Nemovitostní fondy nyní nabízejí řadu výhod pro investici

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Nemovitostní fondy nyní nabízejí řadu výhod pro investici
#Trendy#Fondy

Na trhu s nemovitostmi je v současnosti řada příležitostí. Platí to zejména pro investování prostřednictvím fondů, protože fondy utrpěly velké ztráty v první polovině roku, myslí si Marek Ševčík z J&T Investiční společnosti, který má na starosti fond realitních akcií a dluhopisů. Potenciál však v současnosti mají i přímé investice do nemovitostí, doplnil jej senior analytik J&T Banky Pavel Ryska v dalším dílu pořadu J&T Banka Talks věnovanému nemovitostnímu trhu.



Investice do nemovitostí dostaly v posledním roce ránu. Po dekádě, kterou symbolizoval téměř kontinuální růst, začaly ceny nemovitostí v roce 2022 klesat. „A nyní prožíváme asi šestý kvartál v řadě, co ceny zejména bytů klesají,“ popisuje aktuální stav nemovitostního trhu analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Ryska však upozorňuje, že tyto údaje je potřeba chápat komplexněji. Podle něj ceny zejména bytů, ale i dalších nemovitostních aktiv, od roku 2013 rapidně vzrostly. A to třeba i o sto a více procent. „Ale aktuální pokles, pokud jej srovnáme s cenovým vrcholem, představuje jen nějakých sedm procent,“ připomíná Ryska.

Ještě zajímavější a pro tuzemského investora do nemovitostí příznivější je srovnání s dalšími evropskými státy. Tam také podle Rysky od roku 2013 ceny realit rostly. A stejně tak se dočkaly stagnace či propadu v posledním roce. „Ale v celoevropském srovnání platí, že se české nemovitosti daleko více v uplynulé dekádě zhodnotily, a naopak nyní klesly méně než třeba v sousedním Německu,“ uvedl senior analytik v pořadu J&T Banka Talks.

Pavel Ryska i Marek Ševčík z J&T Investiční společnosti se shodují, že za propadem cen nemovitostí stojí hlavně růst úrokových sazeb centrálních bank. Díky tomu totiž institucionální investoři více sázejí na méně riziková aktiva, zároveň méně lidí dosáhne na hypotéky. Výsledkem čehož celý trh zamrzl.


Příležitost? Hlavně fondy

Podle Marka Ševčíka se pak tato nálada výrazně projevila na možnostech nepřímého investování do nemovitostí, tedy prostřednictvím fondů.

„Na trhu kvůli úrokům vznikla trochu panika. To se následně neprojevilo jen u firem, kterým hrozí problém, ale u všech firem působící v evropských realitách. Celý trh propadl až o nějakých sedmdesát procent, to je příležitost k nákupu,“ uvedl Marek Ševčík, který má v J&T Investiční společnosti na starosti fond realitních akcií a dluhopisů. „Naším cílem je vytipovat ty firmy, které mají zdravé zadlužení. Takové jsou zejména v Německu. Ale i u nich hodnota propadla o desítky procent, přitom hodnota jimi držených nemovitostí klesla jen o jednotky procent,“ vysvětluje Ševčík možnosti pro růstová aktiva na složitém trhu.

Ševčík i Ryska se dále shodují na tom, že nejbezpečnější investicí v segmentu evropských nemovitostí jsou v současnosti logistické budovy. „Evropské firmy si během pandemie a v době po ní uvědomily, že potřebují mít nějaké zboží mnohem blíž než v Číně. I proto je dnešní průměrná neobsazenost v logistických halách kolem 1 procenta. Tedy cokoli se na trh dostane, je okamžitě využito,“ uvedl Ševčík.

Naopak na opačném konci jsou podle Rysky nákupní centra uvnitř měst. „Ta většinou pronajímají plochy dražším značkám, které ale nyní čelí poklesu poptávky kvůli vysoké inflaci a z ní pramenící klesající životní úrovni lidí. Kvůli tomu zde dochází k větší fluktuaci nájemců,“ připomíná Ryska.


Vyplatí se nyní investovat do bytů? A jak to je s nájmy? Zajímá vás více o fondu realitních akcií a dluhopisů?

Poslechněte si celý díl J&T Banka Talks věnovaný investicím do nemovitostí.
Záznam najdete na oblíbených podcastových aplikacích: Spotify, Apple podcast, Google podcast, nebo si stáhněte jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.