Čeká se na další komentář k vývoji sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden bude pro domácí trh a hlavně pro evropské trhy zkrácen o středeční státní svátek. V USA je trh otevřený. Zájem investorů bude nadále o výsledkovou sezónu za první kvartál 2024 a samozřejmě o geopolitický vývoj. Pravděpodobně hlavní událostí týdne bude středeční zasedání FOMC, kde se sice změna sazeb nečeká, ale sledovat se bude komentář o možném dalším vývoji sazeb v návaznosti na dosavadní makroekonomická data.


Trh již nepočítá, že by byl cyklus snižování sazeb v USA zahájen v červnu ani červenci. Relativně zvýšená pravděpodobnost je na zářijové zasedání, ale i ta je jen 40%. „Pokud by tedy Fed jen zopakoval svůj předešlý komentář o letošních plánovaných třech sníženích, tak by to trh vnímal již jako pozitivní signál. Jako pravděpodobnější se však jeví šance na obezřetnost a odsun možných kroků dále do druhé poloviny roku, a to v návaznosti na další data,“ vysvětluje Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu. Takové vyznění by trh přijal nepříznivě, ale dá se říci, že je s ním již počítáno.

„Pro příští týden očekáváme zvýšenou nervozitu kolem středečního zasedání Fedu, která bude doprovázena zvětšenou volatilitou,“ dodává.


Další čísla výsledkové sezóny

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý (30. 4.) představí svá čísla Erste Group. Očekává se opět relativně silné čtvrtletí s čistým ziskem na úrovni 749 mil. EUR (+26 % r/r). „Předpokládáme, že management potvrdí na všech úrovních celoroční výhled zveřejněný koncem února. Solidní čísla mohou podpořit sentiment na titul,“ uvádí Milan Vaníček.  

V pátek (3. 5.) pak představí svá čísla Komerční banka. Na úrovni čistého zisku se očekává meziroční propad o 10 % na 3,2 mld. Kč, který je však dán především rozpouštěním opravných položek v prvním kvartálu 2023. Na úrovni provozního zisku by banka měla zaznamenat 4% růst. „Nepředpokládáme, že by management nyní výrazněji měnil celoroční výhled zveřejněný v únoru, a neočekáváme, že by nadcházející výsledky přinesly výraznější impulz pro pohyb akcií,“ dodává.

Ve čtvrtek (2. 5.) se budou naposledy obchodovat akcie Komerční banky s nárokem na hrubou dividendu 82,66 Kč/akcie (9,6% hrubý div. výnos).


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční ISM průmyslu za duben (oček. 50,1 po 50,3 bodech m/m), zasedání FOMC, které by nemělo měnit sazby, ale sledovat se bude výhled, čtvrteční podnikové objednávky za březen (oček. 1,6 po 1,4 % m/m), páteční data z měsíční zaměstnanosti za duben (oček. 250 po 303 tisících nových pracovních místech m/m) a ISM služeb za duben (oček. 52,0 po 51,4 bodech m/m).

V Německu se soustředí na pondělní spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 2,3 po 2,2 % r/r) a úterní HDP za první kvartál 2024 (oček. −0,8 po −0,4 % r/r). V Číně se zaměříme na úterní PMI průmyslu za duben (oček. 50,3 po 50,8 bodu m/m) a služeb za duben (oček. 52,2 po 53,0 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.