máme navýšenu hotovostní pozici, a v případě poklesu budeme dále kupovat.

Projevilo se nějak roční výročí začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu?

Na akciových trzích nijak, evropské akcie se dostaly na vyšší úrovně, než byly před ruskou invazí na Ukrajinu. A to je věc, která mě celkem překvapuje, nicméně výsledky za 2022 a nižší valuace evropských titulů, sektorové rozložení, zrušení covidových omezení v Číně – to vše jsou faktory, které evropským akciím pomohly. Jakékoliv vyhrocení války na Ukrajině však může znamenat negativní tlak na přilehlé regiony, samozřejmě včetně nás, tak se dejme na modlení, aby se nic takového nestalo, mám z toho určitou obavu se přiznám.  

Blíží se jaro. Dojde na trzích konečně ke zlomu, nebo Fed ještě neřekl poslední slovo?

Myslím, že Fed bude muset nadále ukázat svou disciplínu a povede dalším postupným zvýšením úrokových sazeb svůj boj s inflací. Takže na otočku ihned směrem do plusu na akciích to podle mě na nejbližší období nevypadá, protože jak jsem psal výše, pokles sazeb přijde až v 2024. Na druhou stranu je vidět, že poklesy akciových trhů zatím nejsou dramatické oproti růstu výnosů a sazeb, takže je vidět, že nákupní peníze na akciích zatím na trhu jsou. Čekáme další pohyby na trhu letos, a chceme příležitosti na nižších cenách využít, jsme dlouhodobý investoři a pro nás jsou to zajímavé ceny.  


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.