Michal Semotan: Microsoft předvádí skvělá čísla. Frčí i díky umělé inteligenci

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Michal Semotan: Microsoft předvádí skvělá čísla. Frčí i díky umělé inteligenci
#Trendy#Akcie

Na trzích je rušno. Při pokračujícím čekání na signál od centrálních bank o uvolnění měnových politik se o rozruch v současnosti nejvíc stará výsledková sezona. Ta opět ukázala, kterým firmám se ve složitých časech daří, a kterým nikoli. Výsledky hlavních titulů a jejich vliv na akcie firem komentuje potfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan.



Jak se aktuální výsledková sezona projevila na trzích?

V zásadě se výsledková sezona povedla, většina velkých hráčů sledovaných celým trhem splnila očekávání. Z té velké sedmičky opravdu krásná čísla předvedl Microsoft, kde je vidět, že jsou schopni růst v číslech již i na AI v rámci svého cloudového byznysu, a budou schopni provádět monetizaci téměř okamžitě, což investoři vnímají pozitivně. Našly se však i horší překvapení, konkrétně třeba společnost Plug Power vykázala katastrofální čísla, a odpálila tak důvěru investorů v tuto společnost do podzemí. Měli jsme zde otevřenou spekulační pozici, ale po číslech jsme ji zavřeli, a to přesto, že se cena propadla o 40 %. Výhled je nadále více než nejistý, přichází jen samé odklady ve zlepšení provozních čísel. 


Kdo kromě Microsoftu uspěl?

Z firem, které máme v portfoliu, předvedl zlepšení, a především pozitivní výhled na rok 2024 Qualcomm. Na sousedním německém trhu přes pokračující prostředí vysokých úrokových sazeb doručila solidní výsledky realitní společnost Vonovia, švýcarská UBS se pak úspěšně pere s převzetím Credit Suisse a překonala očekávání analytiků.


A na české burze?

Domácí firmy již klasicky předvedly také velmi kvalitní sadu výsledků (Erste, Moneta), ČEZ pak na úrovni provozního zisku rozmetal očekávání, ale windfall tax samozřejmě téměř vše sebrala na úrovni čistého zisku.


Kdo naopak utrpěl?

Investoři nepřijali moc pozitivně provozní čísla Volkswagenu, když doručil zisk zhruba o deset procent nižší, než se čekalo, přesto potvrdil výhled na celý rok. Sentiment na tomto titulu je zatím negativní, z mého pohledu až přehnaně. Řada automobilek doručuje solidní provozní čísla, ale obava z propadů poptávky po elektromobilech drží cenu nadále dole. Domácí konkurence v Číně je pak úplným strašákem a modlou zaklínačů negativního sentimentu pro evropský automobilový průmysl.


Má to podle vás opodstatnění?

Můj pohled tak negativní není, BMW již nyní dokáže doručit 15% podíl elektrických vozidel na produktovém mixu, což mi přijde skvělé. Volkswagen, BMW a pro mě překvapivě i Stellantis jsou firmami, které jsou z mého pohledu na zajímavých valuačních úrovních.


Jak se daří portfoliu vámi řízených fondů?

V případě pozitivního výsledku se člověk utvrdí, že má firmu v portfoliu správně, to pomůže investorskému egu. Přikupovali jsme na akciích Qualcommu a UBS po výsledcích za tři čtvrtletí, naopak jsme prodávali na Plug Poweru, jak jsem již zmínil, i to k investování patří.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.