Kupujeme akcie i nyní

2-minutové čtení
J&T specialista

Kupujeme akcie i nyní
#Trendy#Akcie

Akcie mají za sebou úspěšný první kvartál letošního roku, a tak je celkem složité vrhat se do nákupů právě teď. Skoro bych řekl, že si trh říká o korekci, která může být spuštěna horší výsledkovou sezónou, nějakými makro čísly či prostě nečekanou zprávou – tak to bývá nejčastěji. 

Přesto se najdou akcie, které jsou podle mě i v tuto dobu na zajímavých úrovních a má smysl o nich přemýšlet. Cestovní kancelář TUI prochází úpisem akcií, věřím, že bude úspěšně dokončen, navíc se její akcie pohybují za poslední dobu na minimech. Přitom právě úpisem akcií dojde kromě splacení státní pozice i k výraznému zlepšení hotovostní situace společnosti a poptávka po létě letošního roku je ze strany zákazníků vysoká. Cestovatelský boom po covidu opět nabírá obrátky směrem k rokům 2019 a dříve. Zaznívají však obavy, že aby se TUI zvedlo výrazněji, musí být dobrá i sezóna 2024, kde někteří analytici zmiňují obavy z poklesu zájmu o cestování. Já jejich názor nesdílím, proto navyšujeme naši pozici.

Dále jsme přikoupili akcie řeckého PPC (obdoba ČEZu v Řecku), který dokončuje akvizici rumunského podílu Enelu v obnovitelných zdrojích. Navíc PPC drží nižší zadlužení, než se očekávalo, a od 1. 5. bude v Řecku zvýšen poplatek za distribuci, což by mělo letos přinést PPC na EBITDA přes 200 milionů eur, to není úplně málo!

Na domácím trhu jsme na nákupní straně u akcií Monety, kde se blíží rozhodné datum atraktivní dividendy. K tomu jde z mého pohledu dlouhodobě o úrovně, které budou pro významné akcionáře zajímavé pro případné další nákupy, případné transakce při změnách akciové struktury nebudou realizovány dle mého soudu níže.

Na americkém trhu pokračujeme v akumulaci akcií Qualcommu, které nám přijdou valuačně na zajímavých úrovních (Ev/Ebitda okolo 8, P/E lehce pod 11, žádné zadlužení). K souboji velkých kupců a prodejců dochází na domácím hřišti u akcií ČEZu, my jsme směrem nahoru naši pozici částečně redukovali, pokud by cena prodejci nyní byla stlačena k úrovním pod 1100 Kč, tj. pod 1000 Kč bez dividendy, budeme naši původní pozici dobírat zpět.

Celkově se ale domnívám, že současné čtvrtletí bude velmi těžké, optimismus se trochu vyčerpal za první kvartál, ale zase to mohou být zajímavé nákupní příležitosti, když přijde nějaký výplach na akciích!


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.