Zemědělská půda je investiční hit. Její cena se za 11 let ztrojnásobila

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Zemědělská půda je investiční hit. Její cena se za 11 let ztrojnásobila
#Trendy#Byznys

Zemědělská půda je v současnosti nejdražší v historii. Potvrdil se tak smysl pro správnou investici českých a slovenských dolarových milionářů, kteří na půdu jako důležitou investici spoléhají již dlouhá léta. „Cena půdy roste pořád. Přeceňuje se směrem vzhůru o dvě až pět procent ročně. Ale byly roky i s desetiprocentním růstem cen,“ vypočítává předseda dozorčí rady společnosti J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušan Palcr.

Grunt je grunt. K tomu se v posledních letech vracejí čeští investoři, kteří objevili zemědělskou půdu jako jednu z důležitých investičních příležitostí. I díky tomu cena půdy v loňském roce dosáhla dosavadního stropu, když se 1 hektar v průměru prodával za částku převyšující 334 tisíc korun. Přitom ještě v roce 2011 to byla méně než třetina. Vyplývá to z dat společnosti farmy.cz.

„Po období vysoké poptávky a rychlém růstu cen půdy v roce 2021, kdy ceny meziročně vzrostly o 16,1 %, došlo v průběhu roku 2022 k výraznému poklesu poptávky po nákupu zemědělské půdy. I přes tuto zjevnou změnu trendu byl v roce 2022 meziročně zaznamenán dvouciferný růst průměrných tržních cen zemědělské půdy,“ stojí ve zprávě o cenách půdy za rok 2022.


Dokonalá investice

To odpovídá mimo jiné tomu, že se z půdy v poslední dekádě stalo zajímavé aktivum nejen pro tradiční zemědělce či zemědělské podniky, ale také pro investory.

„Někteří investoři prodali své předchozí podnikání a teď hledají, kam zainvestovat, aby se peníze zhodnocovaly i dalším generacím jejich rodiny. A zemědělství je dlouhodobá investice, řekl bych i na desítky let,“ vysvětluje důležitý důvod tohoto nárůstu předseda dozorčí rady společnosti J&T Zemědělství a Ekologie (JTZE) Dušan Palcr v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

A zapravdu mu dává také každoroční průzkum mezi českými a slovenskými dolarovými milionáři Wealth Report, který pro J&T Banku zajišťuje agentura Perfect Crowd. Z něj vyplývá, že zejména mezi českými investory zájem o půdu jako zajímavé aktivum rostl dlouhodobě od roku 2015 a v letech 2019 a 2020 dosáhl vrcholu. Na Slovensku byl vrcholný zájem o investice do půdy v roce 2016, kdy ji v portfoliu mělo přes 41 procent investorů.

Vývoj cen jim pak dal za pravdu. Kdo pořídil půdu v polovině předchozí dekády, tomu se jeho investice zhodnotila o více než 100 procent.


Šance pro každého

Společnost J&T Zemědělství a Ekologie se na přelomu loňského a letošního roku stala podle obhospodařované plochy dvojkou na českém trhu, a to díky akvizici farmy Spearhead v Česku a na Slovensku.

„Naše zemědělské podnikání se touto akvizicí stává tak zajímavé, že se bavíme o majetkové angažovanosti s fondem J&T ARCH INVESTMENTS. Ten se teď podílí na financování JTZE. Vidíme velký zájem klientů J&T investovat část svých prostředků do zemědělství a do půdy. Takto by měli možnost spoluvlastnit významnou zemědělskou skupinu v zemi,“ vysvětluje možnosti investic pro širokou veřejnost Dušan Palcr.

Je tedy půda vhodnou investicí? Podle Palcra určitě ano. „Cena půdy roste pořád. Přeceňuje se směrem vzhůru o dvě až pět procent ročně. Ale byly roky i s desetiprocentním růstem cen. My k tomu přistupujeme konzervativně, neočekáváme růst hodnoty o pět procent každý rok. Navíc na velké ploše hospodaříme na pronajaté půdě, takže růst hodnoty půdy pro nás není úplně zásadní. Nemůžete sázet na to, že cena půdy poroste donekonečna. I když zatím nic nenasvědčuje obratu. Na Západě je půda stále výrazně dražší než u nás. Takže prostor pro cenový růst tam je velký. Ale určitě jde hlavně o to, zvyšovat efektivitu při jejím obdělávání,“ dodal Palcr v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.