Michal Semotan: Zajímá nás realitní sektor. Máme dost cashe na zajímavé příležitosti na trhu

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Michal Semotan: Zajímá nás realitní sektor. Máme dost cashe na zajímavé příležitosti na trhu
#Trendy#Akcie

Investice do akcií se po tragickém roku 2022 opět vracejí na výsluní. Za první kvartál letošního roku skončila většina významných indexů v plusu, mimořádný kvartál mají za sebou zejména evropské tituly, které v průměru vzrostly téměř o 13 procent, pražská burza dokonce ještě více. „My jsme vybírali zisky například na Rolls-Royce, který si od začátku roku díky obratu v cestovním ruchu připsal více než 50 procent,“ prohlásil portfolio manager J&T Investiční společnosti Michal Semotan na konferenci Jak investovat v době vysokých úrokových sazeb. Je tedy nyní správný čas na investice do akcií?

Za vším hledej úrokové sazby. Právě jejich razantní nárůst v loňském roce výrazně podseknul ceny akcií všude na světě, kvůli čemuž rok 2022 patřil pro investory k nejhorším za posledních 150 let. I díky spekulacím, že by sazby letos mohly přestat růst, a dokonce možná i poklesnout, akcie letos zatím prožívaly velmi dobré období.

„I proto jsme na několika titulech vybírali zisky. Platí to například pro Rolls-Royce nebo také pro ČEZ. Obě firmy za poslední rok vzrostly o 50 procent. U Rolls-Royce to bylo zejména díky obnovenému růstu v cestovním ruchu a Rolls je jednou z klíčových společností leteckého průmyslu. U ČEZ investoři ocenili to, že má firma rekordní zisky, na které se nebude vztahovat windfall tax a díky němuž ČEZ nejspíš vyplatí rekordní dividendu,“ vysvětluje portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan. „Díky tomu je například náš fond J&T Opportunity od začátku roku v plusu 20 procent, konzervativnější J&T Dividend si od začátku roku připsal plus více než 10 procent,“ dodal investiční expert na konferenci Jak investovat v době vysokých úrokových sazeb.

Pozitivní roli v uplynulých měsících sehrávaly zejména definitivní konec pandemických uzávěr, zejména v Číně, které se projevily právě na akciích firem podnikajících v turismu, nebo také luxusní značky. Ty rostou díky obnovenému zájmu Číňanů, kteří tři roky nemohli utrácet a odkládali svou spotřebu.


Správný čas na investice?

Co naopak zůstává ohromným problémem, je pokračující vysoká inflace. Ta jednak nutí centrální banky nadále držet vysoko základní úrokové sazby, čímž se snaží firmy odrazovat od růstu a domácnosti od spotřeby.

I proto se Michal Semotan domnívá, že druhý kvartál nebude pro investory zdaleka tak růžový jako ten první. „Není to žádné tajemství, některé pozice jsme se ziskem uzavřeli a držíme raději cash. Domnívám se, že následující měsíce budou složité a řada firem půjde dolů. Ještě se projeví problémy v bankovním sektoru,“ uvedl investor.

Narazil tak na události z poloviny března, kdy se v USA projevily první problémy v bankovním sektoru. Padly dvě banky, problémy srazily také jednu z nejslavnějších bank světa Credit Suisse. A propadla se cena celé řady bankovních titulů. Podle Michala Semotana se sice podařilo tyto akutní problémy zažehnat, ale banky mírně ztratily apetit jít do některých investic.

„Domníváme se, že se to projeví zejména v oblasti realit. Tam očekáváme velké příležitosti u těch firem, které jsou dostatečně velké, aby případné otřesy nemovitostního trhu přestály a vyšly z nich jako vítězi. Věříme, že jednou z takových firem je Venovia, německá společnost vlastnící statisíce bytů pro nájemní bydlení. Jde o firmu s minimálním dluhem, která refinancování na roky 2023 a 2024 zvládne i z vlastních zdrojů,“ vysvětlil Michal Semotan.


Postupně dokupovat

Pro investory, kteří cílí především na akcie, může podle Semotana mít smysl posilovat portfolio již nyní. Ale jde o dlouhodobou investici, která se zhodnotí nejspíš až v příštím roce. Naopak v krátkodobém horizontu může dojít ještě k nějaké korekci.

Může za to obří dávka nejistoty, která nyní panuje. Ta vzbuzuje nervozitu, která se na trhu projevuje obří volatilitou. Spíš než snažit se načasovat trh a trefovat dno, je tak podle zkušeného investora vhodnější sledovat tituly, o něž má investor zájem, a postupně dokupovat při zajímavé ceně.

Hodně přitom napoví aktuální výsledková sezona, která se nyní pozvolna rozjíždí.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.