Banky pod tlakem kvůli nové dani v Itálii

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Martin Holman je Equity and Fixed Income Trader J&T banky se zaměřením na obchodování akcií a dluhopisů. Zároveň také vykonává činnost „market makera“ na pražské burze za J&T banku a je odborníkem na psychologii trhu a vyhodnocování ideálních tradingových příležitostí.



Domácí burzu táhly dolů rakouské Erste Group (-1,68 %) i pojišťovna VIG (-0,25 %), které kvůli duálnímu listingu ve Vídni historicky vykazují největší korelaci s vývojem v zahraničí. Tam byly finanční instituce pod tlakem kvůli nečekanému oznámení daně z mimořádných zisků v Itálii. Ani oslabující česká koruna trend zahraničních bank nezvrátila. Lokální finanční instituce Komerční banka (-0,07 %) a zejména Moneta (+0,23 %) pak zafungovaly jako stabilizátor. Moc se nedařilo ani ČEZu (-0,52 %), který po výplatě dividendy dočasně ztratil u investorů na atraktivitě. Až nižší úrovně nebo uplynulý čas mohou postupně přilákat nové peníze. Již druhým dnem výrazně rostla nástupnická společnost bývalého Avastu, Gen Digital (+5,10 %), která za dvě obchodní seance zpevnila o celých deset procent. Gen Digital poskytl pozitivní výhled na počet předplatitelů.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.